Arsa ve Arazi

Uludağ'ın yeni yüzü için ilk etapta 6 otel yıkılıyor!

Otelini kapatacağı açıklayan Ali Ağaoğlu'nun, `ruhsatsız ve kaçak bölümleri' olduğu için 30 Haziran 2009 tarihi itibarıyla zaten otel tahsisinin iptal edildiği ortaya çıktı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılı başında `gecekondu' olarak nitelendirdiği Uludağ'da sancılı başlayan dönüşüm projesi sancılı başladı. Bölgedeki otellere 30 Kasım'a kadar kaçak ve ruhsatsız alanlarının yıkılması aksi taktirde tahsislerinin iptal edileceği yönündeki yazı ile dönüşüm planına adım atılmış oldu. 300-400 milyon dolara mal olacağı tahmin edilen ancak kesin rakam verilmeyen Uludağ'ın yeni yüzü için ilk dozer Orman Bakanlığı'nın bölgedeki tesislerine girecek. Uludağ'da kamuya ait olan tesisler 3-4 parsele toplanacak. Kamunun bundan sonra Uludağ'da oteli değil, sadece bir konukevi olacak.
 
Ali Ağaoğlu'nun `böyle yeniden yapılandırma olmaz, otelimi kapatıyorum' demesi ile gündeme gelen Uludağ'ın dönüşüm projesi, birinci bölgeyi baştan yaratacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılı başında Türkiye Otelciler Federasyonu'nun Genel Kurul toplantısında, "Kim kalkıp Uludağ kayak merkezini övebilir. Gecekondu gibi yapılanmış bir merkez. Uludağ'ı yeniden kazanmamız gerekir" demesinin ardından arkasına rüzgarı alan Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından haziran ayında başlatılan süreç sancılı olarak yola çıktı.

İlk beş yılda yüzde 40'ı, ikinci beş yılda yüzde 60'ının yenilenmesi düşünülen Uludağ'da bazı otel sahiplerinin dediği gibi `yıkım' olmadığını öne süren Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç, "Yıkılacak olan alanlar ruhsatsız ve kaçak alanlar. Yoksa kimsenin oteline tahsisi dolmadan bir şey yapılması söz konusu değil" dedi.

Prof. Dr Kemal Yalınkılıç, Uludağ'da birinci bölge olarak ifade edilen noktada ruhsatsız  oldukları için 2007'de kendilerine tebligat yapılan iki otelin tahsisinin iptal edildiğini dile getirirken, "Son aşamada, 14 otele aykırılıklarını gidermeleri için süre verdik. 4 tane otel için komisyon toplandı ve mutabakat zaptı olmadığı için tahsis iptal kararı çıktı. Eğer biz yasaya rağmen kaçağı göz yumsaydık suçlanmalıydık. Yasaya uygun hareket ettiğimiz için bizi suçluyorlar" diye konuştu.
 
İşte Yalınkılıç'ın ağzından Uludağ'da yapılacaklar:
- Uludağ'ın İmar Planı 1961'de yapılmış, neredeyse benimle yaşıt. Birinci bölgedeki otellerde sorun var. Burası 17 Mart 2006 tarihinde Milli Park sınırları dışına çıkarıldı. Ancak Danıştay'a açılan yürütmenin durdurulması davasının ardından Danıştay 2009 Haziran'da kesin karar verdi ve `burası Milli Park alanıdır' dedi.
- Uludağ'ın günün şartlarına yanıt vermemesi nedeniyle yeni bir plana ihtiyacı olduğunu tespit ettik ve çalışma başlattık. 22 Temmuz günü bütün tarafları bakanlığımızda topladık. Asıl problem birinci bölgede çıktı. Burada mevcut imar planına üç kez revize yapılmış. Dördüncü revize plana aşırı yapılaşmaya sebep olduğu için uygun bulunmadı.
- Burada 5E Planı geçerli. Ekolojik, ekonomik, ergonomik, estetik ve emniyetli bir proje öngörüyoruz. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan 4916 sayılı yasa diyor ki, "Aykırılıkların giderilmesi şartı ile tahsisler iptal edilmesin." Biz de bunu baz alarak birinci bölgedeki 14 otele `aykırılıklarının giderilmesi' yönünde yazı gönderdik.
- Bu arada birinci bölgenin yeniden yapılanması için bir yarışma da düzenledik. 108 mimar, şehir plancısı bu yarışmaya girdi ve bir proje birinci seçildi. Projeler ortaya kondu. Burada kongre merkezi, spor alanları, birinci ve ikinci bölge teleferik hattı, raylı dolaşım sistemi, otellerin yeni yüzünün nasıl olması gerektiğine dair detaylı bir çalışma var.
- Burada kamunun 16 tane yeri var. İlk etapta Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet, Jandarma'yı aynı parselde, PTT, TEDAŞ ve Karayolları'nı bir parselde toplayacağız. Amacağımız Uludağ'da kamunun hizmet tesislerini 3-4 binada toplamak.
- Artık burada devletin oteli olmayacak. Sadece bir konokevi olacak. Aslında kamu çuvaldızı kendine batırıyor. İlk dozer Orman Bakanlığı'nın yani bizim oradaki tesisimize girecek. Yıkım oradan başlayacak.
- 14 tanesi otel olmak üzere özel sektörün 18 tane tahsisi var burada. Ancak 30 Kasım'dan sonra yıkılacak diye bir şey yok. Ruhsata aykırı yerlerini yıkanlar, ruhsat süreleri bitene kadar kalacaklar. Ruhsat süresi bitince yeni oluşuma göre yapılaşmaya gidenin de süresi uzatılacak.
 
