17 / 06 / 2024

Ünlü ekonomistten son dakika dolar açıklaması geldi! Dolar almayı ve satmayı düşünenler dikkat!

Ünlü ekonomistten son dakika dolar açıklaması geldi! Dolar almayı ve satmayı düşünenler dikkat!

Yatırımcıların gözdesi dolar kuru yeni haftaya yatay seyirde 32,22 liradan, Euro ise 34,95 liradan başladı. Peki dolar kurundaki yükseliş sona mı erdi?



Yatırımcıların gözde yatırım araçları arasında yer alan dolar kuru yeni haftaya yatay seyirde 32,22 liradan başladı. Euro da yeni güne 34,95 liradan başladı. Bu hafta gözler ABD'de PCE verisinde ve ülkemizin 1. çeyrek büyüme rakamlarında olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), geçtiğimiz hafta politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmıştı ve ve TL'yi destekleyici kararlar açıklamıştı.

Kur Korumalı Mevduat'ta zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Kur Korumalı Mevduat'ın TL'ye geçişine ilişkin hedefin korunduğu bildirilen duyuruda, yenileme dahil toplam hedefin yüzde 75'e düşürüldüğü bilgisi verildi.

TL kısa vadeli mevduatta zorunlu karşılık oranı Yüzde 8'den Yüzde 12'e çıkartıldı.

Ayrıca diğer bir taraftan bireyler ve şirketlerin döviz mevduatları azalmaya devam ediyor. 17 Mayıs 2024 tarihi ile biten haftada döviz mevduatları 587 milyon dolar azaldı. Bununla beraber Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervleri de artışına devam ediyor. Rezervler 17 Mayıs 2024 haftasında bir önceki haftaya göre 4 milyar 723 milyon dolar artış göstererek 139 milyar 125 milyon dolara çıktı.

Ünlü ekonomistten son dakika dolar açıklaması geldi! Dolar almayı ve satmayı düşünenler dikkat!

Haber Global'den Samet Cambaz imzalı habere göre diğer bir taraftan Mehmet Şimşek, hafta sonu Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarını duyurdu. Bakan Mehmet Şimşek sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ""Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarının kurulmasına yönelik düzenlemeler yapıyoruz. Böylelikle kentsel dönüşümün finansmanına ve konut arzının artırılmasına katkı sağlayacağız. Böylece konut ve kira fiyat artışları düşecek, her kesim için konut erişilebilirliği kolaylaşacaktır" açıklamasını yaptı.

Bu hafta gözler doların seyri açısından ve Fed'in Haziran'daki faiz toplantısına ilişkin işaret verecek olan PCE verisinde olacak. Yurt içinde de kapasite kullanım oranları ile Türkiye'nin 2024'ün ilk 3 aylık büyüme rakamlarında olacak. 

Ekonomist Emrah Lafçı'nın değerlendirmelerine göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), resmi şekilde bir döviz kuru hedefi belirtmemiş olsa da, döviz kuru üzerinde dolaylı bir kontrol mekanizması kullanıyor. TCMB'nin rezervlerinin güçlenmesi ve yurt dışından gelen para girişinin artmasıyla birlikte dolar/TL kuru üzerinde kademeli bir yükselişin sona erdiği ve daha sabit bir kur rejimine geçildiği kaydediliyor.

Ekonomist Emrah Lafçı, dolar/TL kurunun kısa ve uzun vadeli seyrinin çeşitli faktörlere bağlı olduğunu kaydediyor. Bunlar arasında Merkez Bankası'nın ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamaları, enflasyon, cari açık ve ekonomik büyüme verileri gibi faktörler bulunuyor. Emrah Lafçı'ya göre, enflasyonun kontrol altına alınması, yurt dışı yatırımcıların enflasyon beklentilerinin dizginlenmesi, cari açığın azaltılması ve ihracatın artması gibi faktörler, dolar/TL kurunun uzun vadeli seyrini belirlemede önemli rol oynayabilir.

 

Rusların emlakta Türkiye tercihi daralıyor: Artan fiyatlar Rus vatandaşları kaçırıyor! 

İstanbul 3.8 büyüklüğünde sallandı: Büyük deprem geliyor mu? Deprem bilimci tek tek açıkladı!

Kredi çekecekler aman dikkat! 100 bin lira çekerken, 19 bin lira kaybedebilirsiniz!


Geri Dön