Ürküten İstanbul depremi senaryosu!
Amerikan New York Times gazetesi 230 bin kişinin öldüğü Haiti depreminden daha büyük yıkımların yaşanabileceği belirtildi
Amerikan New York Times gazetesinde çıkan haberde deprem bölgesinde yer almasına rağmen hızla büyüyen şehirlerde, 230 bin kişinin öldüğü Haiti depreminden daha büyük yıkımların yaşanabileceği belirtildi ve İstanbul da bu kentlerin arasında sayıldı
Amerikan New York Times gazetesinde çıkan, Andrew C. Revkin imzalı haberde, çarpık yapılaşmanın beklenen İstanbul depremini büyük bir felakete dönüştüreceği iddia edildi. "Depremini bekleyen şehirler" başlığıyla verilen haberde, gelişmekte olan ülkelerin deprem bölgesinde yer almasına rağmen hızla büyüyen şehirlerde, 230 bin kişinin öldüğü Haiti depreminden daha büyük yıkımların yaşanabileceği belirtildi ve nüfusu son 50 yılda 10 kattan fazla artan İstanbul da bu kentlerin arasında yer aldı.
`Beklemedeki enkazlar'
Haberde, yıllardır büyük depremleri inceleyen ABD'nin Colorado Üniversitesi'nden deprem bilimci Roger Bilham, artan kentli nüfusun içinde yaşadığı, sağlam olmayan evler için "henüz bilinmeyen kitle imha silahı" tanımını kullanıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Mustafa Erdik'in ağzından gelişigüzel inşa edilen binaların ciddi bir risk olduğu yazılırken, bu binaların bazı deprem bilimciler tarafından "beklemedeki enkazlar" olarak adlandırıldığı belirtiliyor.
İstanbul için olumlu haber ise depreme karşı alınan önlemler sayesinde tehdit altındaki diğer kentler arasından sıyrılıyor olması. Haberde sektörün tanınmış isimlerinden Ali Ağaoğlu'nun geçen yıl yaptığı bir açıklamadan da alıntı yapılıyor. Ağaoğlu'nun, geçmişte inşaatlarda çürük malzemeler kullanıldığına ilişkin görüşüne de yer veriliyor. Ancak son yıllarda depreme karşı güçlendirme çalışmalarının gereken hızda olmasa da devam ettiğine işaret ediliyor. İstanbul için yapılan deprem planı ve bilinçlendirme çalışmaları haberde önemli gelişmeler arasında sayılıyor.
Ürküten senaryo: 150 BİN ÖLÜ
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan ve 7 şiddetinden yüksek, olası bir depremin İstanbul'da yaratacağı yıkımı değerlendiren rapora göre, depremde 70 ila 150 bin arasında insan ölecek, 160 ila 200 bin yaralı olacak. TMMOB İMO İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe tarafından önceki gün Meclis Araştırma Komisyonu'na sunulan raporda şu çarpıcı tespitlere yer verildi:
- 70 ila 150 bin arasında insan yaşamını yitirecek. 160 ila 200 bin yaralı olacak.
- 70 bin bina ağır hasar, 200 bin bina orta hasar görecek.
- Yaklaşık 1 milyon hane depremden etkilenecek.
- Eski teknolojiyle yapılanmış olan elektrik istasyonları ağır hasar görecek.
- Fatih Camii başta olmak üzere çok sayıda tarihi ve eski eser hasar görecek.
- 300 bin civarında iş kaybı yaşanacak. Kimya, metal, petrokimya, demir-çelik, metal ve otomotiv sektörlerinde yıkımlar olacak.
- Tuzla Tersanesi ve Ambarlı Santralı depremden ağır hasar görecek.
Meriç Tafolar/Milliyet
Basında yer alan diğer haberler;
İstanbul depremi Haiti'den beter olabilir
ABD'nin saygın gazetesi New York Times'a konuşan uzmanlara göre, beklenen İstanbul depreminde ölenlerin sayısı 40 bini, yaralıların sayısı ise 120 bini bulabilir.
Beklenen İstanbul depremi ABD'nin en saygın gazetelerinden New York Times'a manşet oldu. İstanbul'u "felaketi bekleyen şehir" olarak niteleyen gazete, İstanbul'da sismologların binlerce bina için "yıkılmayı bekleyen taş yığını" tabirini kullandıklarını yazdı. İstanbul'da nüfusun son 50 yılda 10 milyondan fazla arttığına ve bu artışın güvenli bina inşa etme kapasitesinden çok daha fazla olduğuna dikkat çeken gazete, İstanbul depreminde felaketin boyutunun Haiti'deki depremden bile daha büyük olabileceğini belirtti. Haiti'yi 12 Ocak'ta vuran 7 büyüklüğündeki depremde 230 bin kişi hayatını kaybetmişti.
New York Times'a konuşan Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Mustafa Erdik "Depremler her zaman en zayıf noktayı yakalar. Yapılardaki ölümcül problemler her zaman dışardan bakılarak görülemez. Küçük detaylar önemlidir. Bir binanın dayanıksız olduğunu söylemek kolaydır ama dayanıklı olduğunu söylemek zordur. Deprem bize zaman verirse kayıp sayısını düşürebiliriz. Ama deprem yarın olursa ölü sayısı çok yüksek olur" dedi. Erdik'e göre İstanbul depreminde ölü sayısının 30 bin ile 40 bin arasında değişmesi, en az 120 bin kişinin de ciddi şekilde yaralanması bekleniyor.
İtfaiye yetişemez
Gazeteye konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zemin ve Deprem İnceleme Müdürü Mahmut Baş ise bugüne kadar dikkat çekilmeyen bir tehlikeye işaret etti. Baş "Olası bir depremde İstanbul'daki 30 bin doğalgaz boru hattının patlayacağı düşünülüyor. Bunlardan sadece yüzde 10'u alev alırsa kentte 3 bin yangın çıkacaktır. İstanbul itfaiyesinin günlük yangınla başetme kapasitesi ise 30-40" dedi.
72 saatte yardım
New York Times, Bağcılar gibi dayanıksız binalardan kurulu bölgelerin İstanbul'da en tehlikeli semtler olduğuna dikkat çekti. Daha önce dere yatağı olan bu bölgede inşa edilen binaların kolonlarının çok ince olduğunu, hatta daha şimdiden çatlaklar oluştuğunu ifade eden gazete sadece Bağcılar'da ölü sayısının 4 bin 200'ü bulabileceğini yazdı. Gazeteye konuşan Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı kurucusu Mustafa Elvan Cantekin ise "En gelişmiş sivil savunma ağına sahip Çin'de bile bazı bölgelere ulaşmak üç dört günü buldu. Büyük bir deprem olursa yardım gelene kadar en az 72 saat yalnız kalmaya hazırlıklı olmalıyız" dedi.
'Ordu bile giremez'
Colorado Üniversitesi uzmanlarından Roger Bilham'ın yönetmenliklere uygun olarak inşa edilmeyen evleri "görünmeyen kitle imha silahları" diye nitelediğini aktaran gazete, ünlü müteahhit Ali Ağaoğlu'nun geçen yıl bir röportajda "1970'li yıllarda denizden çıkarılan tuzlu kumları inşaatlarda kullandık. O zamanlar en iyi malzeme buydu. Bütün şirketler aynı malzemeyi kullandı. Eğer İstanbul'da bir deprem olursa buraya ordu bile giremez" sözlerini hatırlattı.
Vatan