Ekonomi

Ünlü ekonomistten dikkat çeken uyarı! Asgari ücrette ikinci zam ne zaman yapılacak?

Birgün Yazarı Yalçın Karatepe, Ocak 2023 itibariyle 5500 liradan 8506 liraya çıkarılan, asgari ücretin Şubat ayı itibariyle açlık sınırının altında kalacağına dikkat çekti.

Kasım ayında Türk-İş'in açıkladığı açlık sınırının 7 bin 785 lira olduğunu hatırlatan Birgün Yazarı Yalçın Karatepe, Aralık ayı gıda enflasyonunun Kasıy ayı verilerine benzer bir artışla yüzde 6 civarında açıklanması durumunda dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 8 bin 250 liraya ulaşacağını ifade etti.

Bu rakamın açıklanan 8 bin 506 liralık asgari ücretin altında kalacağına dikkat çeken Karatepe ancak çalışanların Ocak ayı maaşlarını Şubat ayı başında alacakları için Şubat ayındaki açlık sınırının asgari ücretin üstende olacağına dikkat çekti.

İŞÇİLER ÜCRETLERİNİ ŞUBAT'TA ALACAK

Aralık ayında açıklanan 8 bin 506 liralık asgari ücretin açlık sınırının üzerinde belirlendiği gibi bir algı oluşmasına rağmen bu ücret işçinin eline ancak Şubat ayı başında geçecek ve Şubat ayında açlık sınırı gıda enflasyonunun aynı hızla artması durumunda asgari ücretin üstüne çıkacak. Asgari ücret hesaplamasındaki bu konuya dikkat çeken Yalçın Karatepe, yeni asgari ücretin işçilerin eline geçeceği zaman Şubat ayı olacağını çalışanların ocak ayında yaptıkları çarşı pazar alışverişinde gıda enflasyonu yüzde 5 bile olsa açlık sınırının 8 bin 663 lirayı aşacağını dile getirdi. Karatepe, "Bu bize neyi gösteriyor? Yüzde oranları havada uçurarak açıkladıkları yeni asgari ücretin çalışanın eline geçtiği zaman açlık sınırının altında bir ücrete karşılık geldiği gerçeğini" ifadesini kullandı.

İKİNCİ BİR ZAM DAHA YAPILACAK

Bugün asgari ücretin üzerinde bir gelirle çalışanların da asgari ücretli olmak üzere olduklarını kaydeden Karatepe, eğer bu çalışanların ücretlerinde benzer bir artış olmaz ise tüm çalışanların yoksullukta eşitleneceğini kaydetti. Karatepe seçimden önce asgari ücrette bir artış daha yapılacağının öngörüldüğünü belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Şayet beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak, yine bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız" ifadesini hatırlattı. Karatepe asgari ücret konusundaki karar açıklandıktan sonra ocak ayında kamu çalışanlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zamların gündeme geldiğini kaydetti. Yapılacak artışın son altı ayın enflasyonu ile sınırlı kalması durumunda milyonlarca emeklinin aylığının asgari ücretin yarısı kadar bile olmayacağına işaret eden Karatepe, memur maaşlarının da asgari ücrete yakınsanacağını kaydetti. Emeklilere ve memurlara yapılacak zamların en az asgari ücrete yapılan artış oranı kadar olması gerektiğini vurguladı.

Emeklilerin gözü kulağı bu haberde! 14 milyon emekliyi bekleyen yeni yıl zammı ne kadar olacak?

Eski Bakan'dan dikkat çeken tahmin 'Asgari Ücret seçimlerden hemen önce bir kez daha zamlanacak'

Yargıdan çalışanları ilgilendiren önemli bir karar çıktı. İşte detaylar