Sektörel

Doğrudan yatırımın lideri gayrimenkul sektörü!

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD) açıkladığı raporda uluslararası doğrudan yatırımın en fazla ilgi gördüğü sektör olarak da Türkiye’nin lokomotif sektörü olan gayrimenkul sektörünün bulunduğu açıklandı.

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD) açıkladığı raporda uluslararası doğrudan yatırımın en fazla ilgi gördüğü sektör olarak da Türkiye’nin lokomotif sektörü olan gayrimenkul sektörünün bulunduğu açıklandı. Türkiye geçen yıl 22 bin yabancı yatırımcının gayrimenkul sektörüne yatırım yaptığı ve yaklaşık 4.5-5 milyar dolar para girişini sağladı. Dünya çapında ülkelerin ve bölgelerin durumu göz önüne alınarak açıklanan bu rapor gayrimenkul sektörünün Türkiye için ne kadar önemli bir sektör olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 





Türkiye’de birçok premium projeye imza atan ve yabancı yatırımcıların da ilgi duyduğu projeler imza atan Kuzu Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu “UNCTAD raporunda Türkiye’nin dinamizmine, bölgesel bir merkez konumunu sağlamlaştırmasına vurgu yapılıyor. 2014’te 12 milyar dolar olan uluslararası doğrudan yatırım 2015’te 17 milyar dolara çıkmış. Bunun yüzde 30’su ve en büyük oranını da son yıllarda büyük gelişim gösteren gayrimenkul sektörü oluşturuyor. Bu sektör açısından sürpriz değil. Yılların getirdiği kalite, gelişim ve bilgimizin sonucudur. Bu oranı yükseltmek biz sektörün büyük oyuncularının da görevidir” dedi. Raporda Türkiye’nin Asya’da 5. en fazla uluslararası doğrudan yatırım alan ülke, Batı Asya da (Ortadoğu bölgesinde ) Türkiye’nin en fazla uluslararası doğrudan yatırım alan bir ülke olduğunun altını çizen Kuzu “Bu Türkiye’nin bölgesel bir merkez olduğunu gösteriyor. Türkiye bu bölgeye gelen yatırımların yüzde 20’sine ekonomik istikrarı  ile talip olmuştur” diye konuştu.

Bürokrasi siyasetçilere yaklaşsın



Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da, 2012 yılında çıkan mütekabliyet yasasının hayata geçmesiyle yabancı yatırımcının konuta ilgisinin arttığı, yeni hüketin programına da oturma hakkı ve vatandaşlık gibi önerilerin bu raporun şeklini daha da değiştireceğini söyledi. Ağaoğlu “ Biz Türkiye olarak daha fazlasını hakediyoruz. 2012 yılından bu yana ülkeye sektör temsilcileri olarak milyarca dolar döviz girmesini sağladık. Bürokraasinin bu konuda siyasilere ayak uydurması durumunda yatırım ligindeki basamakları daha hızlı çıkarız” dedi. 

Mütekabiliyet yasası dönüm noktası



Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ise 2012 yılında çıkan yabancıya konut satışını gündeme getiren mütekabiliyet yasası sonrası 5 milyar dolarlık bir yabancı satışına ulşaıldığını belirterek “Bunun bu yıl 10 milyar dolar öngörüyoruz. Gerekli reformlar yapılırsa uluslararsı yatırıcıların konut sektörüne daha artarak devam edecektir” dedi. Bu yasa ile döviz girdisinde önemli bir katkı olduğunu da belirten Çelik “ Yabancıya konut satışı döviz kazandırıcı hizmet kategorisine alınırsa yatırımları 2’ye katlayabiliriz” diye konuştu.



Star