Ümraniye'de 6 yılda 15 kültür merkezi inşa edildi
Ümraniye Belediyesi, hiç kültür merkezi bulunmayan ilçeye 15 kültür merkezi inşa etti
Ümraniye'nin imajını değiştirdik
Ümraniye Belediyesi yenilikçi ve bütüncül belediyecilik ilkesini hayata geçirmek için 3 mahalleye Beyaz Masa Mahale İrtibat Ofisleri kuruyor. Ofislerde bulunan videophone vasıtasıyla vatandaşlar Başkan Can ile görüntülü konuşma yapabilecek
Ümraniye, modern ve çağdaş yüzüyle İstanbul'un parlayan yıldızı haline geldi. 2009 yılında yapılan Yerel Seçimler'de ikinci kez seçilerek güven tazeleyen ve ilk dönemlerinde olduğu gibi yeni dönemde de Ümraniye'yi hak ettiği hizmetlerle buluşturmaya devam eden Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, geceli gündüzlü sürdürdüğü hizmetlerle Ümraniye'nin çehresini değiştirerek, alanında rekor kabul edilen hizmetlere imza attı. Nikah sarayı, aşevi, kültür merkezleri, bilgi evleri, sağlık ocakları, okullar, asfalt fabrikası gibi 50'nin üzerinde kalıcı eser kazandıran Ümraniye Belediyesi, verdiği ruhsat ve inşaat alanı rakamlarıyla Türkiye rekoru kırdı. 2 asfalt fabrikası aralıksız çalıştı. Yollar asfaltlandı, caddeler yenilendi, sokaklar pırıl pırıl temizlendi. Ümraniye'nin dört bir yanı parklar ve yeşil alanlarla donatıldı.
AKADEMİK TEZLERE KONU OLDU
Klasik belediyecilik hizmetlerinde onlarca yılda yapılamayan hizmetleri 6 yıla sığdırıldı, Ümraniye'nin modern görünümü pekiştirildi. İş merkezleri buraya taşınmaya devam etti, bankalar ardı ardına yeni şubeler açtı. Sosyal belediyecilik alanındaki hizmetlerle de örnek çalışmalara imza atan Ümraniye Belediyesi, bu alanda hayata geçirdiği projelerle medyada geniş yer bulurken, akademik tezlere de konu oldu. Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergileyen belediye, kültürel ve sanatsal alanlarda gerçekleştirdiği hizmetlerle Ümraniye'nin adını uluslar arası platforma taşıdı. 6 yılda yapılan dev hizmetlerle kabuk değiştiren Ümraniye, değişen vizyonu ve gelişen sosyo-kültürel yapısıyla İstanbul'un yeni cazibe merkezi haline geldi.
YENİ ÇAĞRI MERKEZLERİ
Ümraniye Belediyesi yenilikçi ve bütüncül belediyecilik ilkesini hayata geçirmek için vatandaş merkezli projeleri hayata geçiriyor. Vatandaşların başvurularını belediyeye gelerek yaptıkları Beyaz Masa hizmetini Ümraniyeli'nin ayağına götürecek olan 3 merkeze kurulan Beyaz Masa İrtibat Ofisleri ile vatandaşa belediye hizmetlerini yerinde verecek. Bu ofise gelemeyen vatandaşlar 444 98 22 no'lu belediye hattını Ümraniye'deki 15 kulübeden ücretsiz arayabilecek. Halen belediye ana bina giriş katında bulunan Beyaz Masa birimi ise; Ümraniyeliler'in belediye ile olan en önemli buluşma ve karışlama noktası olarak hizmet veriyor. Beyaz Masa belediye ana binasına ilçenin farklı noktalarından bire bir gelerek şikayet, öneri ve dileklerini anlattıkları bir birim olarak çalışıyor. Belediye Başkanı Hasan Can döneminde imajı değişen, bir cazibe merkezi haline gelen kültür vadisine dönüşen Ümraniye, nüfus ve ihtiyaçlar ve hizmet beklentileri olarak da çeşitlendi ve talepleri arttı.
Âdem-i merkeziyetçi bir mantıkla sorunları bulunduğu yerde çözmek ve vatandaşı memnun edecek kaliteli hizmeti sunmak olan Ümraniye Belediyesi, bu amaçla Beyaz Masa'yı yeni bir Çağrı Merkezi Projesi ile güçlendiren bir teknolojiye adım attı.
