24 / 12 / 2024

Urfa Germüş Kilisesi ve çevresine imar izni verildi!

Urfa Germüş Kilisesi ve çevresine imar izni verildi!

Urfa Haliliye'ye bağlı Germüş Köyü'ndeki Ermeni Kilisesi ve evlerine restorasyon yapılması beklenirken imar izni verildi. Germüş Kilisesi çevresi 2011 yılında kentsel arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmişti.



Urfa Urfa Haliliye'ye bağlı Germüş Köyü'nde bulunan Ermeni Kilisesi ve evlerine restorasyon yapılması beklenirken imar izni verildi. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sunduğu teklif ve Bakanlar Kurulu'nun kararı ile Germüş Köyü'ndeki Germüş Kilisesi çevresi 2011 yılında "turizm gelişim merkezi" ve Urfa Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğü tarafından kentsel arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmişti. Bu kapsamda restorasyon yapılması beklenirken, alan için imar izni çıktı. Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Yatırımları Ermeni Mezarları ve yerleşim yerlerine 1.6 emsal imar izni verdi. Yasal prosedüre göre, "turizm gelişim merkezi' olarak ilan edilmesiyle, alan içerisinde yer alan kamuya ait taşınmaz malların turizm amaçlı kullanımı ile ilgili her türlü yetki. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve işletmeler Genel Müdürlüğü'ne geçmiş ve yerel idare devreden çıkarılmıştı. 


Germüş Kilisesi yanıdaki tarihi evlerden bazıjarı da Suriyeli mültecilere kiraya verildi. Yol TV kamerası ve BirGün gazetesi ekibini gören köylü çoçukları otlattıkları hayvanları tarihi Germüş Kilisesi'nden uzaklaştırdılar. Köydeki kaynaklar Turizm Müdürlüğü'nden gelen yetkililer herhangi bir gazeteci gördüklerinde köylülere 'kiliseyi boşaltın' uyarısı yapıldığını belirtiyor. 


Germüş Kilisesi'nin röleve, restitösyon, restorasyon projesi II özel idaresince hazırlanıyor. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan onay almasına rağmen yeterli kaynak temin edilemediği gerekçesiyle uygulamaya geçilemediği iddia ediliyor. Kilise, Kültür Bakanlığı ve yerel kurumların tanıtım broşürlerinde de yer alıyor. Köyün 250 metre ilerisinde yer alan caminin restorasyonu 1 yılda yapılmışken, kilisenin restorasyonu yıllardır yapılmadı. 


Germüş'ün manastırları 1915 öncesi Urfa yöresinin en büyük köyü olan Germüş'te Surp Asdvadzadzin Kilisesi'nin yanı sıra 100'den fazla öğrencisi olan bir de okul yer alıyordu. Köyün etrafında, hac yeri olan eski manastır kalıntıları da yer alıyor. Urfa'yla ilgili tarihsel kaynaklarda, köyün 800 haneli olduğu, kilisenin 1881'de Hagop Ardvisyan tarafından restore edildiği, köy çevresinde yer alan eski manastırların adlarının, Surp Hovhannes, Surp Tadeos, Surp Hagop ve Surp Minas olduğu, Germüş Kilesesinin dışında köyde iki kilisenin daha bulunduğu bilgisi yer alıyor. 


Birgün


Geri Dön