Ülke tarihinin en pahalı Ramazan ayı! Fiyatlardaki yıllık değişim herkesin ağzını açık bıraktı!
Gıda fiyatlarının 2023’ün ilk üç ayında yüzde 19,5 oranında, son bir senede de yüzde 111,9 oranında arttığı ülke tarihinin en pahalı gıda fiyatlarıyla Ramazan ayını karşıladı. KAMUAR fiyatlarını Ankara'daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve vatandaşların en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepeti temel alarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Mart 2023 sonuçlarını paylaştı
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR verilerine göre, gıda fiyatlarında mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,2 oranında artış meydana geldi.
KAMUAR fiyatlarını Ankara'daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve vatandaşların en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepeti temel alarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Mart 2023 sonuçlarını paylaştı.
34 AYDIR ARTIYOR
Gıda fiyatlarında 2020 yılının haziran ayında başlayan yükseliş eğilimi 2023 martta da sürdü ve fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 5,2 oranında yükseldi. Dünya gıda fiyatları son 10 aydır aralıksız bir şekilde azalırken Türkiye'deki kesintisiz artış süresi ise 34 aya ulaşmış oldu.
DÜNYADA 10 AYDIR DÜŞÜYOR, TÜRKİYE’DE 34 AYDIR YÜKSELİYOR
Dünyada gıda fiyatları son 10 aydır aralıksız olarak azalırken, Türkiye'de ise son 34 aydır gıda fiyatları aralıksız artıyor. Türkiye artık özellikle yaz aylarında yaşamaya alıştığı gıda fiyatlarındaki ucuzluğu 2020 yılından bu yana bir daha göremedi. Son 34 ayda Türkiye'de gıda fiyatlarında yüzde 485,2 oranında artış yaşandı.
İşte detaylar...
Bakliyat fiyatlarının yüzde 3,9 oranında arttığı mart ayında; salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden meydana gelen diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 1,3 oranında artış meydana geldi. Böylece, insanlar mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 gıda maddesinden meydana gelen gıda sepetini satın alabilmek için mart ayında, bir önceki aya göre yüzde 5,2 daha fazla para harcadı.
YILLIK DEĞİŞİM
2023 mart ayında 2022’nin aynı ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 85,2 oranında, et-balık fiyatlarında 95 oranında, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 116 oranında artış meydana geldi. Bir sene öncesine göre yağ fiyatları yüzde 24,1 oranında yükseldi. Meyve fiyatları yüzde 124,5 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 235,4 oranında artış yaşadı. Bakliyat fiyatları son bir senede yüzde 68,7 oranında, diğer gıda fiyatları ise yüzde 96,6 oranında arttı.
Tarımsal girdi maliyetleri ve tarım ürünü üretici fiyatlarındaki zamlar gıda fiyatlarındaki senelik artışın gelecek aylarda da üç haneli oranlarda kalmaya devam edeceğini gösteriyor.
Gıda fiyatlarındaki son bir yıllık ortalama fiyatlar temel alınarak yapılan hesaplamaya göre ise 151,1 oranında zamlandı.
SGK’dan kritik duyuru! O oranlar yeniden belirlendi! Resmi Gazete’de yayımlandı!