29 / 04 / 2024

Ulucanlar Cezaevi restorasyonu yargıya taşınıyor!

Ulucanlar Cezaevi restorasyonu yargıya taşınıyor!

Cezaevi restorasyonunda tarihin izleri silindi diye restorasyon çalışmaları yargıya taşınıyor



AKP'li Altındağ Belediyesi, Yaşar Kemal, Kemal Tahir, Bülent Ecevit ve Yılmaz Güney gibi tanınmış birçok ismin yıllarca hapis yattığı Ulucanlar Cezaevi'nin restorasyonu sırasında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildiği darağacını boyarken, kadınlar koğuşunu yıktı. Dönemin mahkûmları tarafından duvarlara yazılan yazılar ise silindi.  Ankara  78'liler Derneği, "Ulucanlar'ın ruhunun öldürüldüp" gerekçesiyle restorasyon çalışmalarını yargıya taşımaya hazırlanıyor. AKP'li belediye, demeğin düzenlediği "12 Eylül Utanç Müzesi"nde boyadığı darağacının sergilenmesine izin vermiyor.

Devrimci 78'liler Federasyonu tarafından Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde açılan "12 Eylül Utanç Müzesi"nde, o döneme ait Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildiği darağacı dışında, "görülmüştür" ibareli mektuplar, işkence aletleri ve dava dosyaları gibi pek çok belge sergileniyor. Darağacmın sergilenmeme nedeni ise Altındağ Belediyesi'nin Ulucanlar Cezaevi'nde yaptığı restorasyon ve bu restorasyon sonucu cezaevinde bir müze açmak istemesi. Ancak Ankara 78'liler Derneği, darağacınm müzede sergilenmeme nedeninin "siyasi" olduğu görüşünde. Konuya ilişkin bilgi veren Ankara 78'liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, müze açılmadan önce Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile görüştüklerini, başkanın kendilerine darağacmın müzede sergilenmesi konusunda söz verdiğim ancak daha sonra bu sözünden "Biz de Ulucanlar'da müze açacağız. Bizim müzenin en can alıcı malzemesi de bu darağacı. Biz bu darağacınm başka bir yerde sergilenmesini istemiyoruz" diyerek döndüğünü söyledi.

Bunun üzerine Altındağ Belediyesi'ne, "Sizin böyle bir hakkınız yok, bu bizim geçmişimiz. Burada kaç arkadaşımız idam edildi" diyerek tepki gösterdiklerini anlatan Esentürk, darağacınm sahibinin belediye olmadığının altını çizdi.AKP'li Altındağ Belediye Başkanı'nm verdiği sözü yerine getirmediği için müzeye temsili bir darağacı kurduklarını ve altına yaşanan tüm süreci anlattıklarını dile getiren Esentürk, "Belediyenin Ulucanlar'da yaptığı restorasyon çahşmalan sırasında gödük ki darağacı boyanmış. Aslında boyamaya hakları yok, çünkü izler siliniyor" dedi.

'Espri bile yapıyorlar'

Altındağ Belediyesi'nin Ulucanlar Cezaevi'nde yaptığı restorasyon çahşmalan için de suç duyurusunda bulunacaklarını, çünkü restorasyon çalışmaları sırasında geçmişe ait izlerin silindiğini saptadıklarını kaydeden Esentürk, "Cezaevinde bir tarihi katlettiler. Ulucanlar'ın ruhunu yok ettiler. Kadınlar koğuşunun büyük bir bölümünü yıkmışlar. Boyamışlar, sıvamışlar. Tarihe tanık yazıları kazımışlar. Oysa o yazılar oranın ruhudur. Restorasyon çalışmaları sırasında hücrelerde yapılan hiçbir şeyi onaylamıyoruz. Biz o hücrelerde ışık bile alamıyorduk. Şimdi her yer boyanmış, pırıl pırıl. Hatta espri bile yapıyorlar, 'Burada para verilip kalınır' diyorlar" diye konuştu.
Cumhuriyet/Selda Güneysu


Geri Dön