Uluslararası ticarette Bitcoin dönemi: İran ilk adımı attı!
ABD'nin ekonomik yaptırımlarına maruz kalan İran, uluslararası ticarette Bitcoin ve diğer kripto paraların kullanılmasına imkan tanıyan yasal bir düzenleme hazırladı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İran merkezli Mehr Haber Ajansı’nın hafta başında aktardığı bilgiye göre, İran’da uluslararası yaptırımlara karşı ithalat ve ihracatta Bitcoin başta olacak şekilde kripto paraların kullanılabileceğine dikkat çekildi
İran merkez bankası ile Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı, yerel tüccarların dış ticaret anlaşmaları için kripto para kullanmaya başlamalarına imkan sunacak bir düzenleme için anlaşma yaptı.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İran merkezli Mehr Haber Ajansı’nın hafta başında aktardığı bilgiye göre, İran’da uluslararası yaptırımlara karşı ithalat ve ihracatta Bitcoin başta olacak şekilde kripto paraların kullanılabileceğine dikkat çekildi.
Peki kripto para piyasalarında neler oluyor? İşte ayrıntılar...
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı ve İran Ticareti Geliştirme Örgütü (TPO) Başkanı Alireza Peyman-Pak, yeni ödeme mekanizmasının “önümüzdeki iki hafta içinde” bitirileceğini belirtti.
Peyman-Pak’ın bildirdiğine göre, bu sistem ithalatçılara ve ihracatçılara uluslararası anlaşmalarında kripto para birimleri kullanmaları için yeni imkanlar sunacak. Peyman-Pak ayrıca kripto endüstrisindeki ekonomik ve ticari fırsatların görmezden gelinmemesi gerektiğini dile getirdi.
İRAN’DA KRİPTOYA İLGİ YOĞUN
Kripto paraların uluslararası ticarette kullanılmasının asıl amacının yaptırımların aşılması olduğu ifade edildi.
İran bundan sonraki dönemde maruz kaldığı uluslararası yaptırımları aşmak ve ekonomik faaliyeti teşvik etmek için Bitcoin başta olacak şekilde kripto paraların kullanımına başlayacak. İran, dünyada en çok kripto para madenciliği yapılan ülkelerin başında yer alıyor.
İran’da kripto paralar bir ekonomik faaliyet alanı şeklinde nitelendiriliyor. Özellikle ticarete ilişkin ciddi bir ambargonun olduğu İran, kripto madenciliği ile ülkeye ekonomik gelir kazanmak için çalışıyor. Şu an dünyadaki kripto madenciliğinin yüzde 4,5'i İran'dan gerçekleştiriliyor. Bu oran, İran'ın ciddi bir kripto madencilik endüstrisi yarattığı anlamını taşıyor. İran bu oranla dünyada en çok kripto para üreten 7 ülke arasında bulunuyor.
AMBARGOLARA KARŞI ALTERNATİF
Küba, İran, Venezuela gibi ülkelere ABD'nin uzun zamandır uyguladığı ticari ve finansal cezaları içeren ekonomik yaptırımlar, ülkelerin ekonomilerini ciddi şekilde tehdit ediyor.
Birçok ülke yaptırımları aşmak amacıyla kripto paraları kullanabilmenin yolunu arıyor. Venezuela, Küba gibi ülkeler de daha önce kripto paralara ilişkin çeşitli resmi düzenlemeler gerçekleştirmişti.
ABD UYARMIŞTI
Geçen Eylül'de ABD Hazine Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada kripto varlıkların, yaptırımların etkisini azaltma potansiyeline sahip olduğu belirtilmişti.
ABD yaptırımlarını konu alan raporda kısıtlamaların son 20 senede neredeyse 10 kat arttığına dikkat çekilmişti. 2000'lerin başında yalnızca 912 yaptırım söz konusuyken bu sene 9 bin 421 yaptırımın güncel olduğu ifade edildi, bu yaptırımların uygulandığı pek çok ülkenin diğer ülkelerle ticaretinde kripto varlıkları kullandığı belirtilmişti.
Raporda ayrıca yeni ödeme alternatiflerinin kullanımın yükselmesi ve doların gücünü zayıflatma potansiyeli olan dijital ödeme sistemlerinin kontrol edilememesi halinde ciddi riskler oluşabileceğine ilişkin uyarı yapılmıştı.
Araba fiyatlarında 60 bin liraya kadar düşüş! ÖTV indirimi sonrası araba fiyatları!
Dolar/TL bugün 13,53 seviyesinde işlem görüyor!
Ek zam ve maaş zam farkları ile ilgili flaş açıklama!
2022 sonunda dolar beklentisi 16,13 TL!
Kripto paralarda yükseliş başladı mı?