Genel

Urla Karantina Adası'nın hizmet verip vermediği mecliste!

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü bünyesindeki Urla Karantina Adası'nın hizmet verip vermediği meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Öztürk, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü bünyesindeki Urla Karantina Adasının hizmet verip vermediğine ilişkin soru önergesi hazırladı. Öztürk, sorusunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Öztürk, ''Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Urla'ya bağlı Karantina Adası'ndaki 16 yapının restorasyonu için 16 Haziran 2020 tarihinde ihale açmıştır'' diye konuştu.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'ün soruları:
1- Ülkemizde, Urla Karantina Adası dışında, Bakanlığınıza bağlı karantina hizmeti veren birim bulunmakta mıdır? 

2- Özellikle 1800-1900'lü yıllarda salgın hastalıkları engellemede öncü olarak kullanılan,  bütün donanımlara sahip Urla Karantina Adası, COVID 19 salgınında karantina amaçlı kullanılmış mıdır? Ada, bu amaçla kullanılmadıysa gerekçesi nedir?  

3- Yurtdışından gelen salgın hastalıkları önlemekle yükümlü Türkiye Hudut ve Sahiller  Sağlık Genel Müdürlüğü, COVID 19 salgını sürecinde ne tür çalışmalar yapmıştır? Görev tanımı içerisinde salgın hastalıkları önlemek olan Genel Müdürlükten karantina  bölgeleri oluşturulması konusunda destek alınmış mıdır? 

4- Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, havalimanları, limanlar, kara hudut  kapıları başta olmak üzere, yurtdışından ülkemize giriş yapan kaç COVID 19 vakası tespit etmiştir? Tespit edilen bu vakalar, hangi karantina merkezlerine  yönlendirilmiştir?

5- Ülkemizde ilk COVID 19 vakalarının Umre'den dönüş yapan vatandaşlarımız ile turistik  amaçlı yurtdışı seyahatte bulunan vatandaşlarımızda yoğun olarak görüldüğü ve bu vatandaşlarımızın öğrenci yurtlarında karantinaya alındığı bilinmektedir. - Umre'den dönüş yapan vatandaşlarımız, herhangi bir karantina donanımına sahip  olmayan yurtlarda barındırılırken, dünyadaki üç karantina Adasından biri olan Urla Karantina Adasında neden izole edilmemiştir? Dünyada COVID 19 salgını tehdidi Aralık ayından itibaren beklenirken,  ülkemizde ilk vakanın görüldüğü Mart ayına kadar geçen sürede, Urla Karantina Adasının aktif kullanılmasına ilişkin herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmadıysa gerekçesi  nedir?

6- Son 1 yılda Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından, havalimanları,  limanlar, kara hudut kapıları başta olmak üzere sağlık denetleme merkezlerinde yurtdışına giriş ve çıkış yapan kaç kişiye salgın hastalıklara karşı aşı uygulaması  yapılmıştır?

7- Yurtdışından ülkemize giriş yapan kişilere yönelik sağlık denetimlerinde hangi salgin  hastalıklar tespit edilmiştir? Bu kapsamda kaç vakaya rastlanmıştır? Vakaların  hastalıklarına göre dağılımı nedir?

8- Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü bünyesinde kaç kadrolu doktor görev  yapmaktadır? Genel Müdürlük bünyesinde doktor açığı bulunmakta mıdır? Doktor  ihtiyacı nasıl karşılanmaktadır?

9. Urla Karantina Adası Restorasyon işinin tamamlanmasının ardından, Kültür Varlığı  Olarak Tescilli On Altı Adet Yapı ne şekilde değerlendirilecektir? Restorasyonu tamamlanan yapılar müze olarak mı kullanılacaktır? Yoksa, amacına uygun şekilde karantina merkezi olarak mı kullanılacaktır?