Genel

Uluslararası Müzeler Birliği Türkiye’yi kuruldan attı!

Uluslararası Müzeler Komisyonu, ‘Türkiye Milli Komitesi’nin akreditasyonunu, “2010 yılından bu yana süren tartışmalara rağmen hala zamana ayak uyduramadılar” diyerek feshetti

Art Newspaper dergisinin internet sitesinde yer alan habere göre, müzeler ve kültürel varlıkların korunması konusunda dünya çapında önemli çalışmalara imza atan ICOM (International Council of Museums / Uluslararası Müzeler Komisyonu), Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen Türkiye Milli Komitesi’nin akreditasyonunu fesh etti. UNESCO’nun desteklediği ICOM’un Genel Müdürü Julien Arfurns, Art Newspaper’a yaptığı açıklamada karar yetkisi bulunan ve 1960’larda kurulan Türkiye Milli Komitesi’ni fesh etme nedenleriyle ilgili olarak “2010 yılından bu yana süren tartışmalara rağmen, hala zamana ayak uyduramadılar” dedi.

‘Yeni komite siyasallaştırılmayacak’
Habere göre şu sıralar fesh edilen komite yerine ICOM Türkiye adıyla kurulacak bağımsız bir komitenin hazırlıkları sürüyor. Yeni komite, Türkiye’nin dört bir yanından müze profesyonellerinden oluşacak. Fesh edilen  eski komite üyelerinden bazıları da yeni komitede yer alacak. Anforns, “Yeni komite kesinlikle siyasallaştırılmayacak” diye konuştu.

ICOM’un yayımladığı bildiride 2011’in son üçte birlik döneminde Türkiye’nin ekonomisinin yüzde 8.2 oranında büyümesine rağmen, kültüre ayrılan bütçenin sadece yüzde 0.04 arttığı ifade edildi: “Devlet desteği ile kurulan müzelerin sayısı artarken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesi şaşırtıcı şekilde düşük kalıyor. Görünen o ki, bakanlık bu müzeler için tek taşıyıcı güç olarak kalmayı sürdüremeyecek”.

Elleri kolları bağlı
Bildiride, müzelerde özel sektör gibi başka finans yöntemlerinin aranması gerektiği ve Türkiye’de müze sektörünün elinin kolunun bağlı olduğu ima edildi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki merkezi, bürokratik ve karmaşık sistem, devlet ile müzeler arasında bağlantı/iletişim sorununa neden oluyor. Kanunlarla düzenlenmiş bu sistemde, müze yönetimleri kendileri karar verme sistemlerini kurmak yerine bakanlıktan karar beklemek zorunda kalıyor”.

Beyoğlu ve Galata Salt Galeri’nin Müdürü Vasıf Kortun da Art Newspaper’a konuyla ilgili açıklamada bulundu. Kortun, “Türkiye heyetinin Kültür ve Turizm Bakanlığı dışında olmasını tercih ederim. Ama ICOM’un çağdaş ve modern sanat müzeleriyle ilgili konulara dahil olmasıyla ilgili kafamda soru işaretleri var. Onlara bağlı komiteler ve birlikler var. Ki bunlar ulusal veya uluslararası olabiliyor. Mesela CIMAM müze pratiği ile ilgili çalışmalarda daha aktif” diye konuştu.

Kültür yatırımları için 271 milyon lira
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gelen bütçeden ayrılan pay binde 40’tı. Bu rakam 2012’de yüzde 25’lik bir artışla binde 50’ye çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültür yatırımları için 2011 bütçesinden ayrılan kaynak 199 milyon 500 bin TL’ydi. 2012 bütçesinde ise kültür yatırımları için 271 milyon 350 bin TL ayrıldı. Bu da yüzde 36’lık artışa denk geliyor. Türkiye’nin 2011 yılı Gayrisafi Milli Hasılası 1,28 trilyon TL. Bu bilgiler doğrultusunda Türkiye’de 2011 yılı kültür harcamalarının Gayrisafi Milli Hasıla’ya oranı 0.00015.

Milliyet