Ürgüp'ün Ayvalı köyünde 5 bin yıllık mağara, 5 yıldızlı otel gibi!
Ürgüp'e 12 kilometre mesafedeki Ayvalı köyünde, tarih öncesinin mağaralarının yeni halini görünce şaşırmamak elde değil. Beş bin yıl öncesinin konutları bu mağaralar, artık turizmin hizmetinde
İlkel toplumların evleri olan mağaralar, şimdi lüks otel. İçinde jakuziden saunaya, dev plazma televizyondan renkli LED ışıklandırmalara kadar her türlü konforun bulunduğu mağaralar, ne yontma ne de cilalı taş devrinin ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Yeni nesil mağaralar, modern taş devrinin tüm imkânlarını zorlayarak, asırlar arasında 'zıt bir sentez' oluşturuyor.
Ürgüp, doğal güzellikleriyle yılda 3 milyona yakın yabancı turistin gözdesi olmaya devam ediyor. Avanos'u, Uçhisar'ı, Göreme'siyle, içinde bir kültürü barındırıyor. Son zamanlarda ise dizi filmleriyle gündemde. İşte o mekânlardan, Mahsun Kırmızıgül'ün 'Hayat Devam Ediyor' dizisine ev sahipliği yapan eski adı Sinasos olan Mustafapaşa kasabasında farklı bir turizm geleneği sizleri ağırlıyor.
Mardin'in ve Ürgüp'ün taş evleri ve konaklarının yanı sıra burada da mağara otelciliği hızla ilerliyor. Ürgüp'e 12 kilometre mesafedeki Ayvalı köyünde, tarih öncesinden kalan mağaraların yeni halini görünce şaşırmamak elde değil. Binlerce yıllar önce kullanılan manastırlar dahi otele dönüştürülmüş. Dışarıdan bakıldığında birbiriyle iç içe mağara düzenini gördüğünüz bu 5 bin yıllık yerleşim yerinde, otel odalarının içine girdiğinizde sizi ilkel ile modernliğin birlikteliği karşılıyor.
Gamirasu otelin 30 odasının tamamı mağara. Otelin bir bölümü, binyıl öncesine kadar Hıristiyan rahipler tarafından kullanılmış. Şimdi de manastırın mutfağı otelin mutfağına dönüşmüş. Yemek yedikleri yer restoran olmuş. Rahiplerin inziva çekildikleri hücreler ise modern konforun tüm imkânlarına sahip otel odalarına dönüştürülmüş.
Mağara odalar yazları serin, kışları sıcak. "Tüf" adı verilen volkanik kayalar, sıcaklığı yıl boyunca 17 ile 20 derece arasında tutan doğal bir yalıtıma sahip. Otelin müdiresi Hamide Demiral, 1999 yılında İbrahim Baştutan tarafından yaptırılan otelin özellikle yabancı turistler tarafından çok ilgi gördüğünü vurguluyor. Tercih sebeplerinin başında ise doğal bir ortamda konaklama ihtiyacının olması geliyor.
Volkanik kayalardan oluşan mağara otellerin odalarında kemerli tavanlar, ahşap ve bambu mobilyalar, el işlemeli yatak örtüleri de bu doğallığa katkı sunan önemli detaylardan. Oda fiyatları ise 165 Euro ile 1.200 Euro arasında değişiyor. En pahalı oda olan 'kral mağarası'nın içinde binlerce yıl öncesine ait taş kapı da aynen muhafaza ediliyor. Otelin müdavimleri arasında Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Hindistan'dan gelen turistlerin olduğunu belirten Demiral, gelen müşterilerin buraya ilgisinin bir nedeni olarak da zincir otellerin standart yapısındaki sıradan düzenin de rol oynadığını ifade ediyor.
Mevlüt Karabulut / ZAMAN