Ekonomi

Ünlü ekonomistten KKM yorumu: Yiyin için diyorum!

KKM sahipleri hesapta biriken yaklaşık 1.5 trilyon lirasına yatırım ararken, paranın yeniden döviz hesaplarına akmasının kurlarda yeni artışı tetiklemesinden endişe ediliyor. Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu “Bana yatırım tavsiyesi soranlara yiyin, için diyorum” dedi.Hesaplarda toplanan yaklaşık 1

Halktv'den Nuray Tarhan'ın haberine göre 2021 Aralık ayında dövizdeki artışın önüne geçmek için ekonomi yönetimi tarafından hayata geçirilen kur korumalı mevduat (KKM), başta “arka kapıdan” satış yöntemi olmak üzere dolar kurunun sabit hale getirilmesi nedeniyle eski cazibesini yitirdi.

Hesaplarda toplanan yaklaşık 1.5 trilyon liranın (yaklaşık bu rakam 80 milyar lira) yeniden döviz tevdiat hesaplarına kaymasının kurlardaki artışı tetiklemesinden endişe ediliyor.

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 1986 yılından beri bankacılık sektöründe olduğunu ve hiç böyle bir durumla karşılaşmadığını dile getirirken, “Şu anda tasarruf sahiplerinin paralarını enflasyona karşı güvende tutmak için yatırım yapabileceği herhangi bir enstrüman yok” dedi.

‘YATIRIM SORANA YİYİN, İÇİN DİYORUM’

Öte yandan parasını mevduatta tutanların borsaya yatıracağını düşünmediğini dile getiren Babuşcu, “Gayrimenkul fiyatları da şu seviyede çok yüksek. Bu nedenle yeniden döviz tevdiatına dönme durumları da yüksek. Bana yatırım tavsiyesi soran kişilere yiyin, için diyorum” dedi.

Babuşcu, 25 Temmuz tarihinde 3 ay vadeli olmak üzere KKM hesabı açtıranların vadesinin dün dolduğuna dikkat çekerek, “25 Temmuz'da dolar kuru 17.84 lira, dün ise dolar kuru 18.60 liraydı. Hesap sahipleri sadece yüzde 4.25 faiz getirisi aldılar ancak kur farkı alamadılar. Kur 18.60 liranın üzerine çıkmazsa 3 aylık getirinin de faizini yüzde 4.25 olarak kalacak. Bu, yüzde 5.5 olan lira mevduat faizinin bile altında” diye konuştu.

Ayrıca Bankacılık uzmanı ve ekonomist Erol Taşdelen de, “KKM'ler olmasaydı paralar döviz yatırımında gidecekti, KKM ile bunun önü alındı" diyenlerin elinde hiç bir somut delil olmadığını söyleyerek, şunları söyledi:

“KKM'de yola çıkarken asıl amaç dövizdeki paraların Türk Lirası’na dönmesiydi. Bunu da Merkez Bankası karşılamakta zaten. Hesapta liradan KKM açanlar başta yoktu, ilk başta baktılar ki paraların çoğu liradan gelmiş geri adım atamadılar; asıl sorun da burada ortaya çıktı. Liradan KKM’ye dönüşlerin maliyetini asla Merkez Bankası karşılayamazdı, kur farkı Hazine’nin üzerine kalmış oldu.”