Eğitim

Üniversite öğrenciler dikkat! Okullar açılıyor mu, yüz yüze eğitime geçiliyor mu? YÖK Başkanı Özvar açıkladı!

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 3 Nisan'dan itibaren isteyen öğrencilere, devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini duyurdu. Dr

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, AA'nın canlı yayınında 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından alınan yeni kararları açıkladı. Ramazan ayının başlaması sebebiyle, İslam aleminin birlik ve beraberliğine dikkat çeken Özvar, bu mübarek ayın getirdiği bereket, huzur ve mutluluk sayesinde zorlu sürecin de aşılacağına inandığını ifade etti.

Özvar, devlet ve milletin el ele vererek birlik, beraberlik ve dayanışma içinde depremin yaralarını sarmak için çaba gösterdiğine dikkat çekti. YÖK'ün de bu süreçte devletin diğer kurumlarıyla birlikte çalışarak depremin etkilerini azaltmak için çabalarını sürdürdüğünü belirtti.

Özvar, depremin ilk gününden bu yana Cumhurbaşkanlığı, AFAD, Gençlik ve Spor, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ve İçişleri bakanlıkları gibi kurumlarla işbirliği içinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Üniversite yurtları, depremden zarar gören vatandaşlara barınma imkanı sağlamak için tahsis edildi ve bu sayede depremin ilk etkilerinin hafifletilmesinde önemli bir rol oynadı. AFAD ile koordineli bir şekilde çalışan üniversiteler, yurtların yanı sıra diğer imkanlarını da depremzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanmasında kullandı.

Özvar, belirli üniversitelerde depremzedelerin barınma ve temel ihtiyaçlarına yönelik desteklerin halen sürdüğünü ifade etti. Ayrıca, deprem sonrasında kentlerin yeniden inşa edilmesi ve toplumun rehabilitasyonunda bilim insanlarının önemli bir rol oynadığını vurguladı. Bu zor dönemde, yükseköğretim kurumlarının sorumluluklarını yerine getirmeye devam ederek, topluma ve depremzedelere yardımcı olmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Uzaktan öğretimle birlikte devam şartı aranmaksızın yüz yüze eğitim

YÖK Başkanı Erol Özvar, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemi için yeni kararlar aldıklarını duyurdu. Buna göre, mevcut uzaktan öğretim sistemi ile birlikte, isteyen öğrencilere sınıflarda devam şartı aranmaksızın yüz yüze eğitim verilebilecek. Yükseköğretim kurumları, bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesi için ilgili kurullarında karar alarak gerekli düzenlemeleri yapacaklar.

Uzaktan öğretim yoluyla verilebilecek derslerin kredi sınırlaması olan "Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar"ın 6. maddesi uygulanmayacak. Özel öğrenciler, başka bir yükseköğretim kurumunda eğitimlerine aynı şekilde devam edebilecekler.

Bahar dönemi içindeki "derslere ait uygulamalar" ile ilgili kararlar, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlara göre ödev, proje ve benzeri şekillerde yüz yüze, yaz döneminde veya bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yapılabilir.

Ara sınavlar, özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar dışında, uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılacak. Değerlendirmelerde, açık uçlu veya çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamalar kullanılabilecek.

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ne zaman ve nasıl yapılacağı, yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenecek.

Özvar, aldıkları kararların tüm paydaşların beklentilerine cevap vereceğine inandığını ve ülkeye hayırlı olmasını dilediğini belirtti. Kararların ayrıntıları ilerleyen günlerde üniversiteler ve kamuoyuyla paylaşılacak. Ayrıca, Özvar depremzedelere acil şifa ve depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Fitch Ratings'ten Türk bankalarına deprem raporu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika! Deprem bölgelerinde 27 bin 949 konutun inşasına başlandı!
MediaMarkt değişim kampanyasıyla iPhone 11 fiyatına iPhone 14 Plus alabilirsiniz! Sakın kaçırmayın!