Sektörel

Uluslararası şirketlerin yeni ofis kiralama kriteri!

İstanbul trafiği şirketleri metroya yöneltti. Yabancı şirketler, ofis seçerken metroya 500 metreden fazla yürüme mesafesi varsa vazgeçiyor. Yeni hatlar, ofis kiralarını yükseltiyor.Uluslararası şirketlerin yeni ofis kiralama kriteri...

İstanbul’da trafikte harcanan zaman her geçen gün artıyor. Bu nedenle, saatlerini trafikte harcamak istemeyenler konut alırken veya ofis kiralarken ulaşım kolaylığını ilk sıraya koydu. Son yıllarda özellikle ofis bölgeleri, ulaşım olanaklarına göre şekillenmeye başladı. Artık uluslararası ve ulusal şirketler, merkez seçerken ofisin niteliklerinin yanı sıra raylı sistemlere olan yakınlığına da çok dikkat ediyor. Hatta uluslararası şirketler 500 metreden fazla yürüme mesafesi olan yerleri kabul etmeyip, daha fazla kira ödeyecek olsalar da metroya yakın ofislere yöneliyor.


JLL Türkiye’nin ‘Ofisler Metro ile Doluyor’ raporuna göre bu durum, İstanbul’daki ofis bölgelerini de etkiliyor. Yeni metro hatlarının devreye girmesiyle Kartal, Maltepe, Küçükyalı, Kozyatağı, Ümraniye, Kağıthane ve Seyrantepe gibi yeni ofis aksları oluşmaya başlarken, Basın Ekspres Yolu ve Kavacık gibi akslar da dezavantaj yaşıyor. Yeni metro hatlarının açıldığı yerlerde, mevcut ofislerin kiralarında yüzde 30’dan başlayan artışlar yaşanıyor.


Ofis binaları inşa ediliyor


İstanbul’da şu anda toplam 3.8 milyon metrekare ofis alanı bulunurken, bu rakam 2017’de 6.4 milyon metrekareye çıkacak. İstanbul’daki metro hattına 157 kilometrelik ek yeni hatlar eklenecek. Rapora göre, artık şirketler servis araçları yerine metro gibi trafikten etkilenmeyen toplu taşıma araçlarını tercih ediyor. Bu nedenle ofis arayışındaki şirketler, metro hatlarına yakın binaları tercih ediyor. Bu da, metro hatlarının bulunduğu ilçelerde ofis inşaatlarını artırıyor. 


Vatan