Urla RES projesinde yeni dava!
İzmir’in Urla İlçesi’nde, yürütülen RES projesi için verilen ÇED kararlarını iptal ettiren çevreciler, Bakanlığın değiştirdiği nazım imar planının iptali için de yeni hukuk mücadalesi başlattı.
İzmir’in Urla İlçesi’nde, yürütülen RES projesi için verilen ’ÇED gerekli değildir’ ve ’ÇED olumlu’ kararlarını mahkemeden iptal ettiren çevreciler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın değiştirdiği nazım imar planının iptali için de yeni bir hukuk mücadalesi başlattı.
Bu dava kapsamında, üç kişilik bilirkişi heyeti, projenin türbin direklerinin dikileceği alanlarda, keşif yaptı. Firma çalışanlarının da, çevrecilerin avukatlarına tepki gösterdiği öğrenildi.
İzmir’in turizmi ve doğasıyla en çok ilgiyi gören ilçelerinden Urla’da, son yıllarda sayıları giderek artan RES projeleri tartışma konusu oldu. Çevreciler, doğal yapıya büyük zararlar verdiği için boş ve makilik alanlara yapılmasını istedikleri projelere karşı hukuk mücadeleleri başlattı. Urla Yağcılar, Demircili ve Kuşçular köylerinin arasındaki bölgeye yapılacak olan RES projesi için de hem ilgili firma hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çevreciler davalık oldu.
ÇED KARARLARI İPTAL ETTİRİLDİ
Üç köyü sınırları içine alan alanda, önce 20 türbin direkli olarak planlanan, ardından gelişen teknolojik durumdan dolayı 16 direğe indirilen rüzgar elektrik santrali projesinin kurulum çalışmalarına başlandı. Çevreciler ilk olarak, projenin hayata geçirilmesi için gerekli olan, ’ÇED gerekli değildir’ kararı için dava açtı. İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi, bu kararı iptal etti. İlk zaferlerini kazanan çevreciler, bunun üzerine hazırlanan ’ÇED olumlu’ kararı için hukuk mücadalesini sürdürdü. İzmir 5’inci İdare Mahkemesi, kısa süre önce bu kararı da iptal etti. Projenin hayata geçirilmesine yönelik düzenleme yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgenin nazım imar planındaki değişiklikle, RES’in yapımına yeniden onay verdi. Bu karar sonrasında çevreciler bir kez daha, idare mahkemesine ’iptal’ dava açtı.
ÜÇ KİŞİLİK BİLİRKİŞİ İNCELEDİ
Nazım imar planındaki değişikliğin iptal davasının görüldüğü 4’üncü İdare Mahkemesi, bölgede bilirkişi heyetiyle birlikte keşif yapılmasına karar verdi. Karar doğrultusunda, alanlarında uzman olan üç kişilik bilirkişi heyeti, mahkeme hakimi ve avukatlar, türbin direklerinin dikilme çalışmaları süren alanda, keşif yaptı. Bilirkişi heyetinin, türbin direklerinin çevresindeki bitki örtüsünden örnekler alıp, ilerleyen zamanda zarar görüp görmeyeceklerini ve endemik yapıda olup olmadıklarını araştıracağı açıklandı. Keşif sırasında firma çalışanlarının, çevrecilerin avukatlarına da tepki gösterdiği öğrenildi.
AYNI RES PROJESİNE DÖRDÜNCÜ DAVA DA AÇILDI
Tüm bu hukuk mücadelesi sürecinde, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın, değiştirilen yönetmelikler uyarınca projeye bir kez daha ’ÇED olumlu’ kararı verdiğinin ortaya çıkmasıyla, avukatlar, dördüncü kez iptal davası açtı. Hukuk ve çevre mücadelelerinin süreceğini söyleyen Avukat Şehrazat Mercan, "Yıllardır projeye karşı mücadele ediyoruz. İzmir’in hatta Türkiye’nin en özel doğal bölgelerinden birisi bu proje ile yok edilmek isteniyor. Gidip gördük. Türbin direği için açılan alan ile o malzemelerin götürülen yolların durumunu inceledik. Çevre katliamı yaşanıyor. Bizler bu katliama göz yummayacağız, sessiz kalmayacağız" dedi.
Hürriyet Ege
Haber Evrensel'de şu şekilde yer aldı;
İZMİR Urla'da yürütülen RES projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' ve 'ÇED olumlu' kararlarını mahkemeden iptal ettiren yaşam hakkı savunucuları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın değiştirdiği nazım imar planının iptali için yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Dava kapsamında, bilirkişi heyeti projenin türbin direklerinin dikileceği alanlarda, keşif yaptı. Bilirkişi, bitki örtüsünden örnekler alıp, ilerleyen zamanda zarar görüp görmeyeceklerini ve endemik yapıda zarar olup olmadığını araştıracak.
