Ekonomi

Üretici isyan etti! Tarlada farklı markette farklı

Yükselen maliyetler üreticiyi hala mağdur konumda tutarken, tarlada anca soğanın kilogram fiyatı 6-7 TL'lere kadar gerileyebiliyor. Yeni ürün toplama dönemine rağmen soğan rafta 15 TL'den satılırken, hâlâ 30 TL'den satan marketler var.Verilere göre son 1 senelik dönemde gıda enflasyonu yüzde 80 oranında seyrederken, yaz mevsimlerinin gelmesi bile tahmin edilen tesiri tam oluşturmadı

Türkiye’de yükselen gıda enflasyonu akabinde mutfaktaki kriz devam ediyor. Verilere göre son 1 senelik dönemde gıda enflasyonu yüzde 80 oranında seyrederken, yaz mevsimlerinin gelmesi bile tahmin edilen tesiri tam oluşturmadı. Daha bir ay evveline kadar 1 tane soğan 7 TL'den satılırken, şimdi ise ücretlerin gerilemesi bekleniyor. Nisan ayında halde 18 TL  olan soğan pazarda ve market raflarında 30 TL'den satışa sunuluyor.

Hasat zamanının başlamasıyla beraber ücretler geriledi ama yine de istenen tesiri oluşturmadı. Tarlada soğanın ücreti 6-7 TL  oranlarına kadar düşerken, rafta 15 TL'den satışa çıktı. Uzmanlar yükselen maliyetler karşısında soğan ücretlerinin geleceği perakende satışın ancak bu seviyede olacağını söylerken, üretici de maliyetlerden dert yanıyor.

Adana’da bu sene 23 bin dönüm sahada ekilen soğanda 31 Mart’tan bu zamana hasat sürüyor. İlk ürün toplamada tarlada kg ücreti 17-18 TL olan soğan, şu anda 6-7 TL'ye, 2’nci kalite soğan ise 3-4 TL'ye kadar düştü. Fakat bölge genelinde soğana talep olmaması sebebiyle ürünler tarlada kaldı. Fakat üreticiler ve tüccarlar, Mayıs ayı bitimine soğanı yurt dışına ihraç etmek istiyor. Bu sene 23 bin ton ekilen soğandan ortalama 105 bin ton rekolte tahmin edilirken verim bereketi de meydana geldi.

Öte yandan Adana’da hal ücretlerine bakıldığında beyaz soğanın ortalama ücretinin 10 TL oranlarında olduğu görülüyor. Bunun özellikle metropol kentlere olan yolculuğu düşünüldüğünde bu ücret etiketinin 15 TL'lere erişmesi muhtemel. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ücretlerin ileriki günlerde daha da ineceğini belirtti. Doğan, “Yaklaşık 1 ay süresince soğan ücretleri hiç düşmedi. Kilogramı 17-18 TL'den soğanlar piyasaya girdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden işçi gelmediği için de soğanlar toplanamadı ve ücretler yüksek seyretti. 3-4 gündür soğan ücretleri tam dip yaptı. Şu anda soğanın tarlada toptan kg ücreti 7-8 TL arasında. Hatay soğanı da Adana soğanından 1-2 TL daha fazla” diye konuştu.

‘YÜZDE 30 FİRE VAR’

Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin Başkanı  olan Hasan Kılınç ise, “Soğanla alakalı bu seneki risk; soğan biraz erken ekince verim çok olur diye genelde yetiştirici, biraz daha erkene alır, erken ekmeye uğraşır. Bu defa de iklim değişikliği en önemli faktör. İklim değişikliğinden ötürü geç donlar geldi. Soğanda yüzde 30 fire var. Kesinlikle dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de tarım desteklenmek mecburiyetinde” dedi.