Ekonomi

Ünü ekonomist açıkladı: Borsanın tarihinde böyle yıl iki kez yaşandı!

Deneyimli ekonomist Işık Ökte, 2022 yılında finans piyasalarında yaşanan gelişmeleri ve 2023 senesine ait öngörülerini paylaşırken, borsa tarihinde buna benzer iki tane yıl yaşandığını söyledi. 2022 senesinin unutulmayacak bir yıl olduğunun altını çizen Ökte, TCMB tarafından 3 ana varlık grubu olarak açıklanan TL mevduat, döviz mevduat ve altında enflasyona karşı önemli kayıplar yaşandığını savundu

Deneyimli ekonomist Işık Ökte, 2022 yılında finans piyasalarında yaşanan gelişmeleri ve 2023 senesine ait öngörülerini Integral Forextv’de paylaştı ve Artunç Kocabalkan’ın sorularını yanıtladı.

2022 senesinin unutulmayacak bir yıl olduğunun altını çizen Ökte, TCMB tarafından 3 ana varlık grubu olarak açıklanan TL mevduat, döviz mevduat ve altında enflasyona karşı önemli kayıplar yaşandığını savundu. Ökte, “Bu sene sermaye piyasaları açısından herhalde bizim yaşamımızda görmediğimiz bir şey gerçekleşti. Türk insanının, 3 ana varlık grubunda enflasyona yenildiği bir yıl oldu” diye konuştu.

Doların 2021 sonunda 13,21 TL seviyelerinde olduğunu hatırlatan Ökte, şunları kaydetti:

“Şu an 18,71 seviyesinde. Yani dolar/TL yüzde 42 yükselmiş, TL ise dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetmiş . Gram altına bakarsak, bu sene TL bazında yüzde 40 değer kazanmış. TL mevduat ise en iyi yüzde 29’larda. TÜİK rakamlarına göre, bu Türk insanının bu sene enflasyona major şekilde yenildiğinin kanıtı.”

“2022’BORSA YA DA GAYRİMENKULE YATIRIM YAPMAYAN ENFLASYONA YENİLMİŞ DEMEKTİR!”

“Benim görüşüme göre, birey eğer 2022 senesinde yatırımını borsada değerlendirmediyse, gayrimenkul ya da arsa sahibi değilse, enflasyona yenilmiş demektir” diyen Ökte, bu grubun dışında kalan tüm yatırımcıların enflasyon karşısında yenilgiye uğradığını savundu.

“YENİ BORSA YATIRIMCILARININ BEKLENTİLERİ TÖRPÜLENMELİ!”

Borsaya son bir yıl içinde 1.4 milyon yeni yatırımcının geldiğini ve bunların çoğunun da gençlerden oluştuğunu hatırlatan Ökte, bu kişilerin öncelikle psikolojik olarak beklentilerin 2022 gibi olmaması ve törpülenmesi gerektiğini savunarak, “14 temmuzdan beri dolar bazında yüzde 115 yükselen bir borsaya geliyorsanız, elinizi attığınız her şeyde para kazandınız demektir. İşte bu çok yanlış ve zararlı bir psikoloji” ifadelerini kullandı.

“BORSANIN TARİHİNDE İKİ TANE BÖYLE SENE YAŞANDI”

Borsa İstanbul’da kurulduğu 1980’li yıllardan beri iki tane böyle sene yaşandığını iddia eden Ökte, “Bir tanesi 1989 ve 1999. Yani biz borsa tarihine geçecek senelerden birini yaşadık. Aynı şekilde gayrimenkul piyasasında da tarihi bir yıl yaşadık. Kiraların, İstanbul’un ortalama bir ilçesinde bir yıl içinde yüzde 186 yükseldiği bir sene bu sektörün tarihinde olacak mı bilmem. Eğer tarihimizde bir daha böyle bir artış olacaksa, demek ki, tarihi bir barınma kriziyle karşı karşıyayız ve durum çok daha kötüleşecek demektir. Ne yazık ki bunu söylememiz lazım” diye konuştu.

2023’te borsada hangi sektörlerin yıldızı parlayacak, yatırımcı için riskli ve karlı sektörler hangileri olacak?