Eğitim

Ülkelerin selden korunmak için yaptığı projeler!

İngiltere, Fransa, Japonya, Hollanda gibi ülkeler, her an sel tehdidiyle karşı karşıya kalan kentlerini, son teknolojiyle koruyor

Marmara Bölgesi'nde 31 kişinin ölümüne sebep olan selin ardından dikkatler, azgın sulara yüksek teknolojiyle önlem alan ülkelerin projelerine çevrildi. Türkiye Mimar Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Başkanı Erhan Demirdizen'in, "Avrupa'da birçok kentin ortasından nehir geçiyor ama 99 yıldır Paris'te sel olmadı" sözleri de bu ülkelerin ulaştığı noktanın kanıtı. "Sel karşısında yapacak bir şey yoktu demek gelişmiş ülkelere yakışmaz" diyen Demirdizen'in dikkat çektiği gibi; Japonya, İngiltere, Hollanda ve diğer "alçakta kalan" ülkelerde mimarlar ve mühendisler azgın suların önüne işte böyle geçiyor:

HOLLANDA'NIN DELTAWORK'Ü
Nüfusunun yüzde 60'ı deniz seviyesinin altında yaşayan Hollanda'da sel kontrolü için 1950 ile 1997 arasında; barajlar, oluklar, dalgakıranlar ve setlerden oluşan "Deltawork" inşa edildi. Projenin en önemli ayaklarından biri olanMaeslant Dalga Bariyeri, dünya üzerindeki en büyük hareketli yapılardan biri... Sular yükseldiğinde bilgisayarla işletilen duvarlar kapatılarak su, bariyerler üzerindeki tanklara dolduruluyor. Böylelikle suyun ağırlığı da duvarları aşağıya doğru çekerek suların geçişi engelleniyor.

JAPONYA'NIN SU KAPILARI
Sularla çevrili bir adalar ülkesi olmasından dolayı Japonya, sel felaketinden çok çekti. Ülkenin içinden geçen ve hızlı akan nehirler de bu sellerin gerçekleşme sıklığını artırıyor. Japonya'da sel felaketini en aza indirebilmek için, su akışıyla kendiliğinden çalışan su kapıları inşa edildi. Su basıncı, gerektiğinde kapıların açılması ya da kapanması için gerekli gücü sağlıyor. Suyla çalışan motorlar elektrik kullanmıyor ve böylelikle fırtınalarda meydana gelen kesintilerden de etkilenmiyor.

İNGİLTERE'DE THAMES BARİYERİ
İNGİLTERE'DE mühendisler, Thames Nehri boyunca seli önleyecek yenilikçi, hareketli bariyerler geliştirdi. Oluklu çelikten yapılan Thames Bariyerleri üzerindeki su geçitleri, normal zamanda gemilerin geçebilmesi için açık tutuluyor. Gerektiğindeyse kapatılarak nehrin su seviyesinin güvenli seviyelerde kalması sağlanıyor. Thames Bariyeri bugüne kadar yüzlerce defa kapatılarak sel tehlikesi önlendi.
Sabah