Kent Haberleri

Ünlü ekonomistten çok konuşulacak senaryo: Seçim sonrası ekonomi ne olacak?

Ekonomist Oğuz Oyan, ikinci tur seçimlerinin ardından döviz kurlarında yaşanması muhtemel senaryoları ele aldı. Oyan, "Mevcut ekonomi politikası ederse, bu ülkenin bir döviz krizinin yanında ödemeler dengesi krizine de neden olma ihtimali vardır" dedi. Dr

Sözcü'nün haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) seçim öncesi rezervleri tükettiğini ifade eden Ekonomist Prof. Dr. Oğuz Oyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ya da Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazanması halinde yaşanması muhtemel gelişmeleri ele aldı.

MERKEZİN REZERVLERİ TÜKETİLDİ

Oyan programda şu ifadelerde bulundu:

* Merkez Bankası’nın SWAP hariç net döviz rezervi eksi 72 milyar dolar bandında.

* 120 milyar dolarlık bir Kur Korumalı Mevduat (KKM) boyutu aşıldı. Orada bir tavana gelinmiş durumda.

* Seçimlerin sonunda kim cumhurbaşkanı seçilirse seçilsin dövizin önünün açık olduğu beklentisi var. Kur hareketini beklentiler yönetir. Bu beklenti yüksek olduğu için vatandaşlar da bir döviz krizi bekliyor.

İşte detaylar...

 

TL HÂLÂ AŞIRI DEĞERLİ

* Dolarda 20 lira seviyesi, bir kriz seviyesi değil. Aynı zamanda, TL hâlâ dolar karşısında değerli. Enflasyondaki yükselişe rağmen TL’deki artış daha az oldu. 23-24 lira seviyesinin üzerinde aşırı değerli bir kurdan söz edebiliriz. Fakat enflasyon artarsa o seviyenin de önü açık.

* Eğer kur enflasyonu yukarı çekerse, enflasyon da kuru yukarı çeker. Vatandaşlar enflasyona yakalanmamak için talebi öne alıyor. Fakat şu an araç ve ev gibi mallar için kredi de almak zor. İnsanlar da kendilerini güvenli limana atmak için bir mücadele içinde.

* Merkez Bankası döviz rezervini bitirdi. Altın satışı da yapıyor. Rezervlere bakıldığı zaman 588 tondan 414 tona giden bir altın satışı var. MB dövizi tutmak için her şeyi yapıyor.

ERDOĞAN SEÇİLİRSE NE OLUR?

* Mevcut iktidar sürerse, bugünkü politikaların devam etmesi beklenemez. Mevcut iktidar devam ederse, Türkiye’nin bir döviz krizinin yanında ödemeler dengesi krizine de yol alma ihtimali vardır.

* Muhalefetin iktidarında ılımlı geçiş iktidarı mümkün. Fakat muhalefetin de işi çok zor. Muhalefetin iktidarında daha kolay dış kaynak bulma olanağı yakın dönemde mümkün olacaksa bunun içeride dövizi baskılaması mümkündür. Maliye politikalarıyla beraber daha ılımlı bir geçiş sağlama olanağı vardır.

A101’de basık tencere 300 TL’ye, granit tava 200 TL’ye, derin tencere 300 TL’ye düştü!

Ehliyeti olanlara müjde! İBB rekor sayıda şoför alımı yapacak! İlkokul mezunu olmanız yeterli!

ŞOK’ta vakumlu blender seti 800 TL’ye, mop süpürge 10 bin TL’ye, saç maşası 300 TL’ye düştü!