Ekonomi

Ekonomi Eski Bakanı Kemal Derviş yaşamını yitirdi! Kemal Derviş kimdir? Kemal Derviş neden öldü?

2001 krizi sonrası Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı görevini üstlenen Kemal Derviş, 74 yaşında yaşamını yitirdi. Derviş’in bir süredir ABD’de Parkinson rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü belirtildi.Kemal Derviş bir süredir yurt dışında Parkinson hastalığı nedeniyle tedavi görüyordu

2001 krizi sonrası Türkiye ekonomisine damgasını vuran ve dönemin koalisyon hükümeti tarafından ekonominin başına getirilen Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Kemal Derviş hayatını kaybetti. Kemal Derviş bir süredir yurt dışında Parkinson hastalığı nedeniyle tedavi görüyordu. Derviş 74 yaşındaydı.

NTV'nin haberine göre, eski bakanlardan Kemal Derviş’in bir süredir ABD Washington'da tedavi görüyordu. Haberde Kemal Derviş'in Parkinson hastalığıyla mücadele ettiğine ilişkin iddialara yer verilirken, aynı zamanda son 3 aydır yoğunlaşmış bir hastalık ve tedavi sürecinin bulunduğu belirtildi. Bir dönem Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlık görevinde de bulunan Kemal Derviş 74 yaşında hayata veda etti.

KEMAL DERVİŞ KİMDİR?

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevinde bulunan Kemal Derviş, 2001 krizinin ardından Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak göreve getirilmişti.

Dünya Bankası Birinci Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Derviş’in bu görevleri üstlenen bugüne kadar tek Türk olduğu belirtiliyor.

Babası Türk, annesi Alman vatandaşı olan Kemal Derviş, İngiltere'de Londra Ekonomi Okulu’ndan mezun. Bu okulda ekonomi alanında lisans ve lisansüstü eğitimini aldıktan sonra ABD’de Princeton Üniversitesinde doktorasını yapan Kemal Derviş, 1973-77 yılları arasında ODTÜ ve Princeton Üniversitesinde ekonomi alanında ders verdi. Daha sonra 1977 yılında Dünya Bankası’na giren Derviş, bu kurumda 1996 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığına terfi etti.

Derviş daha sonra Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan peş peşe ekonomik krizlerin ardından Türkiye'ye davet edildi. Davet üzerine 22 yıldır üstlendiği Dünya Bankası’ndaki görevinden istifa eden Derviş, 13 Mart 2001 tarihinde Bülent Ecevit’in Başbakan olduğu hükümet döneminde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi.

Derviş’in 2002 yılı Ağustos ayında ise o zamanın Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düşmesi nedeniyle görevinden istifa ettiği belirtildi. Bakanlıktan ayrıldıktan sonra İsmail Cem, Zeki Eker ve Hüsamettin Özkan ile beraber Yeni Türkiye Partisi'nin kuruluş çalışmalarına başladı. Ancak daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) milletvekili adayı olan Kemal Derviş, 3 Kasım 2002 seçimlerinde ise CHP'den İstanbul milletvekili seçilmeyi başardı.

9 Mayıs 2005 tarihinde ise milletvekilliğinden istifa ederek siyaset hayatını noktalayan Derviş, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığı görevine atanırken, 2009 yılında ise bu görevinden ayrılarak yerini Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Helen Clark'a bıraktı.