Kent Haberleri

Ümraniye olası bir depreme hazır!

Ümraniye İlçesi Afet Bilgi Sistemi (ABİS) akıllı haritayı hazırlayarak internet sitesinde vatandaşların hizmetine sundu. ABİS kapsamındaki tüm bilgiler mobil ortamda erişime hazır durumda olacak ve afet müdahalesi bu bilgiler kapsamında gerçekleştirilecek

Bundan 16 yıl önce bugün, 17 Ağustos 1999’da Türkiye en karanlık günlerinden birini yaşadı. Saat 03:02’de gerçekleşen ve merkez üssü Gölcük olan deprem 45 saniye içerisinde binlerce can aldı. Ümraniye Belediyesi de, deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak bir dizi çalışma başlattı. Belediye 2012 yılı Ağustos ayında Afet Bilgi Sistemi (ABİS) mobil uygulamasını hayata geçirdi.

Yüz yılın felaketi olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi acı bilançosuyla belleklerde iz bıraktı. Başta  Kocaeli, Sakarya, Yalova, İstanbul ile civar il ve ilçelerde büyük bir yıkıma sebep olan deprem, Ankara'dan İzmir'e kadar çok büyük bir alanda hissedildi ve binlerce cana mal oldu. 


DEPREMİN HEMEN ARDINDAN İKİ BÜYÜK SORUN ORTAYA ÇIKTI: “İLETİŞİM VE ULAŞIM”

Deprem bölgesine akın eden insanların oluşturduğu yoğun araç trafiği nedeniyle TEM ve E5 kilitlendi. Trafik, yaralıların deprem bölgesinden hastanelere intikalini güçleştirirken, yardım araçlarının da deprem bölgesine ulaşımını geciktirdi. Bu durum bir kez daha, deprem öncesi ve sonrasında uygulanacak acil afet politikalarının hayati önemini gözler önüne serdi.


ÜMRANİYE’DE OLASI FELAKETLERE KARŞI TEDBİRLER ALINDI

Ümraniye Belediyesi, 17 Ağustos Depremi’nin 13. yıldönümünde “Afet Bilgi Sistemiyle” bir yeniliğe imza attı. Ümraniye İlçesi Afet Bilgi Sistemi (ABİS) akıllı haritayı hazırlayarak internet sitesinde vatandaşların hizmetine sundu. Projenin hayata geçirilmesi ile olası bir afet durumunda, belediye ekipleri ve ilgili kurumların ekipleri için ABİS kapsamındaki tüm bilgiler mobil ortamda erişime hazır durumda olacak ve afet müdahalesi bu bilgiler kapsamında gerçekleştirilecek. 

ABİS Hakkında

Ümraniye Afet Bilgi Sistemi’nde; afet sonrası toplanma alanları, geçici iskân/çadır alanları, öncelikli yollar, alternatif yollar, sivil tahliye yolları, sahra hastanesi kurulacak alanlar, tüm hastaneler, eczaneler, ecza depoları, trafik kontrol noktaları, afet istasyonlarının yerleri “Akıllı Harita” üzerinde belirlendi. Ayrıca, ileri dağıtım ve lojistik destek noktaları, su istasyonları, fırınlar, soğuk hava depoları; tüm kamu kurumları, belediye hizmet binaları, muhtarlıklar, polis noktaları, su vanaları, yangın hidratları; ilkyardım koordine merkezleri, hastaneler, ambulans bekleme noktaları, yaralı toplama merkezleri gibi tüm hayati bilgiler yer aldı. Böylelikle adres bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilecek ve gerekirse raporlanabilecek şekilde bir yazılım oluşturuldu. 


ACİL YARDIM BUTONU HAYAT KURTARIR!

Yaşanabilecek herhangi bir felakette, vatandaşların “Acil Yardım Butonu’’ kullanması ile koordinat bilgileri anında Çağrı Merkezi’ne düşecek. Görevli operatör, bilgilerin geldiği yeri otomatik olarak tespit ettiği için acil müdahale ekiplerini seri ve doğru bir şekilde sinyalin geldiği yere yönlendirebilecek.

