26 / 11 / 2024

Ünlü markalar 2021'i franchise yılı ilan etti!

Ünlü markalar 2021'i franchise yılı ilan etti!

2020'de 45 milyar dolar olan franchise sektörünün pazar büyüklüğünün 2021'de 50 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Peki ünlü markaların 2021 hedefleri neler?




2020'de 45 milyar dolar olan franchise sektörünün pazar büyüklüğünün 2021'de 50 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Sektör bu süreçte aldığı yaraları franchise şubelerine verdiği reklam, franchise giriş bedeli indirimi, royalty ücreti ve paket servisi gibi desteklerle sarıyor. 

Ekonomist Dergisi'nden Ayşegül Sakarya Pehlivan ve Burcu Tuvay'ın haberine göre; franchise sektörü büyüme hedeflerini korumak için çalışıyor. 250 binden fazla kişiye istihdam sunan franchising sektörüne 2020'de 15 binden fazla girişimci dahil oldu. Türkiye'deki zincir işletmelerin sayısı 3 bin 500'e, zincir işletmelere bağlı şubelerin sayısı ise 65 bine çıktı. 

Ünlü markalar 2021 i franchise yılı ilan etti!

Franchise için kritik 5 tavsiye:

- Marka vaatleri iyi incelenmeli,

- Tüketici beklentileri ile inşa edilmiş markalar tercih edilmeli,

- İş modelinin kolay yönetilebilir olması, tedarik gücüne ve merkezin sunduğu desteklere dikkat edilmeli,

- Yatırım geri dönüş süresi ile doğru orantılı şekilde yatırım bütçesi değerlendirilmeli,

- Teknolojik altyapı, uygulamalar, online satış yatırıma değer katan kriterlerin arasında yer alıyor. Yatırım yapmadan önce bu konular da araştırılmalı.

Ünlü markalar 2021 i franchise yılı ilan etti!

ALTIN EMLAK

DİJİTAL ALTYAPISIYLA FARK YARATIYOR

Emlak sektöründeki tamamı yerel sermayeli en güçlü franchise zinciri olan Altın Emlak, 22 şehirde 105 temsilciliği ile bu yıl 22'inci yaşını kutluyor. Türkiye genelinde faaliyette bulunan temsilcileri ile 30 Mart Salı günü bir araya gelen Altın Emlak yeni yıl hedeflerine ilişkin açıklamalar yaptı.

Altın Emlak Genel Müdür Yardımcısı Olcay Selvi, "Pandemi döneminde en hızlı büyüyen emlak zinciri olduk. Özellikle taşınmaz ticareti yönetmeliği çerçevesinde emlak sektörü kabuk değiştiriyor. Emlak işletmelerinde kullanılması gereken sözleşmelerden, arşiv kayıtlarına, danışmanların eğitimlerinden, pazarlama ve satış süreçlerinin desteklenmesine kadar yönetmeliğinin tüm yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için azami gayret gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Gayrimenkul pazarlamasına yeni bir soluk getirdiklerine, özellikle yeni yılda inovasyon, dijitalleşme ve Altın Emlak'a dönüşüm yılı olarak çalışmalarını sürdüreceklerine vurgu yapan Selvi, şöyle konuştu:

"Son dönemde temsilciliklerimize gelişmiş CRM altyapısı, proje anlaşmaları, uzaktan ve yerinde eğitimler, ofis koçluğu, performans yönetimi, portal entegrasyonları, pazarlama toplantıları, yatırımcı günleri, insan kaynakları ve birçok yeni işbirliği sunuyoruz. Doğruluk ve dürüstlük ilkeleri ile her iki tarafın yararına nitelikli çözümler üretebilen nitelikli girişimciler ile markamızı büyütüyoruz. Temsilcilerimizi bilgi ve teknoloji ile sürekli geliştiriyor, altyapımızı her geçen gün yeniliyoruz." 

Emlak işletmesi açmak isteyen girişimciler için birçok farklı alternatifler tanıyan ve fırsatlar sunan şirketin, gençler ve kadın girişimciler için pozitif ayrımcılık yaptığı belirtiliyor.

CHEF BÖREK 
100 ŞUBEYE ULAŞACAK

İki yıl gibi kısa bir sürede şube sayısını 65'e yükselten Chef Börek, 2021'de de hızla büyüyecek. Üç farklı konseptiyle sokak arasından büyük caddelere kadar farklı noktalarda kendini gösteren şirket, 2021 sonunda 35 yeni noktayla şube sayısını 100'e yükseltmeyi hedefliyor.

Franchise giriş bedeli ve royalty ücreti istemeyen marka, Ege, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde büyümeye kararlı. Chef Börek Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kaya, "Chef Börek kurulduğu günden bu güne kadar sıradışı bir börekçi oldu. Kendimizi her zaman cafe - restoran kategorisinde gördük, bu konsepti sabit tutarak daha az yatırım maliyetiyle al&götür konseptli şubelere de ağırlık vereceğiz. 50 metrekareden 200 metrekareye kadar geniş bir yelpazede Chef Börek ürünlerini tüketicilerle buluşturmayı planlıyoruz" diye konuştu.. 

