Perakende

Un, ekmek ve makarnaya zam kapıda!

Buğday alım fiyatlarının artmasından sonra toptan un fiyatını yüzde 21,4 arttı. Bu kapsamda markette un fiyatlarının artması beklenirken makarnaya da 1-2 ay içinde yüzde 15 zam geleceği öngörülüyor. İşte detaylar...Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira fiyat açıklamış, çiftçiye ton başına 1000 liralık destek verileceğini söylemişti

Buğday alım fiyatlarının belli olmasının ardından un fiyatlarında yaşanan yükseliş, ekmek ve makarna fiyatlarına da yeni zamları peşinden getirecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira fiyat açıklamış, çiftçiye ton başına 1000 liralık destek verileceğini söylemişti.

İşte detaylar...

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, yeni buğday alım fiyatları, toptan un fiyatını yüzde 21,4 yükseltti. Bu durumun markette satılan unun fiyatına da yansıyacağı kaydedilirken, makarnaya da 1-2 ay içinde yüzde 15 zam geleceği tahmin ediliyor. İstanbul'daki fırıncıların ise gelecek ay 240 gram ekmeğin 6 liradan 8 liraya çıkmasını talep edecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira fiyat açıklamış, çiftçiye ton başına 1000 liralık destek verileceğini söylemişti.

Sözcüye konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Fırıncılar Odası yetkilileri, bu gelişmenin ardından unun çuvalına bir günde 100 lira birden zam geldiğini ve 490 liradan satılan 50 kiloluk unun 595 liraya dayandığını söylerken; bunun ilerleyen günlerde marketteki unun fiyatına da yansıyacağı kaydediyor.

İTO ve Esnaf Odası’na bağlı fırıncılar ise İstanbul’da satışa çıkarılan ekmeğe yüzde 33-40 aralığında bir zam gelmesi için çalışmalarnını başlattı.

Şu an ekmeğe resmi bir zam talebi bulunmuyor. Fakat en geç temmuz ayının ortalarında ilgili meclislere ve esnaf odasına yeni zam talebini sunacak olan fırıncılar, 200 gram ekmeğin liradan 7 liraya 240 gram ekmeğin ise 6 liradan 8 liraya çıkmasını talep edecek.

DOLARDAKİ SERT YÜKSELİŞ NAKLİYE GİDERLERİ ARTTIRDI!

Fırıncılar, buğday fiyatlarının belli olmasından sonraki bir gün içinde unun çuvalına gelen 100 TL'lik zammın yanı sıra Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) verdiği sübvansiyonlu una da bu ay itibarıyla erişemediklerini belirtiyor.

Fakat ekmek zammı talebinde sadece un fiyatlarındaki artış değil, dolar kurundaki artışa bağlı olarak yükselen nakliye giderleri ve temmuz ayında ara zam gelmesi beklenen asgari ücret sebebiyle işçilik giderlerindeki artış etkili olacak.

MAKARNAYA YÜZDE 15 ZAM YOLDA!

Makarna sanayicilerinin verdiği bilgi kapsamında, buğday alım fiyatlarındaki artış sanayicinin giderlerinde yüzde 15’lik bir yükselişe sebep oldu.

Konuya dair Sözcü'ye konuşan Türkiye genelinde yaygın bir makarna firmasının genel müdürü, buna dolara bağlı olarak enerji, nakliye ve paketleme giderlerindeki yükselişiyle beraber asgari ücret zammının da ekleneceğini belirtti ve sanayicinin maliyetlerindeki bu yükselişin 1-2 ay içinde makarna fiyatlarını yüzde 15 oranında artıracağını söyledi ve bu zammın peyderpey yansıtılacağını dile getirdi.

Böylece, ülke genelinde 12 liradan başlayan bir paket makarna fiyatı 13,8 liraya çıkmış olacak.

Çiftçiler hububat alım fiyatlarından memnun! Buğdayda ekim alanları arttı: 20 milyon ton buğday üretimi hedefleniyor!

Dolarlarımızı bozduralım mı? sorusuna net yanıt şimdi geldi! Tunç Şatıroğlu doların yönünü açıkladı! Rahat olun...