28 / 04 / 2024

Üniversite dönemi yaklaştı, kiralık konut fiyatları peş peşe arttı!

Üniversite dönemi yaklaştı, kiralık konut fiyatları peş peşe arttı!

Türkiye genelinde her sene olduğu gibi bu senede Ağustos ayında hem konut hem de kira fiyatları arttı. Peki, konut fiyatları neden yükseldi? İşte detaylar...



Türkiye genelinde her sene olduğu gibi ağustos ayında da kiralık konut fiyatlarında bir artış gözlemlendi. 

Ülke genelinde Ağustos ayında önceki aya göre kiralık fiyatları yüzde 4, satılık fiyatları yüzde 2 artış gösterdi. 

Emlakjet verilerine göre ayrıca kiralıkta Konya, satılık konut fiyat değişiminde ise  Ankara  ağustos ayının lideri olurken, en çok arama yapılan ilçeler arasında Ankara’nın Keçiören ve Çankaya ilçesi ile, fiyat artışında ise İzmir’in Buca ilçesi ilk sırada yerini aldı.

EN ÇOK KONUT ARANAN KENTLER

En fazla konut aranan kentler arasında İstanbul birinci olurken, listede 3'üncü sırada yer alan Ankara satılık aylık fiyat değişiminde yüzde 9 yükselişle ağustos ayında bu alanda 10 il içerisinde ilk sıraya yerleşti.

Kiralık aylık fiyat değişiminde ise Konya yüzde 16 ile birinci oldu. Yaz mevsiminin gözde şehri Muğla’da ağustos ayında kiralık aylık fiyat değişiminde yüzde 10’luk düşüş yaşadı. Muğla’da ağustos ayında satılık aylık fiyat değişimi temmuz ayına göre herhangi bir farklılık göstermedi.

FİYATLAR NEDEN ARTTI?

Emlakjet verileri incelendiğinde ülke genelinde gerçekleşen yüzde 4’lük aylık kiralık konut fiyat değişimi oranının dönemsel olarak her sene görüldüğü gözlemleniyor.

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla beraber yurt bulamayan ve evde yaşamak isteyen öğrencilerin kiralık konuta yöneldiğini söyleyen Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, "Bu nedenle her yıl olduğu gibi ağustos ayında kiralık konut fiyatlarında bu yıl da Türkiye genelinde bir artış gözlemledik." değerlendirmesinde bulundu.

YATIRIM İÇİN ARAYIŞ DEVAM EDİYOR

Yeniakit'te yer alan habere göre, haziran ayında ilk defa yaşanan kiralık konut arayışının, satılık konut arayışının önüne geçmesinin ardından geçtiğimiz ay oranların dengeye geldiğini söyleyen İdikat, "Ağustos ayında ise satılık konut aramalarının yeniden arttığını ve kiralık konut arayışının önüne geçtiğini gözlemledik" dedi.

Satılık konut fiyatlarındaki yükselişin, ağustos ayında yavaşlamasının bunda önemli bir etkisi olduğunu söylemenin mümkün olduğunu kaydeden İdikat, "Fiyatlarda artışın hız kesmesi ile yatırım için alan arayanlar konuta yönelmeye başladı. Ancak kredi faizleri nedeniyle, yaşamak için konut almak isteyenlerden çok, yatırım için alan arayanların konut alabileceği bir ortamda, satılık konut fiyat artışlarının önümüzdeki dönemde de sınırlı kalacağını öngörüyoruz." diye ifade etti.

En düşük memur maaşı tam bu kadar olacak! Memurlara yüzde 46.73 zam müjdesi! Öğretmen, polis, müdür maaşları açıklandı!

İstanbul'da konut almak başka bahara kaldı! Fiyatlar arttıkça arttı!

GYODER'in yeni konut modeli Cityscape Global 2023'e damga vurdu!


Geri Dön