Kent Haberleri

Uludağ'da dönüşüm yılı!

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Taş, "2011 yılında başladığımız dönüşüm çalışmalarıyla önce kamuya ait tesislerin ve ruhsatsız yapıların yıkımını yaptık. Şimdi ise otelleri, dağ konseptine uygun hale getirmek için çalışıyoruz" dedi.

Uludağ’da 127 bin dekarlık alanın sadece yüzde 2’sini kontrollü kullanım alanı olarak açtıklarının altını çizen Taş, “Geri kalan yüzde 84’lük kısım mutlak koruma alanı, yüzde 14’liik kısım sınırlı kullanım alanı olarak belirlendi. 2ÜH’de başlatılan çalışmalarla önce kamuya ait tesisler ve ruhsatsız yapılar yıkıldı. Şimdi ise otellerin dağ konseptine uygun hale getirilmesi için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık” dedi.


OTELLER DEĞİŞİYOR

Mevcut otellerin dönüşümünü turizmcilerle koordineli bir biçimde yürüttüklerini anlatan Taş, “Uludağ Milli Parkı’ndaki mevcut 7 adet turizm tesisi ve yeni oluşturulan 4 adet turizm tesisi parseli için hazırlanan mimari projeler Bakanlığımıza sunuldu. Bu projelerin 3’ü Bakanlığımızca uygun bulunarak onaylandı. Diğer 8 projenin eksiklerinin giderilmesi için çalışmalara devam ediliyor” diye konuştu.


Bursa Haber Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, “2011 yılında başladığımız dönüşüm çalışmalarıyla önce kamuya ait tesislerin ve ruhsatsız yapıların yıkımını yaptık. Şimdi ise otelleri, dağ konseptine uygun hale getirmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık” dedi.  Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Uludağ’daki dönüşümle ilgili olarak Bursa Haber Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.


Yaklaşık 127 bin dekar alanın sadece yüzde 2’sini kontrollü kullanım alanı olarak açtıklarını ifade eden Taş, “Geri kalan yüzde 84’lük kısım mutlak koruma alanı, yüzde 14’liik kısım sınırlı kullanım alanı olarak belirlenmiştir. Sınırlı kullanım alanı ilan edilen bölgede bulunan yerleşim alanlarında 2011’den bu yana 24 bin metrekare onaylı projelere ve ruhsata aykırı inşaat fazlalıklarının yıkımını gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı. DKMP) yıkımını gerçekleştirilerek Uludağ Milli Parkında Dönüşüm Projesi’ni başlattık. Ayrıca dönüşüm projesi kapsamında 17 bin 500 metrekare kamuya ait (DSİ, DKMP, Etibank, Karayolları, MİT] tesislerin yıkımını gerçekleştirdik” açıklamalarını yaptı.


İMAR PLANLARI TAMAM

Uludağ Milli Parkı’nın zel bir görüntüye kavuşturmak için netim MerkeziPeyzaj Tasarım ve Mimari Silüet Yarışması düzenlediklerini açıklayan Taş, Kontrol mevcut otellerin dönüşümünü turizm- Biricilerle koordineli bir biçimde yürüttüklerini söyleyerek, “Uludağ Milli Parkı’nda ki mevcut 7 adet turizm tesisi ve yeni oluşturulan  Sarıalan ve Çobankaya’da 75 adet orman köşkünün hizmete açıldığını söyleyen Taş, “Aynı zamanda aynı bölgede 200 adet orman evi yapılarak hizmete girdi. Milli Parklar Müdürlüğünün İdari Hizmet Binası olarak kullanılacak Sarıalan Yönetim Merkezinin yapımı tamamlandı. Kamp ve günübirlik kullanım alanlarında 10 adet tuvalet onarımının yanı sıra 8 adet yeni tuvalet yapıldı. Çobankaya ve Sarıalan’ın enerji nakil hatları yer altına alındı ve bölgenin paratoner ve jeneratör eksiklikleri giderildi. Ayrıca karayolu eksikliği gideriliyor” dedi.


KAMU TESİSLERİ YIKILDI

Uludağ’daki dönüşümün kamu yapılarıyla başladığını vurgulayan Taş, “4 Ekim 2011’de Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun katılımıyla Uludağ Milli Parkı Oteller Bölgesi’ııde, bakanlığımıza ait 2 tesisin (DSİ ve 2006 yılında doğal sit alanı ilan edildiğini hatırlatan Taş, “Uludağ Milli Parkı 1. Gelişim Bölgesi ve 2. Gelişim Bölgesi Koruma Maksatlı İmar Planları ile Çobankaya ve Sarıalan Kamp ve Günübirlik Kullanım Alanları, Karabeleıı Günübirlik Kullanım alanı imar planları yapıldı. Uludağ Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı kararları gereğince 1. ve 2. Gelişim Bölgelerinde kayak alanlarının ve mekanik tesislerin uluslararası standartlara kavuşturulması ve pistlerde güvenliğin sağlanması maksadıyla hazırlanan Kayak Ana Planı’nı 2014’te yürürlüğe aldık” dedi. adet turizm tesisi parseli için hazırlanan mimari projeler Bakanlığımıza sunuldu. Bu projelerin 3’ü Bakanlığımızca uygun bulunarak onaylandı. Diğer 8 projenin eksiklerinin giderilmesi için çalışmalara devam ediliyor” sözleriyle otellerdeki dönüşümün sinyalini verdi.


‘2016’DA TAMAMLANACAK’

Gelişim bölgelerindeki Yönetim merkezi eksikliklerinin giderildiğini açıklayan Taş, “1. Gelişim Bölgesi Yönetim Merkezi-1, Yönetim Merkezi-2, Yönetim Merkezi-3 Alanlarında Yapılacak Kapalı Otopark ve Kamu Hizmet Yapılarına ait Mimari ve Mühendislik Projeleri 2014’te hazırlandı. Yönetim Merkezi-l’de alanın güvenliğini sağlayacak Jandarma Binası yer alıyor. Yönetim merkezi- 2’de, Giriş kontrol merkezi  Milli Park İdare Binası, Günübirlik Tesisler, PTT, TEDAŞ, Belediye, TELEKOM gibi Kamu Hizmet Birimleri ve Kapalı Otopark bulunacak. Yönetim Merkezi-3 projesinde Karayolları Hizmet Binası, Sağlık Tesisi, İtfaiye, Arama Kurtarma Birimi ile DKMP İdari Hizmet Tesisleri inşa edilip devreye sokulacak. İnşaat çalışmaları son hızda devam ediyor. 2016 yılı içinde tamamlıyoruz” dedi. 


Bursa Haber