Kent Haberleri

Urla Balıklıova'da yıkım gerginliği!

İzmir Urla’ya bağlı Balıklıova Mahallesi’nde yıkım gerginliği yaşandı. Vatandaş kaçak villalardan önce kendi evlerinin yıkılmaya çalışılmasına isyan etti.

AKP’ye yakın işadamı Latif Topbaş ve yandaşlarına ait İzmir’in Urla İlçesi’ndeki 18 kaçak villa hakkında İzmir 2. İdare Mahkemesi yıkım kararı vermişti. Danıştay da kararı onamıştı. Gözler Urla Belediye Başkanı CHP’li Sibel Uyar’a çevrilmişti. Ancak o, yıkım kararını uygulamadı. Şimdi ise garibanların evi yıkılıyor.


Belediye Başkanı Sibel Uyar, Balıklıova Mahallesi’ndeki 74 evi yıkma kararını uygulamaya koymak için harekete geçti. Mahalle sakinlerine gönderilen tebligatlarda, evlerini tahliye etmeleri istendi ve bugün yıkım işleminin gerçekleştirileceği bildirildi.


Evlerinin yasal olduğunu savunan vatandaşlar, belediyenin yıkım kararı hakkında İzmir İdare Mahkemeleri’ne başvurduklarını ve yargı sürecinin henüz tamamlanmadığını vurguladı. Vatandaşlar ile jandarma arasında yıkım gerginliği yaşandı.


O SORUYA YANIT VEREMEDİ


Sözcü TV muhabiri Gökmen Ulu’nun Urla Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Özdemir’e yöneltiği “Neden kaçak villaları yıkmıyorsunuz?” sorusu ise ortalığı alevlendirdi. Muhabirimizin bu sorusuna Hüseyin Özdemir cevap veremedi.


Musa Çam: Bence ilk Danıştay kararı değil, ikinci Danıştay kararının beklenmesinde fayda görüyorum.Urla’nın Balıklıova Mahallesi’ndeki yıkım gerginliği ile ilgili CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’dan açıklama geldi. Temmuz ayında Balıklıova sakinleri ile buluşan Çam, vatandaşlara, “Danıştay süreci tamamlanana kadar yıkım ve tahliye işlemi yapılmayacak. Bu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözüdür” demişti. Çam, verilen sözün ilk Danıştay kararı değil, ikinci Danıştay kararı ile ilgili olduğunu ifade ederek, belediyenin bu kararı beklemesinde fayda gördüğünü söyledi.


Çam, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Balıklıova Mahallesi’ndeki vatandaşlarımızın, Urla Belediyesi’nin yıkım kararı ile ilgili mahkemeye başvurduklarını ve Danıştay sürecinin noktalanmasına kadar yıkım işleminin durdurulması hakkında genel başkan yardımcısı Veli Ağbaba’ya başvurusu üzerine, Ağbaba genel başkanımıza konuyu aktarmıştı. Genel başkanımız da Danıştay kararının beklenmesi yönünde talimat vermişti. Şu anda (belediye) Danıştay kararı olduğunu iddia ediyor. Ancak orada oturan vatandaşlar, söz konusu Danıştay kararının yürütmenin durdurulması hakkında olduğunu, yapılarının yıkılması hakkındaki yargı sürecinin ise devam ettiğini söylüyor. Bence ilk Danıştay kararı değil, ikinci Danıştay kararının beklenmesinde fayda görüyorum. Çünkü bizim ve genel başkanımızın sözü Danıştay süreci tamamlanana kadar tahliye ve yıkım işlemi yapılmaması yönündeydi” dedi.


Balıklıova’daki 74 evin yıkımı hakkındaki dava İzmir 1. İdare Mahkemesi’nde halen devam ediyor.


Sözcü



Bu haber Birgün Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İzmir Urla’da belediyenin kaçak oldukları gerekçesi ile yıkmak istediği 74 ev için jandarma ve yıkım ekibine direnen ev sakinleri, yıkımı kısa süreliğine de ola yaptırmadı. Yıkım kararına ve yıkıma itiraz eden 74 hane sahibi, mahkeme kararı olmadan yıkımın hukuksuz olacağını söylüyor.


CHP'li Urla belediyesi, kaçak olduğu gerekçesi ile 74 ev için yıkım ekibi ve jandarma gönderdi. Yıkıma giden jandarma ve belediye ekipleri halkın tepkisi ile karşılaşınca, yıkım gerçekleşemedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın arkadaşları tarafından yaptırılan kaçak villalar hakkında Danıştay tarafından onaylanan yıkım kararını uygulamayan belediyenin, bu kararı çok tepki çekti.


KAÇAK VİLLALAR DA YIKILACAK MI?


