Genel

Ümit Kiler: 2011 ’de Güneydoğu'ya 30 market açacağız!

Kiler Holding Perakende Grubu Başkanı Ümit Kiler, 2011"de Güneydoğu Anadolu"da 30 market açacaklarını söyleyerek Türkiye"de bazı kentlere hiç girmemişken sınır ötesine geçmeyi doğru bulmadığını vurguladı

Kiler Holding 2011 planına Güneydoğu"yu koydu. Ekipleri bir aydır bu bölgede çalışma yapıyor. Market yeri bulmadan, sözleşme yapmadan geri dönmemeleri talimatını almışlar. Adı uzun yıllardır terörle anılan bölgede tam 30 Kiler market açacaklar.

Yatırım yapacakları iller arasında Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin, Bitlis, Adıyaman, Elazığ ve şžanlıurfa var. Her markette en az 30 kişinin çalışacağı tahmininden yola çıkılırsa toplamda bine yakın kişiyi istihdam etmeyi planlıyorlar.

Kiler Holding Perakende Grubu Başkanı Ümit Kiler, œYatırımcıya artık güven gelmeye başladı. Terörün bitirilmesine yönelik proje, bölge kalkınmasına katkıda bulunacak diyor.

Öncelikle Diyarbakır"da lojistik merkezi kuracaklarını belirten Kiler, œBu sayede 250 kilometreye kadar olan çevre illerde faaliyet gösterebileceğiz diye anlatıyor.

Ümit Kiler"in, œPlanlarınızda Güneydoğu var. Güneydoğu"ya yakın coğrafyada ise son dönemde ilgi odağı olan Erbil var. Siz Kuzey Irak"a yatırım yapmayı düşünüyor musunuz sorumuza verdiği yanıt şöyle oluyor:

œDiyarbakır"da yokken, niye Erbil"de mağaza açalım şžam"a niye yatırım yapmadığımızı soruyorlar. Daha Antakya"da yatırımımız yokken niye şžam"a gideyim diyorum. Türkiye"de bazı kentlere hiç girmemişken sınır ötesine geçmeyi doğru bulmuyorum. Bizim önceliğimiz kendi memleketimize yatırım yapmak. Önce kendi insamızı istihdam etmek. Hem nüfus ve tüketici potansiyeli açısından Diyarbakır, Erbil"e göre daha iyi durumda. şžanlıurfa ona keza. Bu illerin 100 - 150 bin nüfuslu ilçeleri var. Kuzey Irak"ta tüketim potansiyeli bu illerden çok yüksek değil.

Yılı 173 mağazayla kapatacaklar
Toplamda 171 mağazaya ulaştıklarını kaydeden Ümit Kiler, œBu yıl sonuna kadar Isparta ve Kütahya olmak üzere iki tane daha açacağız ve 173 mağazaya çıkmış olacağız.
 
Ayrıca Isparta ile faaliyet gösterdiğimiz il sayısı 26"ya çıkacak. 2011 Ocak"ta da Karabük"e mağaza açacağız ve 27 ilde hizmet veriyor olacağız diyor.

˜Sıçramak istemiyoruz halka halka büyüyeceğiz"
Önümüzdeki yıllarda tüm Türkiye"de hizmet vermeyi amaçladıklarını belirten Kiler, œBiz böyle dalga dalga, halka halka yayılmayı ve büyümeyi tercih ediyoruz. Sıçramak istemiyoruz. çünkü sıçrama doğru bir büyüme modeli değil diyor.
Edirne"den Kayseri"ye kadar olan güzergahta bütün illerde faaliyet gösterdiklerini söyleyen Kiler, œBu Türkiye nüfusunun yüzde 60"ı demek. Büyükşehirlerde hızla şubeleşme içinde olan zincir marketler var. Bu rekabet herkese zarar veriyor. Zayıf performanslı mağazalar ortaya çıkıyor. Biz de büyükşehirlerde daha fazla market açmamaya özen gösteriyoruz diye anlatıyor.

 24 saatte tarladan tezgaha
Kiler olarak güçlü bir lojistik ağına sahip olduklarını belirten Kiler, œşžu anda sektörde en güçlü lojistik merkezi bizde. Buna göre altyapı oluşturduk. Yüzde 99.5 karşılama oranıyla çalışıyoruz diyor. Halihazırda beş tane lojistik merkezleri olduğunu kaydeden Kiler, şöyle konuştu: œAdrese dayalı sistemle çalışıyoruz. Kendimize ait özel sistemler programlar geliştirdik. Kendi eksiklerimizi kendimizin tamamladığı bir sisteme sahibiz. Ayrıca ˜24 saatte tarladan tezgaha" projemiz var. Antalya"da tarladan toplanan domates 24 saat içinde tezgahlarımızda yer alıyor. İyi tarım sertifikası olan çiftçilerle çalışıyoruz.

˜Marketler artık daha farklı hizmet sunmalı"
Perakendenin 90"lı yıllardan sonra gelişen ve değişen bir sektör olduğunu söyleyen Ümit Kiler, œBuna paralel olarak tüketici alışkanlıklarının değiştiğini gözlemliyoruz. Bir süre önce tüketicinin seçim şansı azdı. şžimdi ise rekkabet yoğun bir sektör halini aldı. Tüketiciler artık bu durumu çok iyi analiz ediyorlar diyor.
Tüketicinin geçmişte bir markete gidip bütün ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Kiler, şöyle devam ediyor: œAma şimdi öyle değil. Her marketin broşürlerini, fiyat bilgilerini takip eder hale geldiler. Hangi markette, hangi üründe indirim var bunu biliyorlar. Ve bu şekilde alışveriş yapıyorlar. Bu da rekabetin derinleşmesine neden oldu. Mevcut durumda tüketicinin daha fazla kazandığına dikkat çeken Kiler, œMarketler daha farklı hizmet sunmak zorunda. Yaygınlaşma ve tüketiciye yakınlaşma dönemi başladı. En önemli etken lokasyon oldu diye anlatıyor.

˜Perakende sektörü hızlı büyümesini sürdürecek"
Perakende sektörünün hızlı büyümeyesini sürdüreceğini söyleyen Ümit Kiler, œTürkiye"ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar da var. Onlar da ülkedeki, sektördeki büyümeyi gözlemliyorlar. Bu büyüme hızı devam edecek. Kiler olarak bizim son sekiz yılda ortalama büyüme oranımız yüzde 35. Aynı büyüme oranını önümüzdeki yıllarda da yakalamaya çalışacağız diyor.
2011 ve 2012 yıllarında hızlı ve agresif büyümeyi planladıklarını kaydeden Kiler, şu bilgileri veriyor: œHalka arzı da hızlı büyümek için gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Gelecek kaynağın tamamı büyümede kullanılacak. Bizim uzman olduğumuz alan gıda perakandeciliği. Perakendenin başka bir alanında yatırım planımız şimdilik yok. Ama önümüzdeki günler neler getirir bilemeyiz. Ayrıca konseptimizi de çok değiştirmekten yana değiliz. Bizim mağazalarımız ortalama bin metrekare. Bunu bozmayaya özen gösteriyoruz. Taze ürün gruplarında, şarküteride, ette ve unlu mamuller güçlü olduğumuz alanlar. Bu gücümüzü de yitirmek istemiyoruz.
EYLEM TÜRK/Milliyet