BEYAZ MASALAR ŞUBELEŞTİ
Beyaz Masa konseptinde halen belediyenin içinde bulunan Beyaz Masa birimi toplam 3 Beyaz Masa olarak şubeleşecek. Bu Beyaz Masa şubelerinin 1.'si belediye binası önünde, 2.'si Sondurak Saat Kulesi önünde ve 3.'sü de Dudullu Meydanı'nda kurulacak. Adı Beyaz Masa Mahale İrtibat Ofisleri olan bu birimler personel takviyesi ile hali hazırdaki Beyaz Masa biriminin bir kaç kat kapasiteye çıkmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda sorunlarını belediyeye kadar gelerek çözmeye çalışan ilçe sakinlerinin bu sorunları ilçenin 3 sıcak noktasına kurulan bu Beyaz Masa İrtibat Ofisleri'nde çözmesine fırsat verecek. Bu mahalle irtibat ofisleri belediye ana binaya gitmeden dilekçe verilebilecek, şikayet ve öneriler aktarılabilecek, bilgi alınabilecek ve online tahsilat yapılabilecek.
6 yılda 15 kültür merkezi başarısı
Ümraniye Belediyesi, hiç kültür merkezi bulunmayan ilçeye 15 kültür merkezi inşa etti
İlk olarak Dudullu Necip Fazıl Kültür Merkezi'ni tamamlayarak 2005'te hizmete kavuşturan belediye, aralıksız sürdürdüğü çalışmalarla sonucunda bu sayıyı 15'e tamamlayarak hizmete sundu. Haftanın her günü bu kültür merkezlerinde sinemadan tiyatroya, şiir dinletilerinden konserlere kadar yüzlerce etkinlik, her yaştan halkın beğenisine sunuluyor.
HANIMLARA YENİ MESLEK
Belediyenin kültür merkezlerinde açtığı ve ücretsiz olarak eğitim verdiği Meslek Edindirme Kursları, Ümraniye'deki kadınlara yönelik olarak faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. 17 ve üzeri yaşlarda adaylar kayıt yaptırabiliyor. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen kurslarda ahşap boyamadan biçki dikişe, bilgisayardan çocuk gelişimine, hat sanatından minyatüre kadar çok çeşitli dallara ait 24 branşta eğitim imkânı sunuluyor. Uzman hocalar tarafından verilen kursların ardından, kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlere sezon sonunda sertifika veriliyor. 12 kültür merkezi ile 2 bilgi evlerinde yapılan kayıtlarla kurslara katılım sağlanıyor.
513 KURSİYER MEZUN OLDU
Ümraniyeli hanımlara bilgisayar kursu vermek amacıyla, gezici `Bilge Sult@an Kurs Otobüsü' hizmete sunuldu. Kurstan bugüne kadar 513 kursiyer mezun oldu. Bilgisayarın kendileri için bir zorunluluk haline geldiğini söyleyen kursiyerler, `Bilge Sult@an' hizmetinin gezici olmasının katılımlarını kolaylaştırdığını ifade edip, Başkanı Hasan Can'a teşekkür ettiler. Ayrıca bir ilke imza atarak Çanakkale Zaferi'ni çizgi sinema formatında yaptıran belediye, teknik özellikleriyle de büyük beğeni toplayan `Çanakkale Geçilmez' isimli çizgi sinemayla bu destanı ölümsüzleştirdi.
BELEDİYE BİR TELEFON KADAR YAKIN
Beyaz Masa Mahalle İrtibat Ofisleri: Ofislerde bulunan videophone vasıtasıyla her üç irtibat ofisine gelen vatandaşlar eğer o an makamında ve online ise Belediye Başkanı Hasan Can ile görüntülü konuşma yapabilecek.
Belediyeye Direkt Ulaşılacak (444 98 22): Yeni projeyle Mahalle İrtibat Ofisleri ile belediyeye bire bir gelmek isteyen vatandaşlara çözüm üretmeyi amaçlarken telefon, mail, web gibi yollarla kuruma ulaşmak isteyenler için de 444 09 822 jenerik numarasından aranabilen bir çağrı merkezi de kuruldu. Bu çağrı merkezi belediye ana binasında kurulu olarak belediyeye ulaşmak isteyen tüm telefon, faks, mail gibi çağrıları karşılamayı amaçlıyor. Adı Beyaz Masa Çağrı Merkezi olan kurum, sorun çözmeye odaklı personellerden oluşuyor. Çağrı merkezi belediye ile vatandaş ilişkisinin, çözüm odaklı yönetilmesi amacıyla mesai saatleri dahilinde tüm çağrıları karşılayacak.
Taff Phone'larla ücretsiz belediye aranabilecek: Beyaz Masa Çağrı Merkezi farklı kanallardan gelecek olan çağrıları karşılayacak bir proje olarak belediyeye gelecek olan telefon çağrılarını da vatandaşın ayağına götürecek özel bir modülü de hayata geçirdi. Mahallesindeki sorun, öneri şikâyet veya dileklerini belediyeye telefon ile bildirmek isteyenlere sokakta çözüm üretecek 15 Ücretsiz Çağrı Kulübesi yerleştirildi. İçinde ahize kaldırıldığında 444 98 22 nolu belediye numarasını arayan telefon kulübeleri vasıtasıyla bir işi için belediyeyle irtibata geçmek isteyen vatandaş kulübelerden belediyeye ulaşabilecek. Dudullu, Sondurak, İGDAŞ, Atakent, Çakmak, Ihlamurkuyu gibi vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlere yerleştirilen Taff Phone çağrı kulübeleri belediyenin arandığı birer özel telefon kulübesi olmasının yanında Kültür Sanat Etkinlikleri kitapçığının da dağıtıldığı bir nokta olacak.