Kovid-19 salgını sürecinde dijitalleşmeye yatırım yapan Chef Börek, kendi sipariş sistemini de tamamlıyor. Şubelerin ek bir komisyon bedeli vermeden ücretsiz kullanabilecekleri B2C sistemi yakın zamanda hizmete sunulacak. İlk yurt dışı şubesini geçen yıl içinde açan şirket, yurt dışında Türkiye'de olduğu gibi hız kesmeden büyüyerek, en kısa zamanda üretim tesisi açmayı hedefliyor. Chef Börek, yeni yatırımla Kafkasya ve Rusya'da da büyüyecek. Kaya, yurt dışı şubeleriyle de marka bilinirliğini uluslararası arenada artırmak istediklerine dikkat çekiyor. Yalnızca  Adana  böreğinin üç çeşidiyle yola çıkan Chef Börek; bugün börek, tatlı, kahve çeşitleri ile birlikte 50'nin üzerinde ürün üretim kapasitesine sahip. Kaya, bu lezzetleri sürekli güncelleyerek geleceğin markası olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerine vurgu yapıyor.

PASAPORT PİZZA

35 ŞUBE AÇACAK

Temelleri 1998'de atılan İzmirli Pasaport Pizza, bugün 160 şubesiyle Türkiye genelinde hizmet sunuyor. 2021'de 35 yeni franchise şube açmayı planlayan şirket, öncelikli olarak Adana, Gaziantep, Mersin, Tunceli ve Hakkari'de büyümeye karar verdi. Pasaport Pizza'da franchise giriş bedeli bölge durumuna göre bayi adayı ile görüşülerek hesaplanıyor. Royalty ücreti almayan markanın tahmini kâr marji yüzde 15 - 25 arasında değişiklik gösteriyor. Bayiler için aylık ciro hedefli satış, reklam, eğitim, hukuk gibi tüm operasyonel ve lojistik destek genel müdürlük tarafından veriliyor.

Pasaport Pizza'yı farklı kılan diğer bir husus da franchising hizmetinde kooperatif mantığı ile çalışıyor olması. Yatırımcılardan ciro payı, royalty gibi bedeller almadıklarını belirten Pasaport Pizza Genel Müdürü Mükremin Özdemir, "Bu durumda yatırımcımızın diğer markalar karşısında kâr marji ve rekabet gücü daha fazla oluyor. Bugün rekabet ortamında merkez olarak franchise bayi ilişkilerimizin bir iş ortaklığı olduğunu, çok kuvvetli bir bağı olması gerektiğini ve karşılıklı güvene dayanması gerektiğini çok iyi biliyoruz" diye konuştu.

Şirket, koronavirüs salgını sürecinde artan online yemek siparişlerinde öne çıkmak için sosyal medya ve açık hava reklamlarını hızlandırdı ve bu doğrultuda kampanyalar gerçekleştirdi. Pasaport Pizza, yaklaşık üç yıl önce dijital dönüşüm hareketine start verdi. Şirket lojistikten ürün teslimine, müşteri memnuniyetinden pazarlamaya kadar bütün evrelerde dijital mecraları kullanıyor. 2020'de yakalanan büyüme ivmesini 2021 yılında da devam ettireceklerine dikkat çeken Özdemir, "Anadolu'da yakaladığımız üstün başarıyı İstanbul'da ve Ankara'da bayi sayımızı artırarak sürdürmeyi ve olmadığımız illere yeni bayiler açmayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Ünlü markalar 2021 i franchise yılı ilan etti!

O SES

250 ŞUBE AÇACAK

Çiğ köfte denilince akla gelen ilk markalardan biri olan Oses'in temelleri 1993'te atıldı. Türkiye'de ilk çiğ köfte makinesini üreten, sonrasında ilk çiğ köfte fabrikasını açarak el değmeden hijyenik koşullarda üretilen çiğ köfteyi tüm Türkiye'ye sunan Oses'in bugün bin 158 noktası bulunuyuor. Bunlardan 56 tanesi şube, bin 102 tanesi ise franchise şube olarak hizmet sunuyor. Marka, 2021'de 250 yeni franchise şubeyi Oses ailesine dahil etmeyi planlıyor.

Oses, girişimcilerden herhangi bir franchise giriş bedeli almıyor. Sadece dükkan dekorasyonuyla alakalı ortalama 20 bin TL civarında bir dekorasyon maliyeti bulunuyor. Bu tutar yatırımcı tarafından dekorasyon şirketine ödeniyor. Yatırımcılarından herhangi bir royalty ücreti istemeyen şirkette şubelerin kâr marji yüzde 170'i buluyor. Marka, Izmir, Edirne, Manisa, Antalya ve Ankara'da büyümeyi hedefliyor. Kovid-19 salgını döneminde dijitalleşme yatırımlarına da ağırlık veren şirket, Oses aplikasyonunu hayata geçirdi. Mevcut olan çağrı merkezine ek olarak, sadece sipariş alımı için bir çağrı merkezi kuruldu ve alınan tüm siparişler en yakın şubeye aktarıldı. 2021'de de online satış kanallarına yönelik yatırımlar sürecek.

Oses Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yaşar, "Aynı zamanda şubelerimizin satış oranlarını arttırmak projelerimiz arasında olup, şubelerde yapılan iyileştirmelerle mevcut tonajı arttırmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda çalışmalara da başladık ve olumlu sonuçları şimdiden görüyoruz" dedi. Oses, 2011'de Almanya'da açılan fabrikayla yurt dışına açılışını başlattı. Yaşar, Avrupa ülkeleriyle sınırlı kalmayıp, her kitaya Oses lezzetini ulaştırmayı hedeflediklerini, bu konuda çalışmaların sürdüğünğ vurguluyor. 

Franchise'de yeni dönem başlıyor! 


Geri Dön