Genel

Ulusal marka yaratma sırası asansör sektöründe!

Keleşoğlu Holding Pazarlama ve Satış Koordinatörü Bilge Özdemir, bugünkü yazısında asansör sektörüne dikkat çekti. Özdemir, asansörlerin yatay erişim trendinde hızla büyüdüğünü belirtti.

Bugün, dikkatinizi asansör sektörüne çekmek istiyorum. Ülkemizde, yılda yaklaşık 200 kazanın olduğu ve yaklaşık 100'e yakın can yitirdiğimiz asansörler her kaza sonrasında gündeme gelmektedir.


Geçen hafta ziyaret ettiğim yıllarını asansör söktörüne vermiş Asonur asansör sahibi Sezgin Yıkılmaz' ın verdiği bilgilere yazıma ışık tuttuğu için teşekkür ediyorum.


Dikey ulaşım aracı olarak nitelendirilen asansör son yıllarda yürüyen merpen ve yol sistemleri ile yatay erişim trendinde hızla büyümektedir.


Yeni havalimanında devreye girecek 306 asansör, 159 yürüyen merpen ve 183 yürüyüş yolunun milyar Türk Lirası seviyelerinde olduğu bilgisi sektöre olan ilgimi arttırdı.


Gayrimenkul sektörü paralelinde hızla büyüyeyen "dikey / yatay" ulaşım sektörü 2023'de 8 milyon konut, kentsel dönüşüm ve şehirsel gelişme hedefine hazırlanırken dünya pazarından söz sahibi olma hedefini de koymaktadır.


Sektör; kademeli olarak montaj ve aksam imalatı alanlarında yerli üretimin arttığı bir sektör yapısına dönmektedir.Ancak, ithalatta gerçekleşen büyüme sektördeki dış ticaret açığının artmasına neden olmaktadır.


Ülkemizde asansör sektörü, aksam imalatı, asansörün tesis edilmesi (montaj) ile bakım ve onarım olarak üç ana kolda faaliyet göstermektedir.


İnsan oğlunun yerleşim ve yaşamında; araç ve gereçlerin taşınmasında stratejik öneme sahip dikey/yatay ulaşım araçları günlük yaşamımızda sıradanlığını korumaktadır. Ülke genelinde Günde ortalama 50 milyon kez yukarı aşağı inen araçlara, otomobil kadar önem verilmemektedir.


Oysaki İnsan hayatında önemli yeri olan bu kullanım araçlarının periodik bakım ve onarımları kaza riskini azaltırken ekonomik ömürlerini artırmaktadır.


Sayılarının irili ufaklı  4 bin seviyesini  bulunan asansör firmaları montaj ve asansör aksam imalat alanlarında yer bulmaktadır.


25 bine yakın teknik personel istihdam eden sektör  üretim faaliyetleri dışında bakım ve onarım işleri ile büyük bir istihdam potansiyeli oluşturmaktadır. 


Yarım milyonun üzerinde asansörün olduğu ülkemizde son yıllarda; yıllık 25-50 bin arasında asansör kullanıma girmektedir


Bilinirliliği yüksek projelerde Yabancı firmaların söz sahibi olduğu asansör sektöründe Sayın Sezgin Yıkılmaz'ın  ulusal global marka yaratma fikrine katılıyorum. 


Sayın Yıkılmaz en iyi yerliler bir araya gelip    Türkiye için global bir marka yaratalım fikrinin hayat bulmasını diliyorum.


Sektörel teşvik ve ulusal global marka yaratma noktasında Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlığının yönlendiriciliğine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.



Bilge Özdemir