Ekonomi

Üretici 'zarar ediyorum' diyordu! Ulusal Süt Konseyi belgeyi yayınladı

Günlerdir süt üreticisinin zarar ettiği yönündeki haberlere binaen, Ulusal Süt Konseyi (USK)'dan Aralık ayına ait 1 litre çiğ süt maliyet tablosu yayınlandı.Çiğ süt üretimi, hayvanların doğal yöntemlerle yetiştirilmesi ve sütlerinin doğal yöntemlerle toplanmasından oluşur

Çiğ süt, hayvanlar tarafından üretilen, işlenmemiş ve pasteurizasyon (ısıl işlem) geçirilmemiş süttür. Çiğ süt üretimi, hayvanların doğal yöntemlerle yetiştirilmesi ve sütlerinin doğal yöntemlerle toplanmasından oluşur. Bu süreç, hayvanların beslenmesine, barınak koşullarına ve sağlık durumlarına göre değişebilir. Çiğ süt üretimi, birçok ülkede kontrol edilen bir işlemdir ve üreticiler, çiğ sütü piyasaya sunmak için belli standartları ve talimatları izlemek zorundadırlar. Bugüne kadar çiğ süt üretim maliyetlerini nizamlı yayınlamayarak süt üreticisinin zararını gizleyen USK, 2022 Aralık ayı ile ilişkili imal maliyetlerini ise daha ay bitmeden yayınladı. Yayınlanan Aralık ayı çiğ süt üretim maliyetinde ise süt üreticisinin aleyhine üretim yaptığı USK tarafından resmen ilk kez belgelenmiş oldu.

BUGÜNE DEĞİN SÜT İMAL EDENLERİN ZARARINA ÜRETİMİNİ GİZLEYEN USK'DAN ŞAŞIRTAN HAMLE!

Tarımdanhaber.com sitesinde yer alan habere göre, Süt üreticisinin zararına üretim yaptığı dönemlerde çiğ süt gider tablosunu kasten zamanında yayınlamayarak süt üreticisinin zararına üretimini gizleyen USK’nın, 
Aralık ayına ait üretim maliyet listesi zamanı gelmeden yayınlaması, süt üreticisinin lehine gibi görünse de gerçekte konsey toplantısının biran önce yapılması için Tarım Bakanlığına karşı bir hamle olarak değerlendiriliyor. Burada da amacın süt fiyatlarının güncellenmesinden ziyade çiğ süt referans ücretinde ‘her şey dahil’ çağa geçilmesinin hedeflendiği ifade ediliyor.

SANAYİCİ ÇİĞ SÜTTE HERŞEY DAHİL ZAMANLARA GEÇMEK İSTİYOR

Süt sanayisinin, çiğ süt referans ücretinin masraflar dışında belirlenmesinden aşırı derecede rahatsız olduğu iafe edilirken, fiyatların güncellenmesi mazeretiyle toplanacak  konsey toplantısında bu konunun oldu bittiye getirilerek yeniden eski sisteme dönülmesinin amaçlandığı vurgulanıyor.

SÜT ÜRETİCİSİ ÜRETTİĞİ HER 1 LİTRE SÜTTE 24 KURUŞ ZARAR EDİYOR

Ulusal Süt Konseyi, Aralık ayına ilişkin bölgeler baz alınarak 1 litre çiğ süt maliyet tablosunu Aralık ayı bitmeden yayınlarken, süt üreticisinin de kar etmeden hata zararına üretim yaptığı da resmen belgelenmiş oldu.  Aralık ayında çiğ süt üretim maliyeti, 15 Ekim’den itibaren uygulanan 8.5 lira referans fiyatın bile üstüne çıkarak 8.74 lira oldu. Yani süt üreticisi prim desteği olmadan ürettiği her 1 kg sütte bırakın kar elde etmeyi 24 kuruş zarar ediyor.

Devler arasında rekabet kızışacak! İhracat şampiyonu Chery artık Türkiye'de! 

Kamu bankaları çalışanlarına müjde! Maaşlarına ne kadar zam yapıldı?

Marka tescil kurumu 2023'e hazır! Patent ücretleri belli oldu