Geçtiğimiz aylarda CHP il binasında işgal eylemi yaparak seslerini duyuran Urla Balıklıova’da oturan 74 ev sahibi, büyükşehir yasası ile ilçe köy olmaktan çıkan alanda 30 yıla yakındır oturduklarını, muhtar ile yaptıkları sözleşme ile köy arazisinde bedelini ödeyerek yaşadıklarını anlatmışlardı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun devreye girip ‘mahkeme kararı olmadan yıkım yapılmayacak’ sözü ile evlerine dönen Balıklıova’lılar, şimdi belediyenin yıkım için gelmesi ile şaşkına döndü. İzmir’e karın yağdığı günde belediyenin çoğunluğu dar gelirli insanları evlerini boşaltması için geldiği Balıklıova’da ev sahiplerinden Yusuf Altun, İzmir 1. İdare Mahkemesine yaptıkları başvuru sonuçlanmadan yapılan yıkımın hiçbir hukuki tarafının olmadığını söyledi. Yıllardır muhtara ödedikleri arsa bedeli ile köyde yaşadıklarını söyleyen Altun, ilçede birçok ruhsatsız bina varken sadece kendilerinin oturduğu evlerin yargı süreci sonlanmadan yıkılmak istenmesine anlam veremediklerini belirtti. Kaçak Urla villalarını hatırlatan Altun, ‘Villaları yıkmaya cesareti olmayanlar, garibanların evlerini yıkmak istiyor. Urla’da ruhsatsız olduğu için yıkım kararı çıkan 8 bine yakın ev var. Ama nedense bir tek bizim evler için yıkım uygulanıyor.


MAHKEME HENÜZ KARARINI VERMEDİ


Urla Belediyesi’nin, Balıklıova Mahallesi'ndeki 74 evi yıkma kararını uygulamaya koymak için mahalle sakinlerine gönderilen tebligatlarda, evlerini tahliye etmeleri istendi ve 20 Ocak 2016 Çarşamba günü (dün) yıkım işleminin gerçekleştirileceği bildirildi. Urla Belediye Başkanlığı ayrıca Salı akşamı yaptığı basın açıklamasında tahliye kararının Danıştay tarafından onaylandığını öne sürdü. Evlerinin yasal olduğunu savunan vatandaşlar ise belediyeyi yalanlayarak, belediyenin açıklamasının başka bir mahkeme kararı olduğunu öne sürerek kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını söyledi. Mahalle halkının İzmir 1.İdare Mahkemesine açtığı yıkım kararının durdurulması ve yürütmenin durdurulması talebi, henüz karara bağlanmadı.


İlçede dolaşan iddialara göre ise, 74 evin içinde bulunduğu alan, belediye tarafından bir cemaate yakın şirkete söz verildi ve şirket de yerin boşaltılması için belediyeyi sıkıştırıyor. Yıkımda,, mahkeme kararının beklenmeden yapılması buna bağlanıyor.




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Kıyı Kanunu'na uygun olmadığı gerekçesiyle yıkımına karar verilen evlerin sahipleri dün ekiplerin önünde barikat kurdu. Avukat Baratalı da ortada henüz bir mahkeme kararı olmadığını savundu

İzmir'in Urla ilçesine bağlı Balıklıova'da, özel idare teşkilatının kapatılması üzerine belediyeye devredilen 74 evin Kıyı Kanunu'na uygun olmadığı gerekçesiyle yıkılmak istenmesi gerginliğe yol açtı. Burada 25 yıldan bu yana kira verip oturan ev sahiplerinin, yıkım kararına karşı açtığı davayı, yerel mahkemenin reddetmesi, Danıştay'ın da bunu onamasıyla, tahliye için harekete geçildi. Danıştay'ın kararından sonra Urla Belediyesi, yıkım kararının artık onandığı yönünde açıklama yaptı. Kaymakamlık görevlileri ve jandarma ekipleri dün tahliye için evlerini bulunduğu Balıklıova Mahallesi'ne gitti. Buradaki evlerde oturanlar, ortada bir mahkeme kararı bulunmadığını öne sürdü. Evlerin bulunduğu alanın girişi önünde de jandarmaya set oluşturuldu. Bu sırada zaman zaman tartışmalar oldu. 