Eğitime dev katkı
İlçedeki okulların bakım ve onarımını ücretsiz olarak karşılayan Ümraniye Belediyesi 2 okul yaptırdı, bazı yeni okulların yapımı için de arsa bağışladı
Ümraniye Belediyesi, 6 yıl boyunca düzenli olarak ilçede bulunan okulların bakım, yapım ve onarımlarını ücretsiz olarak karşılıyor. Sponsorlar aracılığıyla ilçeye 2 okul yaptıran Ümraniye Belediyesi, bazı yeni okulların yapımı için de arsa bağışladı. Her yıl bu okullarda okuyan öğrencilere kılık, kıyafet ve kırtasiye yardımı yaptı. Her yıl eğitim sezonu başında binlerce öğrenciye kırtasiye ve çanta yardımında bulunan belediye, öğrenciler arasında yaptırdığı seviye tespit sınavında, başarılı olanlara çeşitli ödüller verdi.
BİLGİ EVLERİ 27'YE ÇIKTI
Ümraniye Belediyesi'nin diğer bir önemli eğitim hizmeti ise sayılarını 27'ye çıkardığı bilgi evleri projesi. Sayıları hızla artan internet kafeler ve oyun salonları çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklar edinmesine yol açtığını göz önünde bulunduran Ümraniye Belediyesi, `Bilgi Evleri' çalışması ile bu alanda oluşan boşlukları da doldurmaya çalışıyor. İçlerinde bilgisayarlar bulunan bilgi evlerinde, internet ve kütüphane de yer alıyor. Gözetmenler eşliğinde derslerine çalışıp, kitap okuyan çocuklar ve gençler nezih bir ortamda bilgiye ulaşmanın ayrıcalığını taşıyor. Belediye, örnek bir hizmete daha imza atarak ilçe sınırlarında bulunan 70 bine yakın öğrenciyi de sağlık taramasından geçirdi. Öte yandan, belediye, spor salonu olmayan Dudullu İmam Hatip Lisesi'ne modern bir spor salonu yaptırdı.
ŞİİR YARIŞMASINA ABD'DEN KATILIM VAR
Ümraniye Belediyesi geleneksel hale getirdiği hikâye, resim ve şiir yarışmaları alanlarında marka haline gelirken, bu yıl 6. kez düzenlenen yarışmalara yalnızca ülke genelinden değil, aralarında ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Azerbaycan'ın bulunduğu muhtelif ülkelerden ürünler katılıyor. Yeni yeteneklere fırsat veren belediye, dereceye giren yarışmacılara ödüller veriyor.
ÖDÜL ALAN 30 ESER KİTABA DÖNÜŞTÜ
Belediye, hikâye, resim ve şiir yarışmaları ile genç yetenekleri teşvik etmekle kalmayor, dereceye giren eserleri kitaplaştırarak, sanat ve edebiyat dünyasına adeta soluk veriyor. 2004 yılından bu yana her yıl düzenlenen yarışmalar sonucunda, başarılı bulunarak dereceye giren eserler toplam 30 kitapta toplandı. Son olarak büyük bir katılımla gerçekleşen `Hikâyenin Bugünü/ Bugünün Hikâyesi- 80 Sonrası Türk Hikâyesi' isimli sempozyumun kitaplaşmasıyla birlikte bu sayı 30'a ulaştı.
7 MUHTARLIĞA MODERN BİNA İNŞA EDİLDİ
Hayatın her alanında hizmet ulaştırmayı hedefleyen Ümraniye Belediyesi, son bir yıl içerisinde çok önemli plan ve projelere imza attı. Belediye, vatandaşlarının daha iyi hizmet alabilmeleri amacıyla, ilçede daha modern ve donanımlı muhtarlık binaları inşa etmeye başladı. 7 muhtarlık binasını hizmete açan Ümraniye Belediyesi, 15 yeni muhtarlık binasının yapımına devam ediyor. Yeni muhtarlık binalarının hizmete girmesi ile ilçenin bu noktadaki ihtiyaçları büyük ölçüde karşılandı.
