28 / 04 / 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 'Kalkınma Yolu Projesi' kapsamında yaklaşık 7,8 milyar dolar yatırım yapacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 'Kalkınma Yolu Projesi' kapsamında yaklaşık 7,8 milyar dolar yatırım yapacak!

Kalkınma Yolu ve Zengezur Koridoru için yeni kara ve demir yolları planlandı. Bu bakanlık kapsamda her iki proje için toplam 7,8 milyar dolar yatırım yapılacak. 



Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yapımı planlanan 320 kilometrelik kara yolu için 2 milyar dolarlık, 615 kilometrelik demir yolu için ise 5,8 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Kalkınma Yolu Projesi ve Zengezur Koridoru kapsamında planlanan demir ve kara yolları için ihaleler gerçekleştirilerek yatırım tutarları belirlendi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Doğu Asya, Hindistan ve Basra Körfezi üzerinden Irak'a gelecek yükleri, Büyük Fav Limanı'ndan başlayarak, kara yolu ve demir yolu bağlantısı ile Avrupa'ya ulaştıracak Kalkınma Yolu Projesi Türk ve Irak hükümetlerinin yatırımları ile devam ediyor.

Proje, Hindistan ve Çin gibi büyük ülkelerden söz konusu limana gelen mallar için önemli etken olacak.

Projenin, Avrupa'dan Körfez Bölgesi'ne kadar uzanan geniş bir coğrafyaya potansiyel bir yarar sağlaması bekleniyor. Söz konusu güzergahı bağlayacak en ekonomik yol olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu, Türkiye'nin yeni İpek Yolu'ndaki konumunu daha da güçlendirecek.

Proje ile Basra Körfezi'nde elleçlenen yük, Türkiye üzerinden,  Marmaray  sayesinde aktarma olmadan Avrupa'ya ulaştırılacak.

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yaklaşık 7,8 milyar dolar yatırım yapacak!

KALKINMA YOLU PROJESİ İÇİN OTOYOL PLANLANDI

Kalkınma Yolu Projesi'nde Türk ve Irak hükümetleri, devam eden çalışmalara ek olarak 23,8 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirecek. Türkiye, bu yatımları kara ve demir yolları için yapacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında devam ettiği çalışmalarla ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demir yolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat, 1912 kilometrelik kara yolu koridoru içinse 320 kilometrelik yeni otoyol yatırımı planladı.

Bu demir yolu ağının 439 kilometresi mevcut durumda olurken 1034 kilometresi devam ediyor, 615 kilometresi ise planlanıyor. Planlanan demir yolu ağları Gaziantep-Ovaköy arasında konumlanıyor. Söz konusu demir yolu için 5,8 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

Proje noktasında ülkeden geçen kara yolu 1912 kilometre olacak. Bu kara yollarının 1592 kilometresi mevcut durumdayken, 320 kilometresi için planlama yapıldı. Şanlıurfa-Ovaköy arasında planlanan kara yolunun yatırım tutarı 2 milyar dolar olacağı bekleniyor.

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yaklaşık 7,8 milyar dolar yatırım yapacak!

ZENGEZUR KORİDORU İÇİN DEMİR YOLU HATTININ İHALESİ YAPILDI

Azerbaycan ile Türkiye arasında doğrudan demir yolu ve kara yolu ulaşımı sağlayacak Zengezur Koridoru'yla Türkiye ile Orta Asya arasında yeni bir bağlantı kurulmuş olacak.

Söz konusu koridor ile Bakü Limanı doğrudan Türkiye'ye bağlanacak. Kars'tan Dilucu'na kadar uzanan 224 kilometre uzunluğunda yeni demir yolu hattı planlayan Bakanlık, Orta Koridor güzergahlarından Zengezur Koridoru'ndan geçecek söz konusu demir yolunun ihalesini yaptı.

Merkez Bankası 1 doların 39.62 TL olacağını açıkladı! Son dakika dolar kuru ne kadar? 1 dolar bugün kaç TL? 

A101'den bomba indirim! Papia 8'li kağıt havlu 59 TL'ye, çiçek balı 52 TL'ye düştü! A101 online aktüel ürünler kataloğu


Geri Dön