NEREYE GİDECEĞİZ 

Vatandaşlar görevliye, "Sen görevini yapıp evine gideceksin. Biz evi boşalttıktan sonara nerede kalacağız? Çocuklarımız için direniyoruz. Burada hukuksuz bir durum yok" karşılığını verdi. Evlerde oturanlardan Zühre Umay, "Belediyenin rant kapısı yapmaması için direniyoruz. Danıştay'dan bir karar gelirse, boynumuz kıldan ince. Çeker, gideriz. Mahkeme kararı olmadan bu kadar insanı söz verdikleri halde dışarı atıyorlar" dedi. Ev sahiplerinin avukatı Yusuf Baratalı ise, ortada yıkım için alınan bir mahkeme kararı olmadığını öne sürdü. Baratalı, şöyle konuştu: "Yerel mahkeme, kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığı için kararı reddetti. Masraf ve vekalet ücretini ödememizi istedi. Bunu Danıştay'a götürdük. Danıştay'ın reddettiği budur. Yıkım için esas mahkeme henüz sonuçlanmadı. Ama belediye dünden beri sanki bir mahkeme kararı varmış gibi manipülasyon yapıyor." 


EYLEM YAPMIŞLARDI 

Yusuf Baratalı, belediyenin kendini haklı görüp işlem yapmaya çalıştığını ancak bir iptal kararı çıkmayacağının garantisinin bulunmadığını belirterek, " Mahkeme ne karar verirse versin, adaletin kestiği parmak acımaz, ama ortada yıkım için bir karar yok" dedi. Balıklıova'da yıkılmak istenen evlerde yaşayanlar, geçen yıl ağustos ayında, CHP'li Urla Belediyesi'ne tepki için, CHP İzmir İl Başkanlığı'nı işgal etmişlerdi. 




Bu haber, Haber Expres Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Balıklıova'da, özel idarenin kapatılması üzerine belediyeye devredilen 74 ev için, Kıyı Kanunu'na uygun olmadığı kararı çıkması, yıkım tartışmalarına neden oldu


Burada 25 yıldan bu yana kira verip oturan ev sahiplerinin, yıkım kararına karşı açtığı davayı, yerel mahkemenin reddetmesinden sonra Danıştay'ın da bunu onamasıyla, tahliye için harekete geçildi. Avukat Yusuf Baratalı, ortada yıkım için alınan bir mahkeme kararı olmadığını öne sürerek, şöyle dedi:


"Yerel mahkeme, kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığına karar verdi. Masraf ve vekalet ücretini ödememizi istedi. Biz bunu Danıştay'a götürdük. Danıştay'ın reddettiği budur. Yıkım için esas mahkeme henüz sonuçlanmadı."


Özel idarelerin kapatılması kararından sonra, İzmir Valiliği, eskiden köy olan Balıklıova Mahallesi'ndeki 74 evi, Urla Belediyesi'ne devretti. Bu gelişmeden sonra, Belediye Encümeni de evlerin Kıyı Kanunu'na uygun olmadığı ve inşaat ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle boşaltılarak yıkılmasına karar verdi. Alınan kararla yaklaşık 25 yıl burada kira ödeyip oturanlar, 'işgalci' durumuna gelmelerine tepki gösterip, hukuk mücadelesi başlattı. 2014 yılı Kasım ayında, İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi, evlerde oturanların binaların boşaltılıp yıkılması kararına yaptığı itirazı sonuçlandırdı. Mahkeme itiraza ilişkin şu kararı verdi:


"Belediyenin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların tahliyesinin, ancak taşınmazın bulunduğu yer mülki amirliğince sağlanacağı açık olup, dava konusu taşınmazın, 2886 sayı kanunun 75'inci maddesi gereği, 15 gün içinde tahliye edilerek, belediyeye teslim edilmesi, teslim edilmediği takdirde, işgalin idari yoldan sona erdirileceğine ve taşınmazın mevzuat gereği boşaltılacağına ilişkin işlemin taşınmazın rızaen boşaltılması yolunda davacıya yapılmış bir ihbar niteliğinde olduğuna, bu haliyle idari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığından davanın esasının incelenebilme olanağı bulunmadığı gerekçesiyle davayı incelenmeksizin reddine." 


Bu evlerde oturanlar, mahkeme masrafları ve vekalet ücretleri için Danıştay'a itirazda bulundu. Danıştay ise yerel mahkemenin kararını, geçen kasım ayında onadı.


TARTIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI


Danıştay'ın kararından sonra Urla Belediyesi, yıkım kararının artık onandığı yönünde açıklama yapıp, Kaymakamlıktan, evlerin tahliye edilip kendilerine teslim edilmesini istedi. Kaymakamlık görevlileri de, bu sabah jandarma ekipleri ile birlikte tahliye için evlerini bulunduğu Balıklıova Mahallesi'ne gitti. Buradaki evlerde oturanlar, ekipleri karşılayıp, tahliye kararına direneceklerini söyledi, ortada bir mahkeme kararı bulunmadığını öne sürdü. Evlerin bulunduğu alanın girişi önünde de jandarmaya set oluşturuldu. Bu sırada evlerde oturanlar ile Kaymakamlık görevlileri hem de jandarma yetkilileri arasında zaman zaman tartışmalar oldu. Kaymakamlık görevlisinin, elindeki yazıyı gösterip görevini yapması gerektiğini söylemesi üzerine, burada bulunanlardan biri, "Sen görevini yapıp evine gideceksin. Biz evi boşalttıktan sonara nerede kalacağız? Çocuklarımız için direniyoruz. Burada hukuksuz bir durum yok" karşılığını verdi.


