Kentsel Dönüşüm

Ümraniye kentsel dönüşüm 2013!

Son 10 yılda 7 bin binanın yenilendiği Ümraniye’de 2B sınırları içinde yer alan 13 bin bağımsız bölüm daha dönüşecek. Hak sahiplerine tapuların verilmesinin ardından burada da yenileme çalışmalarının başlaması planlanıyor. İşte Ümraniye kentsel dönüşüm..

İstanbul’un en hızlı kentleşen Ümraniye İstanbul’un nüfus bakımından da en kalabalık ikinci ilçesi. 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşan ilçe toplam 14 mahalle, 6 belde ve 4 köyden oluşuyor. 22 bin hektarlık bir yerleşim alanına sahip olan Ümraniye kentsel dönüşüm çalışmaları ile hızla kabuk değiştiriyor. 




7 bin bina yenilendi

Son 10 yılda 7 bin civarında binanın yıkılıp yenilendiğinin altını çizen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, yeni yapılan inşaatlarla birlikte 25-30 bin yeni yapı stoğunun oluştuğunu belirtti. 


24 milyon metrekare inşaat ruhsatı verildi

11 bin 492 adet daire,  7 bin 616 adet dükkana ruhsat verdiklerinin belirten Can,  50 bini işyeri olmak üzere toplam 250 bin bağımsız bölümün bulunduğu ilçede son 10 yılda 24 milyon metrekare inşaat ruhsatı verdiklerini vurguladı. 




Küçük evler birleşerek sitelere dönüşüyor

Ümraniye kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında küçük arsa ve evleri birleştirerek büyük sitelere dönüştürdüğünün altını çizen Hasan Can, “Göreve geldiğimiz andan itibaren halkla birlikte hareket edip halkı bilinçlendirme toplantıları yapıyoruz. Kenti yenilemek için küçük metrekareli arazileri birleştirerek daha büyük parsellerde yenileme yaptık ve kesinlikle kaçak yapıya izin vermedik. Halkın elindeki küçük arsaların ve evlerin birleşerek sitelere ve geniş yaşam alanlarına dönüşmesi sonucunda ilçede emlak değerleri kendiliğinden artmaya başladı” dedi. 




Daha büyük parsellerde daha büyük kazanç

Vatandaşın arsalarını birleştirerek daha büyük parsellerde daha büyük kazançlar elde ettiğine dikkat çeken Hasan Can, “İmar planları 2004 yılında büyükşehirden çıktığında, biz imar planlarını revize ettik. Revize ederken de plan notları koydurduk. Notlardan bir  tanesi 1/1000'lik plan yapılana kadar geçen zamanı değerlendirmek için kademeli imar ve parsel birleşimi oldu. Bu sayede ilçeyi yenilemeye başladık. Bir parsel tek başına daha az değerliyken vatandaş elindekileri birleştirdi ve daha büyük parselde daha çok kazanç elde etti” ifadesinde bulundu. 




Dönüşüm hem vatandaşa yaradı hem belediyeye

Arsalara birleştirerek yaptıkları yenilemede yüzde 30 imar artışı sağladıklarını ifade eden Can, Bu sistemde biz de belediye olarak kazançlı çıktık. Çünkü proje yapacak olan kişiler bölgenin ihtiyacı olan parkı, okulu ve camiyi de yaptı. Olası İstanbul depreminde bina stokunun güçlendirilmesinin yanı sıra fay hattından uzak bir bölge olmasına rağmen kaçak inşaatı durdurarak, depreme karşı dayanıksız fazla konut stokumuz kalmamasını da sağladık” diye konuştu.


Dönüşüme 2B engeli

Bin hektarı 2B olmak üzere toplam 4 bin 500 hektar alan üzerinde konumlanan Ümraniye’de sıra 13 bin bağımsız bölümün yenilenmesine geldiğini vurgulayan Can, ancak bu 13 bin bağımsız bölümün 2B sınırları içerisinde yer almasından dolayı öncelikle buralarda 2B arazilerinin hak sahiplerine tapulu geçişi yapılması gerektiğini belirtti. 


 


İnkılap ve Kazım Karabekir de yenilenecek

Herkes tapusunu aldıktan sonra İnkılap ve Kazım Karabekir mahallelerinde de dönüşüm başlatacaklarını açıklayan Can, buralarda dönüşümü arazilerin birleşmesi ile başlatacaklarını söyledi. 


Kentsel dönüşüm kapsamında yaptıkları çalışmalarda teknolojik imkanların en üst düzeyde kullanıldığına dikkat çeken Can, “İmar iyileştirmeleri ile vatandaşların doğal zeminde kentsel dönüşümü gerçekleştirmesini sağlıyoruz. Bu gelişmeler büyük inşaat şirketlerinin dikkatini çekti ve hepsi birer ikişer burada büyük çaplı projelere başladı. Sürdürdüğümüz çalışmalarla Ümraniye’ye olan ilgi her geçen gün arttı ve Ümraniye kabuk değiştirerek İstanbul’un yeni cazibe merkezi haline geldi” dedi. 



 

Eski evlerin  yerinde zengin sosyal donatılı büyük siteler yükseliyor

10 yılda imar alanında büyük atılımlar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Bu süre zarfında nazım imar planları ivedilikle çıkarıldı. Buradaki boş arazilerin ya da üzerinde alt yapıdan yoksun çarpık kentleşmeye yol açan konut sahiplerinin, yeni imar planına uygun bir şekilde yeniden yapılanma çalışmalarına katılmaları sağlandı. Arsa sahipleri bir araya gelerek, sosyal donatıları tam olan pek çok büyük konut projesi hayata geçti” ifadesinde bulundu. 


İstanbul Finans Merkezi ile geleceği daha da parlak

Ümraniye’nin İstanbul Finans Merkezi ile geleceğinin daha da parlayacağını ifade eden Hasan Can, “Ümraniye, Anadolu Yakası’nın en büyük ilçesi durumundadır. Depreme dayanıklı konut stoku ile dönüşümünü kendi içerisinde tamamlamak üzere olan ilçenin, İstanbul Finans Merkezi ile geleceği daha da parlayacak” şeklinde konuştu.




Maslak’a rakip olacak

Gerçekleşen yeni yatırımlarla birlikte Ümraniye’de arazi fiyatlarının günden güne artış gösterdiğinin altını çizen Can sözlerine şöyle devam etti: “Lokasyonu ile İstanbul'un merkezi noktalarına en yakın ilçelerden biri olan Ümraniye’de gerçekleşen yatırımlar ile arazi fiyatlarını günden güne artıyor. Kira fiyatlarının da arttığı ilçenin Tepeüstü bölgesinde birçok bankanın merkezleri bulunuyor. İnşaatına başlanan ve Avrupa'nın sayılı finans merkezlerinden biri olacak olan İstanbul Finans Merkezi de Ümraniye’nin sınırları içerisinde yer alıyor. Böylelikle tüm bankaların genel merkezlerine ev sahipliği yapacak olan Ümraniye, Avrupa yakasının Maslak hattına rakip olacak.”


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com