22 / 11 / 2024
fuzul

Ulaştırma ile Sağlık Bakanlığı arazi yüzünden kapıştı!

Ulaştırma ile Sağlık Bakanlığı arazi yüzünden kapıştı!

İstanbulda Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak faaliyetini sürdüren eski PTT Hastanesinin arazisi Ulaştırma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının arasını açtı




İstanbulda Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak faaliyetini sürdüren eski PTT Hastanesinin arazisi Ulaştırma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının arasını açtı. Sağlık Bakanlığı, bir bölümü kendisine ayrılan arazide dev hastane kurmak istiyor. Ulaştırma Bakanlığı, PTTde kalan bölümü lojistik merkezi olarak kullanmakta ısrar ediyor.FATİH Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmetine devam eden eski PTT Hastanesinin İçerenköydeki arazisi Ulaştırma ve Sağlık bakanlıkları arasında krize neden oldu. Başbakan Tayyip Erdoğanın Hedef 2023 projesi kapsamında İstanbula yapmayı planladığı iki dev hastane kompleksinden biri için önerilen arazinin halen PTTnin lojistik alanı olarak kullanılması, projenin şimdilik rafa kalkmasına neden oldu. Sağlık Bakanlığı arazinin tamamen sağlık alanı olarak tahsisinde ısrar ederken, Ulaştırma Bakanlığı Dünyanın en pahalı lojistik alanı olarak gösterilen arazisinden çıkmamakta kararlı.

1952de kamulaştırıldı

1952de PTT Genel Müdürlüğünce çalışanlarına sağlık hizmeti sunmak amacıyla kamulaştırılıp, sanatoryum olarak kullanılmaya başlanan 184 bin 276 metrekarelik arazi, 5283 sayılı Kanun ile Hazine ve PTT arasında paylı mülkiyet şeklinde tapuya tescil edildi. Arsanın Maliye Hazinesine ait olan 124 bin 276 metrekaresi Sağlık Bakanlığına tahsis edilirken, 60 bin metrekaresi PTT Genel Müdürlüğünde kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 15 Haziran 2011de imar planında değişiklik yaparak arazinin tamamını sağlık tesisi alanına aldı. PTT Genel Müdürlüğü, kendi arsasının, 15 Haziran 2009 tarihli kararda donatı alanı olarak gösterildiğini gerekçe ederek, arsanın yeniden eski statüsüne alınması için imar planına itiraz etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) itirazı uygun buldu. Ancak bu karara da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü itiraz etti. İBB iki bakanlığın aralarında anlaşmalarını beklerken, durumu Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulundan çıkacak olan rapor belirleyecek.

PTT Genel Müdürü verem olunca açmıştı

İKİNCİ Dünya Savaşı ve sonrasında sıkça görülen verem dönemin PTT Genel Müdürü Naki Köstemi de pençesine aldı. Geniş çevresi olmasına rağmen Naki Kösteme sanatoryumlarda yatacak yatak bulunamadı. PTT içinde aynı hastalığa yakalanan çok fazla personel olunca, genel müdürlük, personeli kendi imkanlarıyla tedavi etme yoluna gitti. Müşir Gazi Ethem Paşanın kızına ait, 126 bin 449 metrekare arsa, 126 bin 449 liraya, kurum adına satın alındı. Projesi Mimar Şekip Akal tarafından çizilen sanatoryum ve prevantoryum binasının inşaatı 5 yıl sürdü. 2 Mayıs 1952de biten 75 yataklı hastane Dr. Kamil Galatalının başhekimliğinde açıldı. Hastanenin başına daha sonra geçen Başhekim Dr. Orhan Tan, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının emriyle hastaneye dahiliye ve cerrahi servislerini ekledi. Hastane 2005te PTT Genel Müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığına devderildi ve ismi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirildi.

Fatma AKSU / Hürriyet


Geri Dön