26 / 12 / 2024

Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi sektörde farkındalık yarattı!

Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi sektörde farkındalık yarattı!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, 20-21 Şubat tarihlerinde Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. Dernek, yeşil bina ve değerlendirme sistemleri konusunda farkındalık yaratmak, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek hedeflerine bu çok ses



Türkiye'de yeşil binaları yaygınlaştırmak ve inşaat sektörünün sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda dönüşümüne öncülük etmek için çalışan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, 2007'den bu yana hizmet veriyor. Türkiye'de bir ilke imza atan dernek, 20-21 Şubat'ta Swissotel'de Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi düzenledi, iki gün süren zirvenin açılış konuşması, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yapıldı. Zirvenin ilk günü, 'Yeşil Bina Hareketinin Küresel Seyri', 'Yeşil Dönüşüm Politikaları', 'Sosyal Konutların Yeşil Dönüşümü' konularında dünyadaki en iyi uygulamaların aktarılacağı sunum ve tartışmalarla tamamlandı. Zirvenin ikinci gününde ise 'Varolan Binaların Yeşil Binalara Dönüştürülmesi', 'Yeşil Binalarda Yaşam,ve Geleceğin 'İş Modeli Olarak Çevreci İnşaat Malzemeleri' gibi konular değerlendirildi. Yeşil bina sektöründeki gelişmelerin tartışıldığı, sektörün sorunlarına ulusal ve uluslararası çözümlerin arandığı zirve, Türkiye ve dünyadan 30'u aşkın konuşmacıyı ağırladı.

"DEĞİŞİMİ KAMUOYUNA DUYURMAK İSTEDİK"
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Türkiye'deki yaklaşık 19 milyon konutluk stoğun tamamının yeşile dönüştürülmesi halinde 500 milyar ile 1 trilyon dolar arasında bir ekonominin ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Sur, "Hızla kirlenen ve tüketilen dünyamızda yarım derecelik bir ısınmada bunlar oluyorsa, 1-2 derecelik ısınmanın sonucunda dünyanın sonu olacak. Evrenin içinde insanların yaşayabileceği başka bir yaşam alanı yok. Bu yüzden bu kadar değerli bir şey bu hızla tüketilmemeli, mutlaka tedbir alınmalı. Dünyanın ısınmasına ilişkin yapılan araştırmalar, karbondioksit salımı ve enerji tüketiminin yüzde 40-50 gibi çok önemli bir kısmının binalardan kaynaklandığını gösteriyor. Bu durum dünyada gayrimenkul sektörü açısından yepyeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açacak. İnşaat teknolojilerinden, seçilen ürüne hatta bitmiş binalarda kullanılan mobilyalara kadar bina yaşam döngüsü analizi çerçevesinde çevre dostu olan, dönüştürülebilen malzemelerle yapıların üretilebilmesi fikrini ortaya çıkardı. Bu nedenle yeşil binalar kavramı tüm dünyada önem kazandı. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği olarak biz de dünyadaki bu değişimi kamuoyu nezdinde gündeme getirmek, farkındalığı artırmak, ilgili paydaşlar, resmi ya da özel kuruluşlar ve STK'lar ile birlikte hareket ederek, Türkiye'nin gündemine bu konuyu taşımayı, yeşil binaların önemini vurgulamayı arzu ettik" dedi.

