13 / 05 / 2024

UNESCO Haliç Metro Geçiş raporunu şubatta istedi!

UNESCO Haliç Metro Geçiş raporunu şubatta istedi!

UNESCO, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Haliç Metro Geçiş Köprüsü raporunun şubat ayındaki toplantıya kadar teslim etmesini istedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç Metro Geçiş



Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO Brezilya dönem toplantısında İstanbul’u tehlike altındaki miras listesine almadı ama kent yöneticilerine bazı ödevler verdi. Örgüt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne şubat ayına kadar süre vererek bir dizi çalışmayı bitirmesini istedi. İstanbul’dan bir an önce bitirilmesi istenen konuların başında Haliç Metrosu Çevre Etki Değerlendirmesi Raporu ve miras alanları için hazırlanması zorunluluk haline getirilen Alan Yönetim Planı’nın tamamlanması geliyor. UNESCO raportörleri 2011 yılı ilk aylarında tamamlanması istenilen iki raporu incelemek üzere şubatta İstanbul’a gelecek. İstanbul’un son durumu hakkında incelemelerde bulunacak heyet, kendisine sunulan raporlar doğrultusunda bir çalışma yapacak.

DÜNYA MİRAS KOMİTESİ ADIM ADIM İZLİYOR

Heyet hazırlayacağı İstanbul raporunu 2011’de Bahreyn’de yapılacak 35. dönem toplantısında komiteye sunacak. 21 ülke temsilcisinden oluşan Dünya Mirası Komitesi üyeleri şubat ayında hazırlanacak rapor doğrultusunda Bahreyn’de İstanbul’un listedeki durumunu tekrar görüşecek. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkan vekili Prof. Dr. Öcal Oğuz İstanbul’un Dünya Kültür Miras Listesi’nde kalmasıyla ilgili kararda en önemli etkeni son yıllarda yapılan olumlu çalışmalara bağlıyor. Oğuz “25 yıldır listede yer alan İstanbul’da yapılan inşaat ve yenileme gibi çalışmaları Dünya Miras Komitesi’nce adım adım izliyor. Haliç Metro Geçiş Köprüsü inşaatı kapsamında belediye 270 metre olarak planlanan direkleri 50 metreye indirdi. Büyükşehir Belediyesi, geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başkanlığında Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun katılımıyla yapılan toplantıda, Haliç metrosunun, şehrin silüetini bozup bozmadığı konusunu, uluslararası uzmanlardan oluşacak bir gruba değerlendirme kararı aldı. Belediye böylece çıkacak rapora göre hareket edeceği taahhüdünde de bulunmuş oldu. Bu rapor şubat ayında raportörlere sunulacak” dedi.
Star/ŞENOL BAŞTAKAR


Geri Dön