Ünlü deprem uzmanından İstanbul için korkutan uyarı!
Fransız deprem bilimci Le Pichon, Kahramanmaraş Elbistan’daki ikinci depremin öngörülmez olduğunu belirterek beklenen İstanbul depremi için de şok açıklamalarda bulundu.Türkiye'deki deprem hareketliliği ve muhtemel depremlerle ilgili 20 seneden fazla çalışmalar yaptığını ifade eden Le Pichon, Türkiye'nin jeolojik olarak "oluşum aşamasında" olan bir ülke olduğunu, bunun da hazırlanılması gereken çok fazla deprem demek olduğunu söyledi
Dünyaca ünlü Fransız deprem bilimci ve jeofizikçi Xavier Le Pichon, Habertürk'te Kürşad Oğuz'un sunduğu "Gelecek Fikirler Deprem Özel" yayınında Kahramanmaraş Merkezli depremleri analiz ederken Türkiye genelindeki deprem tahminlerini anlattı.
Türkiye'deki deprem hareketliliği ve muhtemel depremlerle ilgili 20 seneden fazla çalışmalar yaptığını ifade eden Le Pichon, Türkiye'nin jeolojik olarak "oluşum aşamasında" olan bir ülke olduğunu, bunun da hazırlanılması gereken çok fazla deprem demek olduğunu söyledi.
ANADOLU 4 METRE KADAR BATIYA KAYDI
Türkiye'nin kuzey ve doğusunda iki büyük fay hattının olduğuna dikkati çeken Le Pichon, şunları söyledi: "Doğu Anadolu fayı üzerindeki 7,7'lik ilk büyük deprem kuzeydeki Anadolu levhası ve güneydeki Arap levhası arasında gerçekleşti. Anadolu yaklaşık olarak 4 metre batıya kaydı. Bu bölgede yılda 6 milimetrelik kayma oluyordu. Fayın bu 4 metrelik hareketi yapacak enerjiyi biriktirmesi için 500 yıl geçmesi gerekiyor. 1513'te Pazarcık’ta bir deprem olduğunu biliyoruz. Enerji birikti ve 500 yıl sonra olması beklenen deprem enerjisini şimdi boşalttı."
İKİNCİ DEPREMİ ÖNGÖRMEK İMKANSIZ
Le Pichon, birinci depremin beklendiğini fakat ikinci depremin şaşırtıcı ve çok farklı özelliklere sahip olduğuna işaret etti. 7,6 büyüklüğündeki depremle 10 metrelik bir hareketin ortaya çıktığını belirten Le Pichon, "Bu çok öneml bir kayma. İlk deprem batıda başlayıp doğuya doğru yayılmıştı. İkinci depremde ise merkezdeki yayılma aynı anda iki tarafa doğru yayıldı. Bu fay çok yavaş enerji biriktirmiş ve birinci depremin boşalttığı stres ikinci depremi tetiklemiş. İkinci deprem tamamen öngörülemez bir depremdi. Burada deprem gerçekleşeceği söylenemezdi" şeklinde konuştu.
MARMARA’DA 7.6’LIK TEK DEPREM OLACAK
İstanbul'un da deprem tehlikesi yaşadığını belirten Le Pichon, "İstanbul'un değişik semtlerinde farklı etkiler olacak. Bu konuda Türk ve Çinli araştırmacıların çalışması bulunuyor. Önemli olan yapı üretme yönetmeliklerinin bu tahminlere uygunluğu. Marmara’da 7,6 üzerinde tek bir depremin olacağını düşünüyorum. Bazı meslektaşlarım fayın 2 ya da 3 depremle kırılacağını düşünüyor. Tarih kimi haklı çıkaracak göreceğiz. Marmara’da fayın bütün hareketleri kırılmanın tek seferde olacağına işaret ediyor. Bu bölgede çok fazla etkisi olmayan ama hasar yaratabilecek tsunamiler olacak" dedi.