MOBİL ABİS (Mobil Uygulamalar ile acil eylem planları artık kullanıma hazır hale geldi.)

Ümraniye Belediyesi Mobil Uygulamalar bünyesinde; Mobil ABİS (Afet Bilgi Sistemi) Harita Uygulaması, 360° Fotoğraflara Erişebilme, Artırılmış Gerçeklik ve Acil Yardım butonu ile acil eylem planlarını aktif hale getirdi. “Hizmette ve Kalitede Örnek Belediye Olmak” vizyonu doğrultusunda, 2004 yılından itibaren çalışmalarına aralıksız devam eden Ümraniye Belediyesi, mobil uygulamalar ile acil eylem planlarını geliştirdi. Hayata geçirilen bu uygulamalar ile vatandaşların afet sırasında ve afet sonrasında can ve mal kaybının en aza indirilmesi amaçlandı.


ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK UYGULAMASI!

“Arttırılmış Gerçeklik’’ ile olası bir felaket anında o bölgede yaşayan insanların kimlik bilgileri ve konutlar içerisindeki birey sayısı tespit edilerek, felaket mağduru insanlara en hızlı ve en güvenli şekilde yardımın sağlanması için bu bilgiler ilgili kurumlar ile paylaşılacak. 

Ümraniye’de yaşayan 670 bin vatandaş sistemden ücretsiz yararlanabilecek. Sistem ile vatandaş olası bir afet sonrası gerekli olan tüm bilgilere mobil cihazlar üzerinden de ulaşabilecek. Toplanma alanları, tahliye yolları, sahra hastaneleri, geçici iskân alanları gibi temel bilgiler başta olmak üzere birçok bilgiye de uygulama üzerinden erişilebilecek.

BAŞKAN HASAN CAN: “ÜMRANİYEMİZ’DEKİ YAPI STOKUNUN YÜZDE 60’INI YENİLEYEREK DEPREME HAZIR HALE GETİRDİK” 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can şunları söyledi: “Marmara Depremi’nin yıldönümünde, hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz. 16 yıllık süreçte göstermiş olduğumuz dayanışmayı, olası felaketler için tedbir almak noktasında da gösterebilmeyi umuyoruz. Çünkü Türkiye, başta deprem olmak üzere, doğal ve doğal olmayan birçok afete maruz kalma riski yüksek bir ülke. Ancak afetlerden kaynaklanan kayıpları en aza indirmek mümkün. Bu sebeplerle, depremi unutmadık ve önlemimizi aldık! 17 Ağustos Depremi’nin 13. yıldönümünde de Ümraniyemiz için önemli bir çalışmayı vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Ümraniye ilçesi, gerek fiziki yapısı ve zemin açısından avantajlı olması, gerekse 2004’ten bugüne yapı stokunun büyük oranda yenilenmiş olması bakımından İstanbul’da olası bir depreme en hazır ilçelerden birisi. Ümraniye Belediyesi olarak, müdahale ve afet sonrası iyileştirmede ilçemizdeki tüm kurumlarla koordineli çalışmayı sağlamak, kaynakların etkin ve verimli kullanımını sağlayarak afet sonrası can ve mal kayıpları ile hasarları en aza indirmek amacıyla, Ümraniye Afet Bilgi Sistemini (ABİS) oluşturduk. Ümraniye Afet Bilgi Sistemi’nde vatandaşların olası bir afet öncesi ihtiyaç duyabileceği tüm hazırlıklarla ilgili bilgilere rahatlıkla ulaşabilecek ve Aile Afet Planlaması’nı kolaylıkla yapabilecekler” dedi. Başkan Hasan Can, ABİS‘te olası bir afet sonrası müdahale ve iyileştirme çalışmalarının altyapısını oluşturacak tüm bilgilerin mevcut olduğunu da sözlerine ekledi.