İlerleyen yaşlarına ve soğuk havaya rağmen jandarmanın evlerin bulunduğu alana girmesine izin vermeyenlerden Zühre Umay, "Evlerimizin mücadelesini veriyoruz. Bize ait olanın, belediyelinin rant kapısı yapmaması için direniyoruz. Hepimizin yaşı 50- 60, burada direneceğiz. Danıştay'dan bir karar gelirse, boynumuz kıldan ince. Çeker, gideriz. Mahkeme kararı olmadan bu kadar insanı söz verdikleri halde dışarı atıyorlar" dedi.


AVUKAT BARATALI: ORTADA KARAR YOK


Ev sahiplerinin avukatı CHP Urla eski İlçe Başkanı Yusuf Baratalı ise, ortada yıkım için alınan bir mahkeme kararı olmadığını öne sürdü. Baratalı, şöyle konuştu:


"Yerel mahkeme, kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığı için kararı reddetti. Masraf ve vekalet ücretini ödememizi istedi. Bunu Danıştay'a götürdük. Danıştay'ın reddettiği budur. Yıkım için esas mahkeme henüz sonuçlanmadı. Ama belediye dünden beri sanki bir mahkeme kararı varmış gibi manipülasyon yapıyor." 


Urla Belediyesi'nin aldığı yıkım kararı üzerine 2014 yılında İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'ne de başvurduklarını ve bununla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini, henüz bir karar verilmediğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam aracılığıyla konunun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da gittiğini ve onun da mahkeme kararı çıkana kadar yıkımın olmamasını istediğini söyleyen Yusuf Baratalı, şöyle devam etti:


"Belediye kendi açısından, kendini haklı görüp işlem yapmaya çalışıyor. Ama bugün öğleden sonra iptal kararı çıkmayacağının garantisi yok. Mahkeme ne karar verirse versin, adaletin kestiği parmak acımaz, ama ortada yıkım için bir mahkeme kararı yok."


CHP İL BAŞKANLIĞINI İŞGAL ETMİŞLERDİ


Balıklıova Mahallesi'ndeki yıkılmak istenen 74 evde yaşayanlar, geçen yıl ağustos ayında, CHP'li Urla Belediyesi'ne tepki gösterip, CHP İzmir İl Başkanlığı'nı işgal etmişlerdi. Eyleme katılanlar binada iki gün boyunca kalmış, yıkım için mahkeme kararı bekleneceği yolundaki açıklamalar üzerine ayrılmışlardı.


EVLER KALDI, DÜĞÜN SALONUNUN DEPOSU YIKILDI


İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Balıklıova Mahallesi'nde, Kıyı Kanunu'na uygun olmadıkları için belediye tarafından yıkılmasına karar verilen 74 eve, burada yaşayanların tahliye etmemesi üzerine şimdilik dokunulamadı. Urla Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, sadece evlerin önünde kıyıda bulunan düğün salonunun depo, tuvalet ve balkon bölümündeki tenteleri yıktı. Ekipler, düğün salonunun ana binasını ise, hemen yanındaki tahliye edilmesi istenen evlerde yaşayanlar için tehlike oluşturabileceği gerekçesiyle yıkmadı. Tahliye edilmesi istenen evlerde yaşayanlar da dava sonuçlanıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı.



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir Urla'da, Balıklıova Mahallesi'ndeki yıkım gerginliği, direnişten vazgeçmeyen halkın zaferi ile sonuçlandı.


Belediye geri adım atarak yıkım ekiplerini geri çekti. Saat 18:30 itibariyle ekipler mahalleden ayrılırken, yıkım işleminin ertelendiği öğrenildi. Vatandaşlar yargı süreci tamamlanmadığı için tahliye ve yıkım işlemi yapılmamasını, herkesin mahkeme kararı sonucuna göre hareket etmesini istemişti. Yıkım ekipleri ayrılırken alkış tutan vatandaşlar, gerçekleri haber veren SÖZCÜ’ye de duyarlılığı için teşekkür etti. Evlerine dönen vatandaşlar, elektrik ve sularının kesilmesine ise tepki gösterdi.


Sözcü