Kent Haberleri

Ümraniye'deki riskli binaların yüzde 65'i yenilendi!

İstanbul Ümraniye'deki 1999 öncesi inşa edilen binaların yüzde 65'i depreme dayanıklı hale getirildi. Yıldırım, temelleri 3 Mayıs 2023'te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da katıldığı programla atılan Hekimbaşı kentsel dönüşüm konutları şantiye sahasında konuya ilişkin açıklama yaptı

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Ümraniye ilçesindeki 1999 öncesi yapılan bina stokunun yüzde 65'inin depreme dayanıklı hale getirilerek yenilendiğini söyledi.

Yıldırım, temelleri 3 Mayıs 2023'te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da katıldığı programla atılan Hekimbaşı kentsel dönüşüm konutları şantiye sahasında konuya ilişkin açıklama yaptı.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'u doğrultusunda 2012 yılından bu yana Ümraniye'de ciddi bir çalışma yapıldığını belirten Yıldırım, Ümraniye Belediyesinin "Gönüllü Kentsel Dönüşüm Hareketi" ve "Kentsel Dönüşüm Bilinçlendirme Programı"na dair bilgi verdi.

İşte konuya ilişkin detaylar...

KONUTLARIN YÜZDE 65'İ YENİLENDİ!

Söz konusu çalışmalar kapsamında 6 bin 200'e yakın bina ve 22 bin bağımsız bölümün hak sahipleriyle toplantı yapıldığını ifade eden Yıldırım, vatandaşlara riskler ve kentsel dönüşüm yasasının anlatıldığı kentsel dönüşüm ofisinin olduğunu belirtti.

Çalışmalara dair detaylar veren Yıldırım görevlilerin mahallelere giderek yerinde bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını bildirdi.

Ümraniye'de 6306 sayılı yasaya göre 90 bin kişi kendi yapısıyla dairesiyle alakalı neler yapacağını bildiğini söyleyen Yıldırım 2012'den beri ise Ümraniye'de yaklaşık 3 bin 200 bina -bu da hemen hemen 12 bine yakın bağımsız bölüme tekabül ettiğini ve yenilendiğini açıkladı.

Yıldırım, Ümraniye'nin 1999 yılından önce yapılan bina stokunun şu anda yüzde 65'i depreme dayanıklı şekilde yenilenmiş durumda olduğunu da kaydetti.

2012 yılından beri de Ümraniye'de vatandaşlara 70 milyona yakın kira ödemesi yapıldığı bilgisini veren Yıldırım "Devam eden binaların da kira ödemesi yapılıyor. Bir de bizim kentsel dönüşüm kapsamında olan beş büyük mahallemiz var, buraların da yenilenmesi lazım" açıklamasında bulundu.

YARISI BİZDEN KAMPANYASINA 6 BİN 226 BAŞVURU YAPILDI!

İsmet Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Yarısı Bizden" Kampanyasına ilçede gösterilen ilge ilişkin de bilgi verdi.

Eski, ruhsatlı veya ruhsata aykırı yapıların depreme dayanıklı şekilde dönüştürülmesi hedeflenen kampanyaya bir binada olan daire sahiplerinin 30 mayısa kadar müracaat etmeleri gerektiğini söyleyen Yıldırım "Evraklar tamamlandığında üçte iki çoğunluğa ulaşılması lazım" dedi. 

Ödemelere ilişkin de açıklamalarda bulunan Yıldırım "Bu kredilendirme de düşük bir oran olan 0,79 faizle vadeli şekilde olacak. Ayrıca bir yıl da ödemesiz olacak. Kampanya kapsamında Ümraniye'de 6 bin 226 bağımsız birim için başvuru yapıldı ve bu da 25 bin kişiyi etkiliyor. Bunu her devlet yapamaz" diye kaydetti.

Hekimbaşı'da hayata geçirilen kentsel dönüşüm alanındaki çalışmalara da değinen Yıldırım, 111 yapıda 178 bağımsız birimin yer aldığını 40 bin metrekarelik alanda, ikisi ticari 20 bloğun inşa çalışmalarının devam ettiğini belirterek, 591'i konut 619 bağımsız birimin bitmesiyle 2 bin 400 vatandaşın güvenli yerleşime sahip olacağını söyledi.

Hatay'da 67 iş yeri tamamlanarak depremzede esnafa teslim edildi!

Gayrimenkul satışları yüzde 6 azaldı! Yabancının gayrimenkulde ilk tercihi Antalya ve İstanbul oldu!