Üretici fiyat endeksi oranları Haziran 2016!
Borçlar Kanunu gereğince gayrimenkul kiralamalarında kiracıya yapılacak yıllık zam hesaplamalarında ÜFE oranları kullanılıyor. ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.
Borçlar Kanunu gereğince gayrimenkul kiralamalarında kiracıya yapılacak yıllık zam hesaplamalarında ÜFE oranları kullanılıyor. ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mayıs 2016
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,48 arttı
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,48 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,77 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,19 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,43 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,87 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,25 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,49 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde 14,58), ham petrol ve doğal gaz (yüzde 10,00), ana metaller (yüzde 5,93) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme (yüzde -3,25), giyim eşyası (yüzde -0,78), kağıt ve kağıt ürünleri (yüzde -0,69) bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış ara mallarında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Mayıs ayında en yüksek aylık artış ara mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.
2016 Haziran ayında kiralar ne kadar artacak?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com