Kentsel Dönüşüm

Ümraniye'de 2b arazilerindeki 13 bin bina yıkılacak!

Bina stokunun yarısını son 10 yılda yenilediklerini söyleyen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, sıranın 13 bin 2B arazisine geldiğini söyledi...

250 bin bina stokunun 120 bini son 10 yıl içinde yenilenen Ümraniye'nin son günlerde en önemli gündem maddesi 2B arazilerinin üstüne yapılan 13 bin bina. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, 2B arazileri üzerinde yapılan kaçak yapı sahiplerinin de tapularını aldıktan sonra dönüşüme sıcak baktığını kaydederek "13 bin binayı bir kalemde yıkıp yeniden yapmak mümkün olmayabilir. Ancak bina sahipleri tapularını aldıktan sonra dönüşüme onay veriyor" dedi. Belediye, bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Kazım Karabekir ve İnkılap Mahallesi'nde dönüşüm yapacak. 2B Yasası'yla birlikte bu arazilerin olduğu yerlerin kentsel dönüşüm alanı haline geldiğini söyleyen Can, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın 2B arazilerinin üzerinde yaşayanlara tapularını verme sözü vermesiyle işimiz kolaylaştı. Ancak mülkiyet olmadan hareket edemiyoruz" dedi. Bölgedeki 2B arazilerin büyüklüğü ise bin hektar civarında. Can, bu arazilerinde yapı sorunu çözüldükten sonra 5 yılda tüm stokların yenileneceğini açıkladı. 


8 yılda 15 bin konut yıkıldı

Başkan Can, deprem riski taşıyan ve niteliksiz binaların 1999 depreminden sonraki dönemden itibaren vatandaşların inisiyatifiyle yenilendiğini söyledi. Bu nedenle Afet Yasası ile birlikte ele almaları gereken yüzde 10'luk risk taşıyan stok bulunduğunu kaydetti. Sekiz yılda 6 bin 500 binayı (yaklaşık 15 bin daire) yıkarak yenilediklerini, kalan bölümün ise ev sahiplerinin inisiyatifiyle yenilendiğini söyleyen başkan, toplam 220 bin metrekarelik yeni inşaat yapıldığını ve 8 yılda 12 bin bina ruhsatı verildiğini anlattı. Ümraniye'nin merkezinde bulunan 40-50 yıllık binalarda yaşayanları dönüşüme ortak etmek istediklerini söyleyen Can, "1000 metrekare alanda kendi aralarında anlaşma sağlayan bina sahiplerini yüzde 30 imar artışıyla teşvik edeceğiz. Zaten bölge halkı dönüşüme istekli" dedi. 


'Vatandaş devlete naz ediyor'

Kademeli dönüşüm uygulamasını seçtiklerini söyleyen Başkan Can, "Ev sahipleri artık eskiyi yıkıp müteahhitle anlaşıp yerine yenisini yaptıklarında hem ceplerinden bir şey çıkmadığını hem de daha sağlıklı yapılarda yaşayacağını anladı. Bu da Ümraniye'deki dönüşümü hızlandırdı" diye konuştu. Can, halkın devlete naz ettiğini söyleyerek "Evini yıkıp yerine yenisini yapıyorum" dendiğinde vatandaşın naz ettiğini ancak teşvikler verildiğinde komşusunu da ikna ederek dönüşüme katıldığını da sözlerine ekledi. 


'Dönüşüm sihirli sözcük'

Hasan Can, kentsel dönüşümün sihirli bir sözcük haline geldiğini ancak epey istismar edildiğini söyleyerek "İlk başta dönüşümün insanların evlerini başlarına yıkacağı algısı vardı. Oysa dönüşüm sadece binaların yıkılması değil şehrin yeniden tasarlanması ve sağlıklı yapılara kavuşmak demek. 70'li yıllardan itibaren çarpıklaşan yapılaşmayı düzeltmek, tapusuz mahalleleri ortadan kaldırmak anlamına geliyor. Bu artık bir sihirli sözcük oldu" dedi. Can, 1999 depreminin dönüşüme zemin hazırladığını, Van depreminin ise bunu zorunlu hale getirdiğini ifade etti.



Sabah