Genel

Ümraniye, gecekondu bölgesinden finans merkezine geçti!

Bir zamanlar gecekondu semti olarak bilinen Ümraniye bugün ekonominin merkezi haline geldi. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, kentsel dönüşümden yükselen yeni Ümraniye vizyonuna kadar bütün yatırımlarını anlattı

Bir zamanlar gecekondu semti olarak bilinen Ümraniye bugün ekonominin merkezi haline geldi. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, kentsel dönüşümden yükselen yeni Ümraniye vizyonuna kadar bütün yatırımlarını Yeni Şafak Gazetesi Cumartesi Eki'ne anlattı

Ümraniye'de kentsel dönüşüm çalışmaları ne safhada

Kentsel dönüşüm kötü yapı stoğunun sağlıklı ve güvenilir yapı stoğuyla değiştirilmesi demek. Kenet insanın ihtiyaç duyduğu sosyal donatıların sağlıklı bir şekilde hazırlanması anlamına geliyor. Ümraniye'de göreve geldiğimiz 2004'ten itibaren 21 milyon metrekare inşaat alanı izni vardı. Bu binaların yapımı için 11 bin ruhsat verdik. Bu rakam Anadolu yakasındaki bütün belediyelerin verdiği ruhsat sayısından daha fazla. Belediyemiz 2011'de bin 100 yapım, 500 tane de eski bananın yıkımı için ruhsat verdi. Bu da en azından 4 bin dairenin yenilenmesi anlamına geliyor. Biz kentsel dönüşümü sadece bina stokunun güçlenmesi için değil, ilçenin her türlü sosyal donatılarıyla bir kent kimliği kazanması noktasında teşvik ediyoruz.

Kentsel dönüşüm çalışmalarınızı tek başınıza mı yaptınız Büyükşehir 'in bu konuda desteği oldu mu

Göreve geldiğimiz süre içinde ilçedeki yapı stoğunun yenilenmesinde en büyük desteği İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden gördük. İlçede Şerifali bölgesini de içersine alan Çakmak, Aşağıdudullu, Ihlamurkuyu ve Yukarıdudullu, Esenşehir Mahallesi'nde nazım plan uygulamasını hayata geçirdik. Burada ateşleyici unsur şu oldu: Kimsenin yeşil alanını imara açmadık aksine her bölgeye nazım planın el verdiği kadar imarda yükseltme yaptık. Bunu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçirdik.

Vatandaşı arsalarını birleştirme yoluna gitmesinde siz mi etkili oldunuz

Bu konuda kararı vatandaş kendisi verdi. Vatandaşlar aklını kullanarak birleşmeyi kendileri için en karlı yöntem olduğunun farkına vardı. Birleşme imar hakkında artışı da beraberinde getirdi. Binanın yapımından sonra geriye oldukça büyük bir arsa kaldı. Buraya da kimsenin cebinden tek kuruş çıkmadan çocuk parkı, kreş, alışveriş merkezleri gibi sosyal donatı alanları yapıldı. Yine kendi okulunu yapan siteler oldu.

Ümraniye'de inşaat sektöründeki hızlı gelişme arsa paylarına nasıl yansıdı

Ümraniye inşaat sektörünün cazibe merkezi haline gelmesi arsalardaki rantı da artırdı. Bölgede 7 yıl önce 20 bin TL olan bir arsanın bugünkü fiyatı 500 bin TL'ye yükseldi. İnkilap Mahallesi'nde parseller birleştiğinde imar haklarına taks sınırlamasıyla harç serbest olacak şekilde yapım hakkı kazandırdık. İki, üç kat olan binalara yıkım izni vererek prestij binalar yaptırdık.

TİCARETİN MERKEZİ

Ümraniye'de ticari faaliyetler ne durumda. Diğer ilçelerle karşılaştırırsak nasıl bir tablo ortaya çıkıyor

Geçmiş Ümraniye ile bugünkü Ümraniye arasında çok büyük fark var. Eskiden sanayinin merkezi olan Ümraniye bugün ticaretin merkezi haline geldi. Bugün Türkiye'nin en büyük bankalarının merkezleri Ümraniye'de. Türkiye'nin prestijli sanayi şirketleri merkez olarak Ümraniye'yi seçti.

Ümraniye için turizmden bahsedilebilir miyiz

Ümraniye önümüzdeki yıllardan itibaren turizmden önemli pay alacak. Bugün ilçe de 5 yıldızlı otellerin yapımı sürüyor. İki köprünün ve TEM'in kesiştiği bölge olan Ümraniye'den Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşım süresi 20 dakikaya düştü.

Ümraniye'de kaçak yapılaşmadan bahsedilebilir mi

Ümraniye de kaçak konut yapımından bahsetmek mümkün değil. 2004'ten sonra kaçağa savaş açtık. Ümraniye gibi binlerce inşaatın yapıldığı yerde 30, 40 mühendisin yoğun bir çalışmasıyla teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak başardık. 2004 yılının Nisan başında Ümraniye'nin uydu fotoğraflarını çektirerek kaçak yapıya geçit vermedik.

İstanbul'un en büyük camisi yapılıyor

Ümraniye'ye İstanbul'un en büyük camisini mi yapmayı planlıyorsunuz

Ümraniye'de tarihe mühür basmak istiyoruz. Çok büyük bir camii Ümraniye ye kazandırmak istiyoruz. Sultanbeyli, Sancaktepe, Çekmeköy, Üsküdar ve Beykoz'daki vatandaşların 10 dakikada ulaşabileceği Ümraniye ye Süleymaniye Camii'nden büyük bir cami kazandırmak istediğimizi başbakana ilettik. O da uygun gördü çalışmalar başladı.

Örnek belediyecilik ödülü

Ümraniye Belediyesi'nin vatandaşlarla birebir iletişimi başlattığı 'Çözüm Merkezleri Projesi', Marmara Belediyeler Birliği tarafından geleneksel hale getirilen 'Örnek Belediyecilik Proje Yarışması'nda ödül aldı.

OKTAY MEHMET/Yenişafak