20-30 milyon dolarlık yatırım yıkılacak
Uludağ'ın en eskilerinden Alkoçlar'ın sahibi Ender Alkoçlar, "Benim burada 3 otelim var. Bir tanesinde lobi sonradan eklendi. Orasının yıkılması isteniyor. İstenirse yıkarım tabi ama,yıkmadan da çözüm üretilebilir" derken, bölge otellerinde yıkılacak yapı miktarının tutarının 20-30 milyon dolarları bulacağını söyledi. Uludağ'da 16 yıl önce yapılmış iskanla yıllardır çalışıldığını belirten Alkoçlar, "Uludağ'daki yapıların yüzde 12'si iskana aykırı. Türkiye genelindeki kaçak yapılaşma istatistiğinin altında. Bize döndüler 30 Kasım'a kadar imar durumunuzu düzeltin diye yazı yazdılar. Yoksa tahsisi iptal edeceklermiş. Benim otellerimden sadece birinde 150-200 metrekarelik ihtiyaç duyulduğu için yapılan bir lobi var. Yıkabilirim de derdim o değil. Sadece yapılan şeyleri yıkmak milli servete de zarar değil mi?" değerlendirmesinde bulundu.

Ağaoğlu'nun tahsisi zaten iptal edilmiş
1988 yılından bu yana Uludağ'da My Resort Oteli'ni işleten Ağaoğlu'nun daha sonra yenileme adı altında otele yaptığı bazı eklemelerin ruhsatı olmadığı ve kaçak statüsüne girdiği öne sürüldü. Kendisine bu yapıların yıkılması için tanınan sürenin dolmasına rağmen işlem yapmayan Ağaoğlu'nun Uludağ'daki My Resort Oteli ile ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı 30 Haziran 2009 itibarıyla otel tahsisinin iptali yönünde karar aldı.
Kararın kendisine ulaştırılmasının ardından, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak `otelini kapatacağını' duyuran Ali Ağaoğlu nedense, 30 Haziran tarihi itibarıyla aslında `tahsisinin iptal' edildiğini açıklama gereği görmedi. Ağaoğlu, "Oteli kapatıyorum, kışın da açmayacağım. Kimseye satmıyorum, kesinlikle. Geçen hafta yapılan toplantıda planı gördük. Bu mantıkla oldukları sürece anahtarı devlete teslim ederim. Bu yıl 7 milyon Euro, geçen yıl da 15 milyon dolar yatırdım. Devletime, hibe olsun, ne olur yani" demişti.
Ancak, bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre Ağaoğlu'nun yenileme yatırımı olarak ifade ettiği yatırımlar için ruhsat alınmadı ve kaçak bir yapılaşmaya gidildi. Birinci bölgedeki birçok otele olduğu gibi kendisinden bu eklemelerin ruhsatız olduğu ve yıkılması gerektiği bildirildi. Ardından da gerekli düzenlemeler yapılmadığı için `ruhsatının iptali yönünde karar' çıktı.
Hacer GEMİCİ/Gazete Habertürk