ÇÖPLÜKTÜ SPOR MERKEZİ OLDU
Yıllar önce çöplük alanı olarak kullanılan ve meydana gelen patlamayla uzun zaman hafızalardan silinmeyen Ümraniye Hekimbaşı Mevki, yapılan çalışmaların ardından büyük bir spor kompleksi ile hizmet veriyor. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayip Erdoğan'ın çöplüğü ortadan kaldırarak büyük bir sosyal tesis inşa etmesinin ardından Hekimbaşı Spor Tesisleri hizmet vermeye başladı. Ümraniye'ye yeni bir vizyon kazandırmayı amaçlayan Başkan Hasan Can, Hekimbaşı Tesisleri'ni de bu amaç doğrultusunda tamamen yeniledi.
700 KİŞİYE HER GÜN SICAK YEMEK
Sosyal Belediyeciliği ilke edinen Ümraniye Belediye Başkanı Can, ilçede yaşayan yardıma muhtaç ailelere destek olmak amacıyla her fırsatta çeşitli yardımlarda bulundu. Belediye bu amaçla, 6 yıl içinde on binlerce aileye ilaç, gıda, nakit yardımı ve hasta vatandaşlara muayene ve tedavi olmak üzere 15 milyonu aşkın bir yardım ulaştırdı. Halil İbrahim Sofrası Aşevi, her gün 700 kişilik sıcak yemeği, fakir vatandaşların kapısına kadar götürüyor.
ENGELLİ ARACIYLA ENGELLER KALKIYOR
Ümraniye Belediyesi, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir hizmetle, engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştıracak önemli bir adım attı. `Engelleri Birlikte Aşıyoruz' sloganı ile yola çıkan belediye, ilçe sınırları içinde ikamet eden engelli vatandaşlar için tasarlanmış iki `Engelli Aracı' aldı. Aynı zamanda asansörlü olan ve her biri 4 hasta, 6 refakatçi taşıyabilen bu araçlar, son model teknolojiler ile donatılmış araçlardır. Belediyeye başvuran engelli vatandaşlar evlerinden alınarak, diledikleri yere bırakılıyor. İşleri biten vatandaşlar evlerine götürülüyor. Engelli vatandaşlarını unutmayan belediye, tekerlekli sandalye alamayan engellilere tekerlekli sandalye dağıttı. Belediye, bugüne kadar 377 engelli vatandaşa tekerlekli sandalye, 114 vatandaşa da akülü engelli aracı hediye etti. Engelli servisi, 665 engelli vatandaşa hizmet verdi. Servis, 5 bin 323 sefer yaptı.
6 YILDA BÜYÜK İMAR ATIMI
Ümraniye Belediyesi, 6 yılda imar alanında büyük atılımlar gerçekleştirdi. Bu süre zarfında nazım imar planları ivedilikle çıkarıldı. Boş arazilerin ya da üzerinde altyapıdan yoksun çarpık kentleşmeye yol açan konut sahiplerinin, yeni imar planına uygun şekilde yeniden yapılanma çalışmalarına katılmaları sağlandı.
- ALTERNATİF YOLLAR YAPILMALI
Hülya Kuş (Operatör): Ümraniye'de trafik sorunu almış başını gidiyor. Saatlerce trafikte kalabiliyorsunz. Alternatif yolar yapılarak, bu sorun çözülebilir. Yollarla ilgili düzenlemelere de ihtiyaç var. Vergi Dairesi'nin olduğu caddede de asfalt düzenlemesi yapılmalı.
- OTOBÜS HATTI ARTIRILMALI
Hasan Altunbaş (Pastaneci): Belediyenin yaptığı hizmetlerden memnunum. Ancak ulaşım açısından bazı sıkıntılarımız var. Ümraniye'den Avrupa Yakası'na giden çok az otobüs hattı var. Bu hatların arttırılmasını, özellikle Ümraniye Devlet Hastanesi'nden karşı yakaya giden otobüslerin gelmesini istiyoruz.
- TAPU SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Tuncay Atik (Esnaf): Tapu sorununun çözülmesini istiyorum. Ümraniye'de yıllardır bu sorun devam ediyor. Sürekli Ümraniye Belediyesi'ne başvurduk. Ama sonuç alamadık. Tapumuz olmadığı için dükkanımızın iş yeri açma belgemizi alamıyoruz. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmalı.
- OTOPARK SORUNU BİTSİN
Ramazan Küçükbaş (Tezgahtar): Ümraniye'de caddelerde ve sokaklarda düzenlemelerin yapılmasını istiyorum. Hala bazı sokaklarda kanalizasyon suları yollara akıyor. Küçüksu Caddesi'nde otopark açısından büyük sıkıntı var. Otopark sorununu belediyenin çözmesi lazım.
Sayılarla Ümraniye
Yüzölçümü : 50 km2
Rakımı : 75 m
Nüfusu : 610.000
Mahalle sayısı: 35
İlköğretim sayısı: 52
Lise sayısı: 21
Gül Çelikkol / Star