Ümit Uysal: Kamu arazilerini mecbur kalmadıkça kamulaştırmıyorum!
Muratpaşa ilçe sınırlarında KOP’tan gelen üzerlerinde birden çok hissesi bulunan kamu arazilerini mecbur kalmadıkça kamulaştırmadığını belirten Başkan Uysal, bu sorunun hazine arazileri ile takas yolu ile çözülmesi gerektiğini söyledi
Muratpaşa İlçesi’nde yaklaşık 700’e yakın kamu arazisi bulunduğunu hatırlatan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kamu Ortaklığı Payı’ndan (KOP) gelen ve üzerinde belediyenin hissesinin yanı sıra vatandaşlarında hisselerinin bulunduğu kamu arazilerini de kamulaştırma yerine kamulaştırmadan el atmak suretiyle park, semt spor sahası ve kapalı pazar yerine dönüştürüyoruz” dedi. Uysal, “Bütçe gelirleri içinde öngördüğümüz gayrimenkul satışları gibi bir kalem var. Bu kalemde hareket ettiğimizde her hareketimiz şehirde bir abartılı, garip bir muhalefet ile karşılaşıyor. Bir takım komple teorileri, senaryolar birbirini takip ediyor. Son olarak eski mobil arazisinin yanında bulunan 3 bin 800 metrekare arazinin satışı konusunda yaşadık. İşte birileri alacakmış, çok katlı bina yapacakmış gibi bin bir türlü senaryo üretildi ve sonuçta araziyi alıcı çıkmadı. Tüm konuşulanların, üretilen senaryoların boş olduğu da anlaşıldı. Gayrimenkul satışları da gerçekleşmeyince de bütçe gelirlerinde ki öngördüğümüz gelir kalemi de eksik kalıyor.
KAMU ARAZİLERİNE TAKAS YOLU
“Muratpaşa’da mecbur kalmadan kamulaştırma bedeli ödemiyoruz” diye konuşmasını sürdüren Başkan Uysal, “Çünkü ucu bucağı yok. Çok mecbur kaldığımızda nispi, yasalar çerçevesinde ödeme yapabiliyoruz. Bu arazilerin bir gün geldiğinde şu şekilde çözüleceğini düşünüyorum; aynı 2B arazileri gibi hazine arazileri karşılık gösterilerek takas yöntemi ile ancak çözülebileceğini düşünüyorum. Yüzlerce trilyon lira ödeseniz bile Muratpaşa’da ki kamulaştırma ihtiyacını gideremezsiniz. Belediyenin temel hizmetleri geri kalır. Bunun dışında biz, her gayrimenkulü yeşil alan yapalım mı yapmayalım mı?. Temizleyelim mi temizlemeyelim mi? diyoruz. Her bir gayrimenkulü ayrı ayrı hukuki olarak da değerlendirerek, tartarak, tartışarak ya pazar yerine dönüştürüyoruz, ya park yapıyoruz, ya sadece çimlendiriyoruz. Bazen de hiçbir şey yapmadan temizleyerek bırakıyoruz.”
YARGITAY KARARI KORKUTTU
Yakın zamanda yerel yönetimleri zorlayan ve hırpalayan bir Yargıtay kararı çıktığına da değinen Başkan Ümit Uysal, “Bu Yargıtay kararı olmasaydı belki eski Lara yolunda bulunan eski mobil arazisi yeşil alan olarak donatılmıştı. Bütün hazırlıklarımız da tamamlanmıştı. Yargıtay öyle bir karar verdi ki, eğer içindeyseniz, arazinin bedelini ödemek zorundasınız. ‘Geçici kullanıyorum’ diyemezsiniz. Yargıtay kararı bizi biraz korkuttu. Muratpaşa’nın geleceği ile ilgili sorun olmasın dedik. Çünkü bu tür araziler çok yüksek bedelli. Biz de geri adım attık. Her arazi ile ilgili ayrı ayrı tartıyoruz. Muratpaşa’da yaklaşık 700’e yakın çok hisseli kamu arazisi var ve bugüne kadar belediye olarak 30-35 tanesini kamulaştırmadan el atma olarak park, semt spor alanı ve kapalı pazar yeri olarak düzenlendi. Bu tür kamu alanlarında belediyenin de yüzde 50 hissesi bulunuyor. Biz kamu arazilerini atıl durumdan kurtarmasak da hisse sahipleri İdare Mahkemesi’ne dava açıyor, düzenleme yapsak da bu kez Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açıyor” dedi.
Hürses