Ekonomi

Ünlü ekonomi profesörü: Türkiye Ekonomi Modeli istisnadan biri sanırım!

Kobe Üniversitesi Ekonomi alanı Profesörü olan Charles Yuji Horioka, 'Türkiye Ekonomi Modeli'ne dair bazı açıklamalarda bulundu. İşte detaylar!

Ünlü ekonomi profesörü Horioka, Türkiye ve dünya ekonomilerindeki gelişmelere dair değerlendirmeler yaptı.

İşte haberin ayrıntılar…

TEŞVİK EDİCİ POLİTİKALAR!

Kobe Üniversitesi Ekonomi Profesörü Charles Yuji Horioka, salgına dair alınan tedbirlerin önemine vurgu yaparak, "Kovid-19 salgınının olumsuz etkisini azaltmak için çeşitli hükümetlerin benimsediği teşvik edici politikalar ile ekonomiler şu sıralarda iyileşmektedir” dedi.

Bu iyileşmelere rağmen de ekonomilerin halihazırda artan enflasyon riski ile karşı karşıya olduğunu anlatan ünlü ekonomi profesörü Horioka, şunları tek tek ifade etti;

Resesyon ile artan enflasyonu aynı anda ele alan doğru olan politika var mı? Bunu bilmek zor bir konudur. Birçok ülke faiz oranlarını artırma yoluna gitmiş olunsa da bu resesyona ve ekonomik büyümede yavaşlamaya yol açma riski de vardır.. Bazı ülkeler ise düşük faiz ya da niceliksel genişleme politikasına tutunuldu. Düşük faiz politikasını uygulamaya çalışmakta olan birkaç istisnadan biri sanırım Türkiye’dir. Japonya’da da karşılaşılan farklı sorunlar ile mücadelede etmek hangi politika rejiminin daha başarılı olduğunu görmede benzer bir politika uygulayan bir ülkedir.

TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ DEĞERLENDİRMESİ!

Küreselleşmeden uzaklaşma eğiliminin diğer ülkelere bağımlılığı düşürülmesi ve daha fazla güvenlik sağlaması bakımından iyi bir politika olduğunu anlatan Horioka, "Ama aynı zamanda bu artık ticaretten de yararlanamayacağımız anlamına geliyor. Bundan dolayı da hangisinin en iyi yaklaşım olduğunun yanıtını vermek çok zor olur" diye konuştu.

Profesör Charles Yuji Horioka, Türkiye Ekonomi Modeli için şunları söyledi; "Genel olarak büyüme ve ihracat gibi konuları ele almak için iyi bir modeldir. Bu programın bir diğer özelliği ise yatırımı ve tüketimi teşvik edilmesi içinde kritik olan düşük faiz oranı politikası ama enflasyon zaten oldukça yüksek ve bu düşük faiz oranı politikası enflasyonda daha fazla artışa yol açma tehlikesi bulunuyor. Bundan dolayı da enflasyonun kontrol altında tutulduğundan ve ekonominin canlanmaya başladığından emin olmakta önemli bir husustur. Türkiye de ve diğer ülkelerin karşı karşıya olduğu çok zor bir ikilem."