Kent Haberleri

Ulus'ta tarihi yapılar aslına uygun olarak yenileniyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus'un tarihini yeniden ortaya çıkarmak amacıyla yürüttüğü çalışmalarına devam ediyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus'un tarihini yeniden ortaya çıkarmak amacıyla yürüttüğü çalışmalarına devam ediyor. Hisarpark Caddesi'nde 1920'li yıllarda yapılan ve zaman içerisinde tarihi özellikleri değiştirilen 11 binadan 5'i aslına uygun olarak yenilendi.


Büyükşehir Belediyesi'nin bölgede sürdürdüğü çalışmaları anlatan Başkan Melih Gökçek, Ulus'un dört bir tarafında yeniden ortaya çıkartılan tarihin Hisarpark Caddesi ayağında 1920'li yıllarda yapılmış ve zaman içerisinde tarihi özellikleri değiştirilmiş 11 adet bina bulunduğunu söyledi. Başkan Gökçek, "Ankara Kalesi'ne çıkış yolu üzerinde bulunan bu binalar zaman içerisinde kullanıcılar tarafından değiştirilmiş ve orijinal hallerine zarar verilmiş. Biz de bu binaların yeniden tarihi görüntülerine kavuşturulması için kolları sıvadık. Cadde boyunca bulunan 11 adet yapının arşiv fotoğraflarını ve bilgilerini araştırıp, orjinallerine sadık kalarak projelendirdik ve Koruma Kurulu tarafından da onayını aldık. Şu anda 5 binanın görüntüsünü aslına uygun şekilde yeniledik. Diğer binalardaki çalışmalarımız ise sürüyor." dedi.


Bölgenin dört bir tarafındaki çalışmalar öncesi, mutlaka alt yapıların baştan sona yenilendiğini kaydeden Başkan Gökçek, "Hisarpark Caddesi'nde de tıpkı Hacı Bayram ve çevresi ile Kale çevresinde olduğu gibi önce alt yapı çalışmalarını tamamladık. Bunun ardından da hemen sokak sağlıklaştırma ve yenileme çalışmalarına başlattık." şeklinde konuştu.


Gökçek, Hisarpark Caddesi'ndeki çalışmaların bina restorasyonu ve onarımından ibaret olmadığını, Kale Kapısı'ndan Kevgirli Sokağa kadar cadde düzenlemesinin de sürdüğünü anlattı.


Antik tiyatro restorasyonun ardından hizmete açılacak


Büyükşehir Belediyesi, Roma Antik Tiyatro'nun yeniden ortaya çıkarılması çalışmalarını sürdürüyor. Özel bir ekiple, Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu ve Anadolu Medeniyetleri Müze Müdürlüğü denetiminde sürdürülen kazı çalışmalarının tamamlandığını, ortaya çıkan parçaların birleştirilmesi ve restorasyon çalışmalarının da başladığını söyleyen Başkan Gökçek, "Aslında 5 bin kişilik olan ancak bin 430 kişilik kısmına ulaşabildiğimiz Antik Tiyatro'yu restorasyonun yapılmasının ardandan hizmete açacağız." diye konuştu.


Kazı sırasında ortaya çıkarılan her ayrıntının yeniden kullanılacağı, oturma gruplarının ahşap şekilde yeniden yapılacağı, özel bir ses ve elektrik düzeninin kurulacağı antik çağın tiyatrosu, tarih kokan modern yüzüyle Başkentlilere hizmet verecek.


Büyükşehir Belediyesi'nin, medeniyetler beşiği Ankara tarihine ışık tutacak ve hayranlık uyandıran çalışmalarının her aşamasında kendilerine destek veren Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'e teşekkür eden Başkan Melih Gökçek, "Sayın Valimiz, Ankara'nın her türlü restorasyon çalışması konusunda yanımızda yer almaktadır. Bugüne kadar bize 10 milyon destek vermiştir. Ankaralı, Sayın Valimizin katkılarını hiçbir zaman unutmayacaktır." dedi.


Cihan