06 / 05 / 2024

Umutlar asgari ücrete kaldı! Uzman isim rakam verdi

Umutlar asgari ücrete kaldı! Uzman isim rakam verdi

Çalışma Bakanı Bilgin'in açıklaması ve enflasyon verisiyle asgari ücreti bekleyenlerin heyecanı arttı. SGK Uzmanı Özgür Kaya asgari ücrette umut veren hesabı paylaştı.



Temmuz ayında asgari ücrete yapılan düzenleme ile özel sektörde en düşük maaş 11 bin 402 TL'ye çıktı. Asgari ücret enflasyona karşı gün geçtikçe eriyor. Eylül ayında açlık sınırı 13 bin 334 lira olurken, yoksulluk sınırı 43 bin 433 liraya kadar çıktı. 

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon ise yüzde 61'i geçti. Enflasyon verilerinin ardından yıl başında asgari ücrete yapılacak zam oranı daha da önem kazandı. Uzmanlardan bir biri ardında zam tahminleri gelirken, SGK Uzmanı Özgür Kaya asgari ücretlileri umutlandıran zam tahminini yaptı.

YÜZDE 25 ASGARİ ÜCRETLİNİN CEBİNDE
Bir televizyon canlı yayınına katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, 3 aylık enflasyon rakamlarına dikkat çekti. Kaya, geçim endeksleri, sigorta primleri, açlık ve yoksulluk sınırına göre belirlenen asgari ücret için enflasyon rakamlarının en önemli unsur olduğunu belirtti. 2023 yılının ilk yarısında 6 aylık enflasyon oranında 11 bin 402 TL artışa gidildiğini vurgulayan Kaya, 3 aylık enflasyonun şimdiden yüzde 25'i bulduğunu söyledi. 

ASGARİ ÜCRET İÇİN BEKLENEN ZAM ORANI 
Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon rakamlarının beklendiğini söyleyen Kaya, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 68 olduğunu hatırlatttı. Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı'nın tahminlerine bakıldığında da yıllık enflasyon rakamı yüzde 68 seviyelerinde olacak. Bunun yarısı yani yüzde 33-35 arası Temmuz ayı enflasyon rakamı olarak, asgari ücrete yansıtılacağı için; geri kalan miktarı da 2024 yılının ilk 6 aylık döneminin enflasyon rakamı olarak asgari ücrete yansıtılacaktır."

ASGARİ ÜCRETİN DAHA AZ OLMA İHTİMALİ YOK
2024 asgari ücret zammı için tahminde bulunan Kaya, "11 bin 402 TL olan asgari ücret; 1 Ocak 2024'ten itibaren farklı bir oran belirlenmediği taktirde 15 bin TL seviyesine gelecektir. Yani asgari ücretin 15 bin TL'nin altında olma ihtimali yok." diye konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön