Ünlüler İzmir Dikili'de gayrimenkul yatırımı yapıyor!
Eski bir Rum köyü olan Dikili Bademli'ye iş adamı, politikacı ve sanatçılar rağbet etmeye başladı. İstanbul ve Ankara'dan gelip arazi ve taş ev alanların sayısı her geçen gün artıyor.
İZMİR'İN Dikili ilçesinin güneybatısında deniz kenarında bulunan Bademli, son yıllarda yatırımcıların gözdesi oldu. Denize uzanan zeytin ağaçlarıyla kaplı sahilleri, yeşil ile mavinin buluştuğu doğal bir liman konumuyla dikkat çeken köy, tatil için bölgeye gelenlerle dolup taşıyor. Hemen yanı başındaki Yahşibey Köyü ile arasındaki mesafe bir kilometreden az. Biraz ilerisindeki Deniz Köy ile arasındaki mesafe ise 6-7 kilometre civarında. Kara içine doğru uzunca ve geniş bir kanal gibi uzanan Bademli Köyü, bu özelliğinden dolayı Dalyan olarak da adlandırılıyor. Bademli sahillerine oldukça yakın konumdaki Kalem Adası ve Garip Ada da bölgeye gelenlerin uğrak yerlerinden.
PANSİYONCULUK YAYGIN
Dar sokakları ve taş evleri ile eski bir Rum köyü olan Bademli, Pizza Koyu, Killik Koyu. Ilıca Koyu ve Kalem Adası'ndaki Akvaryum Koyu ile adını duyurmuş. Bademli Köyü'nün içinden geçip koylara ulaşmak içinse zeytinliklerin arasından geçmek zorundasınız, içinde 7-8 ev bulunan Zindancık ise halka kapalı bir koy. Bungalov ve kamping tarzı birkaç otel işletmesi bulunan köye, tatil için gelenler ağırlıklı olarak pansiyonlarda kalıyor. Köyde ve koyların bazılarında bulunan restoranlar ise ağırlıklı olarak et ve balık mönüsü sunuyorlar. Geçim kaynağı turizm, tarım ve zeytincilik olan Bademlinin özel içeceği ise koruk şerbeti.
Ünlü levantenlerin köyü
Zeytinliklerle çevrili olan ve içindeki taş binaları ile hala o eski Rum Köyü'nün izlerini taşıyan Bademli'yi, vaktiyle mekan tutan levantenler de var. Bunlardan biri de ünlü Balladur Ailesi. Köyün yaşlılarının bilip tanıdığı Lily Balladur'un geçmişten bugüne hala anlatılan bir öyküsü var. Lily Balladur'un yeri, hala Madam'ın Çitliği olarak anılıyor. Madam Lily Balladur, zamanında maliye, ekonomi ve özelleştirmeler bakanlığı yapan ve 1993-1995 yılları arasında Fransa'da Başbakanlık görevinde de bulunan Edouard Balladur'un babaannesi. Köyün içinde 300 yıllık geçmişe sahip bir de fabrika var. Kurtuluş Savaşı öncesi Yannis isimli bir Rum vatandaşa ait olan ve kalın duvarları ile dikkati çeken bu yağ fabrikasının içinde hala büyük yağ küpleri ve tek tük makine kalıntıları bulunuyor.
ÜNLÜLER VE İŞADAMLARI VAR
Bademli'de arazi alanlar arasında iş adamları, siyasetçiler ve ünlü sanatçılar da var. Bunlardan biri de Kıvanç Tatlıtuğ. Bademli'deki Kalem Adası'na komşu 7 dönümlük bir araziyi 800 bin TL ödeyerek satın alan Tatlıtuğ'un buraya otel yapacağı söyleniyor. Bademli'deki Garip Ada'yı da birkaç yıl önce Fi Yapı'nın sahibi Fikret inan 35 milyon dolara satın aldığını açıklamıştı. Bademli'de yeri olan bir başka ünlü işadamı ise Cem Boyncr. Etrafı duvarlarla çevrili geniş bir arazide yer alan ve kıyısında bir de yat iskelesi bulunan yerin Boyner'in dostlarını misafir ettiği bir dinlenme tesisi olduğunu söyleyen emlakçılar, tesisin içinde tenis kortları gibi spor alanlarının da bulunduğunu belirtiyor. Köyde eski milletvekillerinden Onur Kumbaracıbaşı'nın da yeri olduğu söyleniyor.
