29 / 04 / 2024

''UNESCO'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Katkıları'' paneli düzenlendi!

''UNESCO'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Katkıları'' paneli düzenlendi!

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği' nce (DİSİAD) Hilton Garden Inn Otel'de düzenlenen " UNESCO' ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Katkıları " paneli düzenlendi...




Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, çözüm sürecinin getirdiği huzur ve barış iklimi sayesinde geçen yıl kenti ziyaret eden turistlerin sayısında büyük artış olduğunu belirterek, "Süreç devam ettikçe gelen turist sayısı daha yüksek düzeye ulaşacaktır" dedi.


Kıraç, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneğince (DİSİAD) Hilton Garden Inn Otel'de düzenlenen "UNESCO'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Katkıları" panelinin açılışında yaptığı konuşmada, 12 bin yıllık geçmişe ve 33 medeniyete sahip Diyarbakır'ın turizm sektöründen hak ettiği yeri almak için büyük çaba gösterdiklerini söyledi.


Başta ekonomi, kültür ve spor olmak üzere turizm çeşitliliğinin hızla arttığını, bu nedenle Diyarbakır'ın turizmde yapacağı çok şey bulunduğunu dile getiren Kıraç, Güneydoğu Anadolu bölgesine geçen yıl gelen turistlerin yüzde 27'sinin kenti ziyaret ettiğini kaydetti.


Kıraç, 2013 yılında Diyarbakır'a 230 bin turist geldiğini, bunun ülkeye gelen turistlerin yüzde 1,43'ünü oluşturduğunu belirterek, "Çözüm sürecinin getirdiği huzur ve barış iklimi sayesinde ilimize geçen yıl gelen turist sayısında büyük artışlar oldu. Yabancı turist sayısı yüzde 100, yerli turist sayısı ise yüzde 25 artış gösterdi. Süreç devam ettikçe gelen turist sayısı daha yüksek düzeye ulaşacaktır" diye konuştu.


-"Görülmeden dönülmeyecek yer''


Kıraç,  2 bin 100 yatak kapasitesinin bu yıl 3 bin 200'e, 2016'da 4 bine ulaşacağını dile getirerek, bu sayede konaklama sorunu azalacağını vurguladı.


"Kentin üzerindeki güvenlik endeksli yanlış imajı ortadan kaldırmak için 'Marka Kent Diyarbakır' çalışması başlattık" diyen Kıraç, "Kent üzerinde yen bir imaj çalışması yapmayı ve turizm beklentilerimizi bu doğrultuda şekillendirmeyi en önemli hedeflerden biri seçtik. En önemli hedeflerimizden biri de Diyarbakır'ın yerli ve yabancı turistler için GAP tur programları arasında 'görülmeden dönülmeyecek yer' olarak hafızlarda kendini geliştirmesidir" ifadesini kullandı.


2015 yılında hizmete açılacak yeni havaalanı terminalinin yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli olacağına işaret eden Kıraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Diyarbakır Surları ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne adaylık süreci devam ediyor. Bununla ilgili hazırlanan Alan Yönetim Planı'nı da içeren Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanan dosyayı Paris'e göndermenin mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah kısa sürede Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerimizin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne eklenmesinin haklı gururunu hep birlikte yaşayacağız."


Hevsel Bahçeleri'nin önemine değinen Kıraç, "Hevsel Bahçeleri, kültür ve doğa havzasıdır. Doğal yapısıyla korunup gelecek nesillere aktarılacaktır. Dicle Vadisi'nin ekolojik özellikleri kesinlikle muhafaza edilecek ve bu konuda tüm tedbirler alınacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hafize İpek ise farklı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerine aldığı Diyarbakır Surları'nın, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne adaylık sürecinin devam ettiğini anımsatarak, "Büyük mirasın korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz" şeklinde konuştu.


-"Diyarbakır, yılda 5 milyon turisti ağırlayabilecek kapasiteye sahiptir"


Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar da barışın olmadığı yerde ekonomik gelişmişlikten ve kalkınmadan bahsedilmeyeceğini belirterek, yaklaşık bir yıldır uygulamaya geçirilen süreç sayesinde bölgenin huzura kavuştuğunu söyledi.


Diyarbakır'ın turizm sektöründen hak ettiği payı alamadığını, geçen yıl gelen turist sayısının ancak 20 bini aştığına işaret eden Sayar, "Yılda 1 milyon turistin gelmesi, Diyarbakır'a 1 milyar doların gelmesidir. Diyarbakır, yılda 5 milyon turisti ağırlayabilecek kapasiteye sahiptir. Turizmdeki payımızın artması için havaalanının acilen uluslararası uçuşlara açılması lazım. Diyarbakır-Erbil uçuşları başlatılmalıdır" diye konuştu.


Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ise şiddet olayları nedeniyle geçmişte turizm ve sanayi konusunda kentin gelişmediğini aktararak, "Çözüm süreci ve teşvik uygulaması sayesinde Diyarbakır'a ilgi arttı. Diyarbakır, geçmişteki yaralarını sarmaya çalışıyor, turizm sayesinde yaralarımızı sarabiliriz" görüşünü paylaştı.


 THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda davetlinin katıldığı panel öncesi Tigris Oda Orkestrası konser verdi.



AA


Geri Dön