17 / 07 / 2024

Ünlü ekonomist krediyle ev almak isteyenleri uyardı: Aylık taksitleri ödeyemeyecekseniz bankaları konut sahibi yapmayın!

Ünlü ekonomist krediyle ev almak isteyenleri uyardı: Aylık taksitleri ödeyemeyecekseniz bankaları konut sahibi yapmayın!

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz bugünkü yazısında ev ve araba kredilerini kaleme aldı. Ev, araba kredisinde faiz düşüşüne umut bağlanmalı mı? İşte Şeref Oğuz'un o yazısı...


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Ekonomim yazarı Şeref Oğuz bugünkü yazısında ev ve araba kredilerini kaleme aldı. Peki ev ve araba alacakların nasıl bir faiz dengesi olmalı? Ev, araba kredisinde faiz düşüşüne umut bağlanmalı mı? İşte Şeref Oğuz'un o yazısı...

Son dönemlerde sıkça aldığım sorulardan bir tanesi, faizlerin düşeceği beklentisiyle konut ve araba almak için kredi çekerek borçlanmanın doğru bir hamle olup olmadığı üzerine yoğunlaşıyor.

Bu beklentiyle konut fiyatlarının yükseleceğine inananlar harekete geçti. Bu konuya daha yakından bakalım. Faizlerin düşmesi, kredi kullanmanın maliyetini de azaltır. Yani daha düşük faiz oranlarıyla daha uygun ödeme planlarıyla kredi çekmek mümkün olur. Söz konusu bu durum da, özellikle konut ve araba gibi büyük tutarlı alımlar için cazip bir fırsat sunar. Fakat burada dikkate alınması gereken önemli noktalar bulunuyor.

FAİZİN SEYRİNE BAĞLI PLANLAR

Faizlerin düşmesi bekleniyor olabilir. Fakat söz konusu bu beklenti ne kadar gerçeği yansıtıyor? Faiz oranları düşse bile, çekilecek kredinin geri ödeme planını ve kişisel finansal durumunuzu dikkatle değerlendirmeniz gerekli. Eğer aylık taksitleri ödeyemeyecekseniz bankaları konut sahibi yapmayın. Faiz oranlarının düşmesi genellikle talebi de artırır. Artış gösteren talep, konut ve araba fiyatlarının yükselmesine sebep olabilir. Fakat söz konusu bu durum her zaman doğrudan ve hızlı bir biçimde gerçekleşmeyebilir. Bu Talep artışı, piyasa dinamiklerine ve arz-talep dengesine bağlı fiyatlara yansır. Basit gerçekler bunlar…

Ünlü ekonomist krediyle ev almak isteyenleri uyardı: Aylık taksitleri ödeyemeyecekseniz bankaları konut sahibi yapmayın!

İKİ SORU İKİ CEVAP / Faiz ve krediye dair…

- Krediyi nasıl anlamalı?

Kredi; borcun kurumsal halidir. Banka benzeri kurumların vermiş olduğu borcun adıdır kredi… Bir insan hayatındaki borç; eksik ve gedik kapama aracı olabilir. Ancak söz konusu şirket ise borç, ya genişlemeye, yenilenmeye ya da varlığını sürdürmeye olan ihtiyaçtır. Bu tanım hiç değişmiyor.

- Borç ve faiz ilişkisi?

Borç, faiz ile zamandan beslenir. Eğer faiz sıfırsa, buna ödünç para deriz. Geri almamak üzere verilmiş olan paraya borç değil; hibe deriz. Zaman, faiz oranlarının ne kadar süre için işleyeceğini belirler. Zaten faiz, zamanın değişken, borç paranın maliyeti olacaktır. Borç yiğidin kamçısıdır fakat yiğidi öldürmemeli.

KONUT VE ARABA ALACAKLARIN NASIL BİR BORÇ VE FAİZ DENGESİ OLMALI?

Kredi sabit mi, değişken mi bunu öğrenin. Diyelim ki işler istediğiniz gibi gitmedi sizin bu krediyi ödeyebilecek bir acil durum fonunuz var mı? Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 27,2 seviyelerinde. Peki, sizin de işsizler ordusu içerisinde yer alma ihtimaliniz var mı? Konut ve araba alacakların, borç ve faiz dengesini dikkatle yönetmeleri gerekli. Doğru kredi türünü seçmek, borçlanma kapasitesini iyi belirlemek, kredi süresini uygun şekilde ayarlamak ve piyasa koşullarını takip etmek oldukça önem taşıyor.

Borç; iki şeyi sevmez; zaman ve faiz… Öfkesi, zamandan ziyade faizedir. Zira faiz, artış demek. Zamana bağlı, borcun tırmanması demek. Basit faiz vade sonunda oluşmuş olan faiz ile anapara toplamı üzerine ilave edilmeyendir. Fakat bileşik faiz, borcun her vade sonunda vardığı (faiz+anapara) toplamı üzerinden katlanandır. Borcu insanın organlarına benzetirsek eğer, ömür borcun anaparası, yaşlılık faizi olurdu. Bedenin borcu; taşıdığı candır.

Yaradandan borç alınmıştır ve de mutlaka geri ödenecektir. Bu borçla ne yapabildiğin, yaşamının anlamıdır. Mutluluk da üretebilirsin mutsuzluk da… Ömür denen borç, vadesi içinde değişmeyen tek bir şey; anaparanın geri ödenme mecburiyeti olacaktır.

 

Merkez Bankası'ndan flaş dolar açıklaması. Kış uykusundan uyanacak. 37,7463 TL

Memur ve emeklilere zam farkları ne zaman ödenecek? 

İslam Memiş gram altının 1 ay sonra ne kadar olacağını açıkladı!


Geri Dön