Genel

Ürdün Prensi, sadrazam varisi Zeyd, İstanbul'un 4 ilçesine ortak çıktı!

Mustafa Reşit Paşa’nın Sarıyer, Beykoz, Avcılar ve Üsküdar‘da 94 bin dönüm arazisi var

Osmanlı Sadrazamı Mustafa Reşit Paşa’nın varisi Ürdün Prensi Zeyd Bin Raad, mahkemeden talep ettiği “mirasçılık belgesini ”, 17 yıllık bir hukuk mücadelesinin ardından kazandı. Mustafa Reşit Paşa’nın Sarıyer, Beykoz, Avcılar ve Üsküdar‘da 94 bin dönüm arazisi var.


Ürdün Krallığı’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi ve eski Başkan Kofi Annan’ın özel danışmanı Prens Zeyd Bin Raad’ın, Türkiye ’deki taşınmazları için başlattığı hukuk mücadelesi yaklaşık 17 yıl önce başladı. Sarıyer İstinye’de bulunan 20 bin metrekarelik bostanın hissedarlarından Malatyalı işadamı Ali Nihat Bozatlı, diğer hissedarlar Haydar Rıfat ile Irak uyruklu Prenses Fatma Şerife ve Prenses Şerife Sahra’ya, 1995 yılında Sarıyer Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Bozatlı, bostanın satılmasını ve davalılarla arasındaki ortaklığın bitirilmesini talep etti. Ancak dava süresince iki prenses ve Rıfat, tebligatları yanıtsız bıraktı. 


Fabrikayı Erdoğan açtı


Bu arada yasal işlemler devam etti ve bostan, 1995 yılında mahkeme kararıyla satıldı. Prenses Şerife ile Prenses Sahra’nın, 10/720 oranındaki hisselerine düşen 850 milyon lira iki ayrı hesap halinde bankaya yatırıldı. 10 yıllık zamanaşımı süresinin dolmasının ardından da prensesler, yasal olarak”gaip” (kayıp) ilan edildi. Ancak 11 yıl sahipsiz kalan “pay”a, 2006 yılının Nisan ayında “sürpriz” talipler çıktı. Prens Zeyd, Sarıyer 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açtığı davada, kayıp ilan edilen bekar ve çocuksuz olarak ölen Prenses Fatma Şerife’nin öz halası olduğunu savundu. İki kuzenini de varisler arasında sayan Prens, dilekçesinde, paranın yasal faiziyle kendilerine ödenmesini talep etti. (Prens Zeyd’in davasına konu olan arsa üzerinde şu anda ünlü ilaç devi Merck Sharp’ın hizmet binaları bulunuyor. Kompleksin açılışı Haziran 2005’te Başbakan Erdoğan tarafından yapılmıştı.)


Prens, sadrazamın varisi çıktı!


2006 ’da açtığı davayla yetinmeyen Prens Zeyd, 30 Nisan 2008 ’de, Hazine aleyhine yeni bir dava açarak, mahkemeden kendisi ile birlikte akrabaları Silvia Licila Mohammed Necat, İbdihac Ata Emin ve Veronika Mohammed Necat ’a “mirasçılık belgesi ” verilmesi talebinde bulundu. Muris (miras bırakan) Prenses Şerife Fatma hakkında verilen “gaiplik ve kayyum atanması ” karanının hiçbir dayanağı olmadığını ileri süren avukat Ertuğ, bekar ve çocuksuz olarak ölen Şerife Fatma’nın tüm miras haklarının öz kardeşleri Prens Zeyd ile Şerife Sahra’ya intikal ettiğini belirtti. Avukat Ertuğ, Şerife Sara’nın ölümünden sonra İbdihac Ata Emin’in, Prens Zeyd’in 1970 yılında ölümü üzerine de Prens Zeyd Bin Raad’ın, Silviya Licila Mohammed Necat ve Veronika Mohammed Necat ile birlikte “varis” konumuna geldiklerini iddia etti. Avukat Ertuğ, mahkemeden, 4 davacıya “mirasçılık belgesi ” verilmesi talebinde bulundu.


İstediklerini aldılar!


İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi, Türk ve Ürdün adli makamları arasında onlarca yazışma yapılmasına neden olan davayla ilgili kararını geçtiğimiz günlerde verdi. Mahkeme, yaklaşık 4 yıllık bir yargılamanın ardından, davacı Prens ile diğer 3 yakının taleplerini yerinde buldu. Böylece Ürdün Prensi Zeyd, geçmişi 17 yıl önceye dayanan hukuk mücadelesini kazanmış oldu. Aldığı mirasçılık belgesi ile “elini” güçlendiren Prens Zeyd’in, önümüzdeki günlerde İstanbul ’daki taşınmazlarının iadesi yönünde başka davalar açması bekleniyor.


Cahit Yüce / VATAN