Evrensel
Haber İzmir 9 Eylül Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İZMİR'İN Urla İlçesi'nde, yürütülen RES projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir1 ve 'ÇED olumlu1 kararlarını mahkemeden iptal ettiren çevreciler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın değiştirdiği nazım imar planının iptali için de yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Bu dava kapsamında, üç kişilik bilirkişi heyeti, projenin türbin direklerinin dikileceği alanlarda, keşif yaptı. Firma çalışanlarının da. çevrecilerin avukatlarına tepki gösterdiği öğrenildi.
Tüm bu hukuk mücadelesi sürecinde, Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın, değiştirilen yönetmelikler uyarınca projeye bir kez daha 'ÇED olumlu' kararı verdiğinin ortaya çıkmasıyla, avukatlar, dördüncü kez iptal davası açtı. Hukuk ve çevre mücadelelerinin süreceğini söyleyen Avukat Şehrazat Mercan, "Yıllardır projeye karşı mücadele ediyoruz. İzmir'in hatta Türkiye'nin en özel doğal bölgelerinden birisi bu proje ile yok edilmek isteniyor. Gidip gördük. Türbin direği için açılan alan ile o malzemelerin götürülen yolların durumunu inceledik.
Çevre katliamı yaşanıyor. Bizler bu katliama göz yummayacağız, sessiz kalmayacağız" dedi.
İzmir 9 Eylül Gazetesi
Haber Milliyet Ege'de şu şekilde yer aldı;
Çevreciler, Urla'da bakanlığın değiştirdiği imar planının iptali için hukuk mücadelesi başlattı. Üç kişilik bilirkişi heyeti alanda keşif yaptı, örnekler aldı.
Urla'da, yürütülen RES projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' ve 'ÇED olumlu' kararlanın mahkemeden iptal ettiren çevreciler, Çevre ve Şehircilik Bakanllğı'nın değiştirdiği nazım imar planının iptali için yeni bir hukuk mücadalesi başlattı. Urla Yağcılar, Demircili ve Kuşçular Köylerinin arasındaki bölgeye yapılacak olan RES projesi için de hem ilgili firma hem de Bakanlık ile çevreciler davalık oldu.
Bu dava kapsamında, 3 kişilik bilirkişi heyeti, projenin türbin direklerinin dikileceği alanlarda keşif yaptı. Firma çalışanlarının çevrecilerin avukatlarına tepki gösterdiği öğrenildi.
Araştırmalar yapılıyor
Üç köyü sınırları içine alan alanda, önce 20 türbin direkli olarak planlanan, ardından 16 direğe indirilen rüzgar elektrik santrali projesinin kumlum çalışmalarına başlandı.
Nazım imar planındaki değişikliğin iptal davasının görüldüğü 4'üncü İdare Mahkemesi, bölgede keşif yapılmasına karar verdi ve uzman üç kişilik heyet, mahkeme hakimi ve avukatlar söz konusu alanda, keşif yaptı. Bilirkişi heyetinin, türbin direklerinin çevresindeki bitki örtüsünden örnekler alıp, ilerleyen zamanda zarar görüp görmeyeceklerini ve endemik yapıda olup olmadıklarını araştıracağı açıklandı.
Milliyet Ege
Haber Posta Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Urla'da yürütülen RES projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' ve 'ÇED olumlu' kararlarını mahkemeden iptal ettiren çevreciler, bakanlığın değiştirdiği nazım imar planının iptali için de hukuk mücadelesi başlattı. Dava kapsamında bilirkişi heyeti, türbin direklerinin dikileceği alanda keşif yaptı. Firma çalışanları da çevrecilerin avukatlarına tepki gösterdi.
Posta Ege
Haber Yenigün'de şu şekilde yer aldı;
Urla llçesi'nde, yürütülen RES projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' ve 'ÇED olumlu' kararlanın mahkemeden iptal ettiren çevreciler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm değiştirdiği nazım imar planının iptali için de yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Bu dava kapsamında, üç kişilik bilirkişi heyeti, projenin türbin direklerinin dikileceği alanlarda, keşif yaptı. Firma çalışanlarının da, çevrecilerin avukatlarına tepki gösterdiği öğrenildi.
İzmir'in turizmi ve doğasıyla en çok ilgiyi gören ilçelerinden Urla'da, son yıllarda savılan giderek artan RES projeleri tartışma konusu oldu.
Çevreciler, doğal yapıya büyük zararlar verdiği için boş ve makilik alalılara yapılmasını istedikleri projelere karşı hukuk mücadeleleri başlattı. Urla Yağcılar, Demircili ve Kuşçular köylerinin arasındaki bölgeye yapılacak olan RES projesi için de hem ilgili firma hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çevreciler davalık oldu.
Hukuk mücadelesi sürecinde, Çevre Şehircilik Bakanlığı'nm, değiştirilen yönetmelikler uyarınca projeye 'ÇED olumlu' karan verdiğinin ortaya çıkmasıyla, avukatlar, dördüncü kez iptal davası açtı.
Avukat Şehrazat Mercan, "Yıllardır projeye karşı mücadele ediyomz. Bu katliama göz yummayacağız, sessiz kalmayacağız" dedi.
Yenigün