Ekonomi

Ülkede enerji krizi çıktı: "Fiyatları dondurun!"

İngiltere'de ana muhalefette yer alan İşçi Partisi, enerji fiyatlarının dondurulması çağrısı yaptı. İşçi Partisi, petrol ve doğalgaz şirketlerine uygulanan geçici verginin de devam etmesini gerektiğini söyledi. Bu artış ülkede büyük olay yarattı

İngiltere'de enerji fiyatları geçtiğimiz yıla göre üç kat arttı. Bu artış ülkede büyük olay yarattı. Muhalefette bulunan İşçi Partisi, bir enerji planı hazırladı. Parti başkanı Keir Starmer, önerdikleri planın uygulanması halinde ortalama bir ailenin enerji harcamalarında 1000 sterlin tasarruf edeceğini iddia etti. Starmer, enerjide tavan fiyatı  1971 sterlinde tutmanın enflasyon oranında da yüzde 4'lük bir düşüşe yol açacağını savundu.

Hükümet ise ailelere kış aylarında yardımcı olmak amacıyla 37 bin sterlin destekte bulunacağını açıkladı.

İngiltere'de yıllık enflasyon Haziran ayında yüzde 9,4 ile son 40 senenin en yüksek seviyesine ulaştı.

İngiltere Merkez Bankası enflasyon oranının yıl sonunda kadar yüzde 13'e ulaşabileceği tahmin ediyor.

Enflasyon artışında enerji faturaları önemli bir etken olarak görülüyor ve enerji krizinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başladığı söyleniyor.

İşçi Partisi, iktidar olduğu takdirde 29 milyar sterline mal olacak planını devreye sokacağını açıkladı. Parti buradaki maliyeti,  petrol ve doğalgaz şirketlerine vergi artışı yaparak karşılayabileceğini söyledi..

Hükümet Mayıs ayında bu şirketlere bir defaya mahsus olmak üzere yüzde 25 oranında ek vergi uygulamıştı ve bununla 5 milyar sterlin gelir sağlamayı başarmıştı.

İşçi Partisi lideri Starmer, ayrıca önümüzdeki on yıl içinde 19 milyon haneyi iyi yalıtımlı hale getirerek uzun vadede enerji talebini azaltacağını iddia etti.

Ayrıca, ülkede enerji üretimini garanti altına almak amacıyla yenilenebilir enerji ve nükleer enerji üretimine ağırlık vereceklerini belirtti.

Enerji fiyatlarındaki artış, dar gelirli ailelerin gelirlerinin önemli bir kısmını enerji harcamalarına ayırmalarına sebep oluyor. Bu durumda "enerji yoksulluğu" olarak adlandırılıyor.

Hükümet, yıl içinde ailelere 37 milyar sterlin tutarında yardım yapılacağını belirtmişti. Tüm hanelere 400 sterlin enerji faturası yardımında bulunacak olan hükümet, ek olarak dar gelirli ailelere ayrıca 650 sterlin daha ödeyeceğini de açıklamıştı. Ancak yetkililer, Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden Boris Johnson'ın yerine yeni başbakan göreve başlayıncaya kadar ek yardımların ödenemeyeceğini söyledi.

2022 FAST işlem limiti değişti! Peki yeni FAST limiti ne kadar oldu? Kaç TL'ye yükseldi?

2 ay sonra Bitcoin’de bir ilk!

Yagıtay'dan tüm çalışan emeklileri ilgilendiren flaş 'kıdem tazminatı' kararı!