YEŞİL KONUTLARA 'YONCA YAPRAĞI' KRİTERİ
Türkiye'nin kendi sertifikasını hazırladığını ifade eden Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Kurucu Başkan Yardımcısı Duygu Erten, Yeşil Bina Konut Sertifikası vereceklerini açıkladı. Uygulamaya konuttan başlamalarının sebebi olarak yapılan inşaatların büyük bir bölümünün konutlardan oluşmasını gösteren Duygu Erten, "Sertifikanın beta versiyonunu hazırladık. Mayıs ayında denemelere başlıyoruz. İlgili tüm tarafların onayını aldıktan sonra 2012 sonunda sertifika vermeye başlayacağız" dedi. Dünyada genellikle LEED ve BREAM gibi ABD ve İngiltere kökenli sertifikaların kullanıldığını aktaran Erten, bu sertifikalara sahip olmanın oldukça maliyetli olduğunu sözlerine ekledi. Türkçe olarak yayınlanacak yeni sertifikaların bu zorlu süreçleri ortadan kaldıracağının da altını çizdi. Yabancı sertifikaların ait olduğu ülkelerin koşullarına göre hazırlandığını vurgulayan Erten, "Türkiye'de çok sayıda sut yapılacak. Uluslararası sertifikaları eledik. Buna göre kendi standartlarımızı en iyi şekilde oluşturacağız" diye konuştu. Erten, sertifika için konutları değerlendireceklerini ve puanlandıracaklarını belirterek "Yonca yaprağından esinlendik. Puanlamayı buna göre yapacağız. 1 yaprak alan standart yeşil bina özelliği taşırken, 2 yaprak alan iyi, 3 yaprak alan çok iyi ve 4 yaprak alan proje ise mükemmel olarak tescillendirilecek" dedi.

YEŞİL SERTİFİKALI İLK KAMU BİNASI
Uluslararası yeşil bina sektörünün tüm paydaşlarını ortak noktada buluşturan Swissotel'deki zirveye, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Kurucu ve Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Bilmaç, İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Işık Gökkaya ve Dünya Yeşil Binalar Konseyi üyesi bölgesel konsey temsilcileri katıldı. Zirvede konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, "Yeşil bina; öncelikle düşünceyle başlar, planlamayla hayat bulur, tasarımlarla sonuçlanır. 715 bin nüfuslu bir ilçenin belediye başkanıyım. Önümüzde 20 yıl içerisinde ilçenin yüzde 50'sinden fazlası dönüşecek. Afete Hazırlık Kanun Tasarısı'nın yasallaşmasıyla birlikte sürdürülebilir yapılaşma ve çevre dostu planlamanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkacak" dedi. Başkan Yeniay, Küçükçekmece Belediyesi'nin ilk çevre dostu kamu binası olma özelliğine sahip yeni belediye binası projesiyle ilgili katılımcıları şu şekilde bilgilendirdi: "Küçükçekmece'de 38 bin metrekare kapalı alana sahip olarak yapmış olduğumuz bu tasarımla, 'very good' derecesini hedefliyoruz. Bu anlamda mimarımız Mutlu Çilingiroğlu ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. İzolasyon, ısı yalıtımı, ışık kullanımı, enerji üretimi ile ilgili ciddi bir altyapıya dayanıyor. Yeni belediye binamız, insan merkezli, insan odaklı, yaşam kalitesini en üst noktaya çıkartacak, verimli bir bina olarak tasarlandı. Öyle ki yağmur suyunun geri kullanımı dahi dikkate alındı. Binaların işletim sistemleri de bizler için önemli. Bu akıllı kent otomasyon sistemimizde bütün kurumu bir ekrandan takip edeceğiz." Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ise, "Enerji kaynaklarının daha etkin kullanılması açısından çevre dostu binaların yapılması önem kazandı. Yeşil binalar daha az doğalgaz kullanarak ısınmanın yanında daha az su ve elektrik, daha fazla güneş enerjisi kullanımı ve etkin havalandırma demektir" yorumunda bulundu.

YÜZDE 50'YE VARAN ENERJİ TASARRUFU SAĞLANABİLİR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevre Dostu Binalar Derneği’nin düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, dünyada şehirleşmenin arttığı bir sürecin yaşandığını, Türkiye'de de nüfusun yüzde 78'inin şehirlerde yaşadığını söyledi. Karbon salınımının, sera etkisini azalttığına dikkat çeken Bayraktar, "Ülkemizde binalar yüzde 38-40 oranında enerjiyi emiyor. Fosil yakıtlara ödediğimiz para ise 55 milyar dolar. Türkiye'nin bu konuda önemli bir avantajı bulunuyor. Yeşil binalar üreterek, çok daha iyi yalıtımla binalarda yüzde 50'ye varan bir enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Yeni yapılan binalarda eskiye göre enerji tasarrufu yüzde 20 ile yüzde 80 arasında artıyor" dedi.

Oya Yalıman / Platin


Geri Dön