BADEMLİ DENİZ ILICASI
Sahilde küçük bir ada üzerinde bulunan Aya Nikola Kilisesi'nden kalan kalıntılar. bölgeye tatil için gelenleri görsel olarak selamlıyor. Aynı zamanda termal kaplıca bölgelerinden birisi olan Bademli'nin kaplıca ve ılıcaları da hemen deniz kıyısında. Denizköy istikametine yaklaşık 3 kilometre yol aldıktan sonra sağa dönerek deniz istikametine doğru indiğinizde Bademli Deniz Ilıcası'na ulaşıyorsunuz. Kaplıcaların sıcak suları denize karıştığından yaz-kış burada denize ve ılıcaya girmek mümkün. Bademli Ilıcası'nın kaynak sıcaklığı 65 derece, denize dökülen açık kaynağın sıcaklığı ise yaklaşık 42 dereceyi buluyor. Hidıoasenat ve arsenik bulunan suyun ağrı. sızı, romatizma, böbrek taşı ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.
DİKİLİ'NİN EN PAHALI BÖLGESİ
Bademli, Dikili'nin en pahalı bölgesi. Denize yakın imarlı ve imarsız arazilerin dönümünün 100 bin TL civarında olduğunu söyleyen Turhan Emlak'tan Vahiyettin Turhan, "Ancak bölgede SÎT alanı da çok. İmarlı yerler var ama imarsız yerler de çok" diyor. Denizden biraz uzak yerlerde imarlı yerlerin dönümü 30-40 bin TL'ye kadar düşüyor. Emlakçılar, köyde fiyatların bu kadar yükselmesinin nedeni olarak da daha önceden İstanbul ve Ankara'dan gelip arsa ve arazi alanların çok sayıda taş ev yaptırmasından kaynaklandığını söylüyor. En pahalı arsa ve arazilerin ise daha çok koylarda ve adaları gören bölgelerde olduğunu
YATIRIM YAPMAK İSTEYENLERE
Bademli'de müstakil eski köy evlerinin fiyatı arsaların ve evlerin büyüklüğüne göre değişiyor. Arsası 120 ile 5 bin 800 metrekare arasında değişen 2+1 müstakil bir köy evini 100 bin TL ile 2 milyon 500 bin TL'ye almak mümkün. Fiyatı 2 milyon 500 bin TL olan evin arazisi içinde yüzlerce zeytin ağacı, bekçi evi ve müştemilat gibi başka yapılar da var. 175 ile 762 metrekare arasında arazi içinde inşa edilmiş 3+1 ve 4+1 evlerin fiyatları ise 75 bin TL'den başlayıp 380 bin TL'ye kadar çıkıyor.
KÖYDEKİ İMARLI ARAZİLER
Bademli'de turizm, villa ve konut imarlı araziler de var. Denize uzak yerde imarlı bir arazinin metrekare fiyatı 63 TL'den başlarken, denize 150 metre mesafedeki arazinin fiyatı 110 TL'ye çıkıyor. İmarlı arazi köyün içinde ise metrekaresi 231 TL'ye, ada manzaralı ise metrekaresi 238 ile 333 TL'ye kadar çıkıyor. Bölgede turizm imarlı arazilerin imar oranı yüzde 5. Turizm imarlı arazilerin metrekare fiyatları ise 53 TL ile 194 TL arasında. Deniz manzaralı olan turizm imarlı arazilerin metrekaresi 113 TL'den başlarken, denize cephesi ve içinde termal suyu bulunan arazilerin metrekare fiyatı 73 TL'ye çıkıyor. Kalem Adası'nın karşısında koy içinde turizm imarlı bir arazi ise metrekaresi 194 TL'den satışa çıkarılmış. Muhtelif imarlı arazilerin metrekare fiyatları ise 34 dolardan başlıyor.
TARLA VE ZEYTİNLİKLER
Bademli ve çevresinde tarla, bağ-bahçe ve zeytinlik vasfında birçok arazi var. Tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi ortalama 11-33 TL'den satılıyor. Denize 100 metre mesafede olan tarlaların metrekaresi 55 TL'ye, denize sıfır tarlaların metrekaresi ise 103 TL'ye kadar çıkıyor. İçinde çok sayıda zeytin ağacı olan ve tarla olarak da kullanılan büyük arazilerin dönümü ise 244 bin TL'ye kadar çıkıyor. Sadece zeytinlik olarak kullanılan arazilerin büyüklüğü ve içindeki zeytin ağacı sayısına göre dönümü 44 bin TL ile 198 bin TL'den satılıyor. Bağ ve bahçelerin metrekare fiyatları ise 76 TL'den başlıyor.
Para